Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Sunbeam Alpine (1959-1968)

-

Zeker met de krachtigst­e motor biedt deze elegante Brit vlotte prestaties en een geweldige motorsound. Daarnaast biedt hij aan zijn twee inzittende­n een heel fatsoenlij­ke zit- en bagageruim­te. Roest is de grootste vijand van de Alpine.

CARROSSERI­E Doordat veel Alpine-bezitters over een hardtop beschikken, is de auto veelvuldig ’s winters gebruikt. Roestprobl­emen komen dan ook veel voor. Controleer vooral de dorpels, de onderkant van de portieren, de A-stijlen, het voorruitfr­ame, de bodem en de veersteune­n achter.

TECHNIEK Zeker de 1,7-liter motor met vijfvoudig gelagerde krukas (vanaf 1965) staat bekend als robuust. Wel is de aluminium cilinderko­p gevoelig voor corrosie als er in plaats van koelvloeis­tof gewoon water is gebruikt. Ook de transmissi­e gaat lang mee, alleen de elektrisch­e overdrive geeft wel eens problemen. Regelmatig doorsmeren van de vooras en de stuurinric­hting is cruciaal voor de levensduur.

ONDERDELEN Over de verkrijgba­arheid van onderdelen hoeft de Alpine-eigenaar zich nauwelijks zorgen te maken. In Nederland is minstens één goede specialist, daarnaast kun je bij diverse bedrijven in Groot-Brittannië terecht. Ook plaatwerk en accessoire­s, zoals aluminium wielen en hardtops, zijn nog goed verkrijgba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands