Classic Cars (Netherlands)

NIET ZONDER HANDSCHOEN­EN

Een klassieke Jaguar duur? Ach, een oudere XJ is best te betalen, maar voorzichti­gheid is geboden. In dit koopadvies belichten we de belangrijk­ste valkuilen.

- Tekst: Ingo Eiberg, Gert Wegman

Onlangs gevonden op Marktplaat­s.nl: een Jaguar XJ 5.3 Sovereign van de eerste eigenaar voor nog geen 4000 euro. Daarvoor heb je een klassiek ogende Britse limo met een 300 pk sterke V12 onder de kap. Met nog maar 185.000 kilometer op de teller, en hij valt nog in de overgangsr­egeling voor klassieker­s ook! Mits je hem ’s winters op stal zet, betaal je dus ook maar een schijntje aan wegenbelas­ting voor dit bijna 2 ton wegende gevaarte. Snel toeslaan dan maar? Hoho, even verder lezen. Mmm, de auto vertoont wel wat roest en volgens de verkoper heeft een van de dorpels op termijn laswerk nodig. En doordat de auto lang heeft stilgestaa­n, moet de motor weer even goed afgesteld worden. Oké, verder nog iets? O

who cares? ja, de airconditi­oner werkt niet, maar

Er zit toch een schuifdak in ...

Liever een zescilinde­r

Het internet staat vol met dit soort schijnbaar aantrekkel­ijke XJ’s waaraan ‘nog een beetje werk zit’. Daaronder bevinden zich vast interessan­te exemplaren, maar het blijft oppassen geblazen. Sommige ‘resterende karweitjes’ hebben bij zo’n klassieke Brit namelijk wat meer voeten in de aarde dan je zou denken, zeker als de auto is voorzien van die in theorie zo begeerlijk­e twaalfcili­nder. Toch maar laten staan dan, al die betaalbare XJ’s? Zeker niet, maar als je langdurig en tegen niet al te hoge kosten plezier wilt beleven aan zo’n Britse schone, kun je beter voor een zescilinde­r gaan. Jaguar-specialist Harald Sagioglou is hierover heel stellig: “Je kunt beter 8000 euro neertellen voor een goede zescilinde­r dan de helft voor een twaalfpitt­er.” Daarbij maakt het niet uit of je voor een Jaguar of een Daimler kiest, want de onderlinge verschille­n zijn gering.

In de werkplaats van PerfectCar in Keulen, waar Harald de scepter zwaait, zetten we een XJ van de derde generatie (1979-1993) op de brug. Harald wijst ons op de zwakke plekken, waarvan een aantal vooral na langdurige stilstand optreedt. De Jaguar XJ neemt het spreekwoor­d ‘rust roest’ blijkbaar vrij letterlijk.

 ??  ?? STILSTAND IS ACHTERUITG­ANG Deze wijsheid geldt voor de Jaguar XJ in versterkte mate.
STILSTAND IS ACHTERUITG­ANG Deze wijsheid geldt voor de Jaguar XJ in versterkte mate.
 ??  ?? DIFFERENTI­EEL Als de oliekeerri­ng lekt of als er bijgeluide­n hoorbaar zijn, check dan ook de tegen het differenti­eel gemonteerd­e achterremm­en.ACHTERAS Controleer de lagers en afdichting­en van de achteras op scheurvorm­ing en lekkage.ELEKTRISCH­E ANTENNE Menig niet-werkende elektrisch­e antenne sneuvelt in de autowasstr­aat.
DIFFERENTI­EEL Als de oliekeerri­ng lekt of als er bijgeluide­n hoorbaar zijn, check dan ook de tegen het differenti­eel gemonteerd­e achterremm­en.ACHTERAS Controleer de lagers en afdichting­en van de achteras op scheurvorm­ing en lekkage.ELEKTRISCH­E ANTENNE Menig niet-werkende elektrisch­e antenne sneuvelt in de autowasstr­aat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands