Classic Cars (Netherlands)

BMW X5

Het was de Mercedes ML die in 1997 de grote doorbraak van de suv inluidde. In het kielzog van dit succes lanceerden BMW en Porsche hun visie op de ‘softroader’. Een duo dat ook na ruim vijftien jaar nog steeds aan elkaar gewaagd is.

- Tekst en foto’s: Louis Blom

In 1990 voorspelde­n de marketeers al dat de sports utility vehicle het daaropvolg­ende decennium enorm in popularite­it zou stijgen. Rond die tijd domineerde­n Jeep met de (Grand) Cherokee en enkele Japanse merken de markt, maar zij prezen hun alleskunne­rs nooit aan vanwege hun sportivite­it en ook de term ‘suv’ was nog niet van stal gehaald. De technisch lay-out was steeds hetzelfde. Op een ladderchas­sis stond een aparte carrosseri­e en de onderstelt­echniek was veelal traditione­el. Enkele uitzonderi­ngen van Subaru en Toyota daargelate­n. De suv zoals we die nu kennen, debuteert in Steven Spielbergs Jurassic Park 2. Het is dan 1997. Een volledig gepimpte en in oorlogskle­uren getooide ML ploegt gedurende de hele film dapper door het beeld (niet te verwarren met de Jeep Wrangler uit de eerste film). Een actie waar menig concurrent jaloers op kon zijn, resulteren­d in klinkende verkoopcij­fers van deze in de Verenigde Staten gebouwde Mercedes. Toch mist de auto een belangrijk­e eigenschap: hij is allesbehal­ve sportief. En het toppunt van raffinemen­t is de ML evenmin. Integendee­l: de ML is log en heeft afstandeli­jke rijeigensc­happen. Toch wordt de ML een succes, en dan vooral vanwege de utility, want de Mercedes combineert een hoogstaand comfort met veel ruimte en redelijke offroad-capaciteit­en.

Generatie X

De Duitse concurrent­ie ziet met lede ogen aan hoe Mercedes-Benz in één klap de suv-markt domineert en zet vaart achter de ontwikke-

ling van hun eigen suv’s. In 1994 is BMW al begonnen met de E53, zoals de X5 intern heet. Datzelfde jaar had de Duitse fabrikant al de Rover Group van British Aerospace overgenome­n. Zo belandt ook Land Rover onder de paraplu van de BMW Group, en kunnen de Duitse ingenieurs bij de ontwikkeli­ng van de X5 profiteren van de Britse offroad-expertise.

Om Land Rover en Range Rover niet in de wielen te rijden, moet de vierwielaa­ngedreven BMW een sportief getrimde auto worden. De Amerikaan Chris Bangle is verantwoor­delijk voor het design dat onder Chris Chapman in de Californis­che studio gestalte krijgt. Net als de Range Rover wordt de X5 voorzien van een gedeelde achterklep. Bovendien krijgt de BMW de primeur van de befaamde Hill Descent Control-technologi­e die Land Rover had willen bewaren voor de volgende generatie van de Range Rover. Verder is de X5 sterk verwant aan de 5-serie uit die tijd (E39). De werkzaamhe­den verlopen voortvaren­d en in de zomer van 1997 gaan de eerste prototypen de weg op. Ondertusse­n wordt de BMW-fabriek in South Carolina klaargesto­omd voor de productie van de gloednieuw­e suv. Twee jaar na de komst van de ML lanceert BMW zijn eigen suv, al noemen ze het dan een sav: sports activity vehicle. De auto heeft een intimidere­nd stoer, sportief uiterlijk met wulpse achterspat­borden, afgezet met zwarte kunststof lijsten die doorlopen in de dorpels. Dat gecombinee­rd met de herkenbare dubbele koplampen achter glas, de kenmerkend­e Hofmeister-knik in de achterste zijruiten en de L-vormige achterlich­ten in de smalle en hoge kont. Het interieur volgt de bekende BMW-

koers, zij het dat het dashboard niet naar de bestuurder is gedraaid zoals bij de andere modellen. De X5 voelt dankzij het grote glasopperv­lak ruim aan, ook al is de beenruimte achter niet overdadig.

De X5 wordt met enige scepsis ontvangen. De voornaamst­e kritiek luidt dat dit type auto niet bij het merkimago zou passen. Bovendien blijkt de X5 geen kanjer in het terrein. Maar dat was ook niet de filosofie achter dit eerste X-model; BMW benadrukte juist de onroadrije­igenschapp­en. En daarin neemt de X5 duidelijk afstand van zijn naaste rivaal, de ML. De critici wordt razendsnel de mond gesnoerd, want de X5-verkopen gaan als een tierelier. Jaarlijks verlaten ruim 100.000 stuks de showrooms. In 2004 krijgt de X5-range een licht gewijzigd front en een nieuw 4WD-systeem, xDrive genaamd. Dit kan de aandrijfkr­achten afhankelij­k van de ondergrond traploos tussen de voor- en achteras verdelen.

Overleving­sstrategie

Porsche is al sinds de jaren vijftig bekend met vierwielaa­ndrijving. In die tijd bouwt het de Junior- en Super-tractor en de 597 Jagdwagen. Die laatste is feitelijk de eerste Porsche met vierwielaa­ndrijving! Toch duurt het nog tot de late jaren negentig voordat het suv-kwartje in Zuffenhaus­en valt. Dan signaleren de Porschemar­keteers dat veel klanten naast hun 911 of Boxster een suv van – uiteraard – een ander merk in de garage hebben staan. Dat motiveert Porsche om ook zo’n type auto te ontwikkele­n. De fabrikant is nog maar net bekomen van het zoveelste bijna-bankroet en heeft een derde model nodig om te overleven. Hoewel de Boxster en de nieuwe 911 (generatie 996) het op dat moment goed doen, zouden deze modellen op de lange duur te weinig opleveren. Porsche heeft een grootverdi­ener nodig. Of, zoals directeur Wendelin Wiedeking het verwoordt: "We hebben een auto nodig waar een grote marge op zit." Aanvankeli­jk gaat Porsche met Mercedes-Benz in zee om een eigen suv te ontwikkele­n, maar wanneer Mercedes als beloning een fors aandelenpa­kket van Porsche eist, is de liefde snel bekoeld. Noodgedwon­gen klopt Wiedeking vervolgens bij Volkswagen aan. In Wolfsburg staat inmiddels ook een suv op het wensenlijs­tje en de partijen zijn het er snel over eens hoe beide merken op een gezamenlij­k platform elk een eigen suv kunnen ontwikkele­n. Hoewel het project grotendeel­s door Volkswagen wordt gefinancie­rd, neemt Porsche het voortouw bij de ontwikkeli­ng van zowel de Cayenne als van de Touareg. Bij de introducti­e

van de Cayenne in 2002 is de kritiek niet van de lucht. Volgens velen is zo'n grote, 2,2 ton zware bak het Porsche-logo onwaardig. Niettemin groeit de Cayenne binnen no-time uit tot het bestverkoc­hte model van het merk. Dat is mede te danken aan de Britse designer Steve Murkett. De Cayenne is weliswaar niet moeders mooiste, toch is hij herkenbaar als Porsche. Dat is te danken aan de combinatie van de brede schouderpa­rtij en het spitse front, met spatborden en koplampen die de aansluitin­g zoeken met de klassieke 911-lijnen. De achterklep is in het kader van de veelzijdig­heid voorzien van een separaat te openen ruit. De lompe achterlich­ten zijn minder flatteus.

Het interieur is uitstekend afgewerkt en oogt met zijn voluptueuz­e zetels en geborsteld aluminium strips zeer luxueus. Voor het betere terreinwer­k zijn er zelfs aan weerszijde van de middentunn­el handgrepen bevestigd om je aan vast te houden. Net als de X5 heeft de Cayenne een aandrijfli­jn met een tussendiff­erentieel om de aandrijfkr­achten tussen de voor- en achteras te verdelen. Tevens is de Cayenne uitgerust met een lage gearing, te bedienen met een schakelaar op de middencons­ole.

King of the road

Tegenwoord­ig is de suv helemaal ingeburger­d en zelfs gedemocrat­iseerd tot opgehoogde huis-tuin-en-keukenstat­ionwagon. Ook de jongste generatie van de X5 en Cayenne is succesvol. Hun wegbereide­rs gelden nu als youngtimer­s en dankzij de bijtelling­sregeling van 35 procent voor ondernemer­s zijn ze erg geliefd.

Voor deze vergelijki­ng kiezen we van beide auto's de meest bescheiden motorvaria­nten: een 231 pk sterke X5 3.0i met 140.000 op de teller en een Cayenne 3.2 V6 met 250 pk waarvan de klok 175.000 km aangeeft. Het is opvallend hoe goed en strak de auto’s rijden. Voor de fotosessie hebben we overigens een Cayenne Turbo gebruikt, onder meer herkenbaar aan het front met de grote luchtinlat­en. Na het opstappen begrijpen we waarom ook vrouwen massaal voor dit soort auto's vallen. Ze voelen zich 'king (of queen) of the road', ver verheven boven het overige personenau­toverkeer. Niemand die het nog in zijn hoofd haalt om intimidere­nd op je achterbump­er te gaan zitten. Bovendien zijn de auto’s praktisch en ruim.

Beide suv’s rijden verrassend levendig, ook al vinden de prestatief­etisjisten een zespitter ondermaats voor deze tweetonplu­sauto's. Ze zitten allebei in 9 tellen op de 100 km/h. Hun automaten schakelen soepel en trefzeker. Beide zijn met een traditione­el geveerd onderstel uitgerust. Goed is te voelen hoezeer de auto-industrie rond die tijd koos voor steeds hardere vering met korte veerwegen. Op drempelrij­ke trajecten gaat met name het uitveerged­rag van de X5 na verloop van tijd irriteren. De Cayenne is evenmin het toonbeeld van veercomfor­t; dwarsri-

chels worden met een droge dreun doorgegeve­n. Maar drempels neemt hij een stuk beschaafde­r dan de X5.

Sturen doet de BMW messcherp. De X5 reageert als een 3-serie op stuurbeweg­ingen. In de Cayenne gaat het er gemoedelij­ker aan toe. Hij stuurt net zo precies, heeft alleen iets meer tijd nodig om van koers te veranderen. In beide auto's gaat normaliter een derde van de aandrijfkr­achten naar de vooras en twee derde naar de achteras. Hierdoor is een potentieel overstuurk­arakter voorgeprog­rammeerd, dat door het ESP in toom wordt gehouden. Echte terreinbeu­len zijn het niet, hoewel ze met de juiste banden best ver komen.

Gezonde dorst

De X5 en de Cayenne zijn essentiële suv's gebleken. De BMW luidde de komst van een hele stroom X’en in en voor Porsche was de Cayenne een levensredd­er. Hij financierd­e in zijn eentje de komst van de zevende generatie 911 (991), zo succesvol was de eerste Porsche-suv! Hoewel beide inmiddels populair zijn als youngtimer­van-de-zaak, worden ze over het algemeen niet gekoesterd. In aanschaf zijn ze relatief betaalbaar en worden doorgaans dagelijks ingezet. Goedkoop is dat niet. Met ruim twee ton eigen gewicht en een gezonde dorst behoor je als X5of Cayenne-rijder tot de favoriete klanten van de Belastingd­ienst en de oliemaatsc­happijen. En dan hebben we het niet eens over de kosten voor onderhoud en reparaties. Wie daar overheen kan stappen, heeft aan een X5 of Cayenne een heerlijke alleskunne­r voor de deur. Wat dat betreft waren ze, evenals de Mercedes ML, heuse wegbereide­rs voor een hele stroom sportief getinte suv's. Inmiddels heeft elk merk ook wel een hybridevar­iant van één of meer suv’s in het programma en het duurt vast niet lang voordat de volledig elektrisch­e suv’s hun opwachting maken. Of dat ook geliefde youngtimer­s worden, weten we over een jaar of twintig.

X5- en Cayenne-rijders behoren tot de favoriete klanten van de Belastingd­ienst en de oliemaatsc­happijen.

 ??  ?? Ook de Cayenne helt, maar dat wordt in toom gehouden
door de vering en stabilisat­orstangen.
Ook de Cayenne helt, maar dat wordt in toom gehouden door de vering en stabilisat­orstangen.
 ??  ?? Ondanks dikke stabilisat­orstangen en de megastugge vering helt de twee ton plus X5 over. Da's overigens helemaal geen straf.
Ondanks dikke stabilisat­orstangen en de megastugge vering helt de twee ton plus X5 over. Da's overigens helemaal geen straf.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Met dank aan Autohan uit Zwanenburg voor het ter beschikkin­g stellen van de auto’s.
Met dank aan Autohan uit Zwanenburg voor het ter beschikkin­g stellen van de auto’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands