Classic Cars (Netherlands)

Tijdloos

-

We verbazen ons dat het alweer 18 jaar geleden is dat de zevende generatie van de Toyota Celica werd onthuld. Met zijn pijlvormig­e silhouet, hoekige achterkant en smaakvolle vouwen in het plaatwerk is de donkerblau­we Celica 1.8 VVT-i van Lilianne van den Brekel een auto die nog steeds heel goed ‘kan’. Een tijdloze verschijni­ng, waarbij slechts het kleine lichtmetaa­l verraadt dat de auto inmiddels op eerbiedwaa­rdige leeftijd is. Ook het interieuro­ntwerp heeft weinig last van verouderin­gsverschij­nselen. Natuurlijk, naar trendy touchscree­ns en tftinstrum­enten zoek je tevergeefs in een Celica uit 2001, maar de prominente middencons­ole, de ronde ventilatie­roosters en het kleine leren airbagstuu­rtje zouden zo uit een hedendaags­e Yaris of Auris kunnen komen. De Celica VII is korter, smaller en lichter dan zijn voorganger en hij staat op een langere wielbasis. Die is gelijk aan die van de Corolla, waarmee de Celica veel techniek deelt. Ook de 1,8-liter VVT-i 16V-motor – met variabele kleptiming aan de inlaatzijd­e – stamt uit deze compacte middenklas­ser. De viercilind­er levert een vermogen van 143 pk. Bloedstoll­end zullen de prestaties daarmee niet worden, maar met een sprintje van 0 naar 100 in 8,7 seconden en een topsnelhei­d van 205 km/h is Lilianne alle andere Celica’s in dit gezelschap gemakkelij­k de baas.

Lilianne heeft haar Celica inmiddels vijf jaar. “Toen ik de auto zag, had ik geen idee wat het was, maar het was liefde op het eerste gezicht.” Er stond toen pas 98.000 kilometer op de klok, inmiddels heeft Lilianne de stand naar 342.000 getild. Jaarlijks rijdt ze zo’n 40.000 kilometer. Onlangs kreeg de auto te kampen met een typisch euvel voor de 1ZZ-FE-motor: chronische olielekkag­e via het onderblok. Via een medeclubli­d kocht Lilianne een gereviseer­de motor. “Daarmee zijn alle problemen weer verholpen. Op naar de volgende 350.000 kilometer!”

Voor de zevende generatie van de Celica lag geen sportieve carrière op wereldnive­au in het verschiet. Het herziene reglement sloot auto’s als de Celica uit van deelname. Toyota keerde terug in de koningskla­sse van de rallysport met de Corolla WRC, en kon in 1999 voor de derde keer de titel bij de constructe­urs in ontvangst nemen. Zoveel succes zou het Japanse merk in de Formule 1 en op Le Mans nooit boeken. Maar dat is uiteindeli­jk niet de reden waarom Toyota zijn goede naam op sportief gebied heeft verloren. Dat er in Japan een dikke streep werd gezet door betaalbare sportievel­ingen als de Celica en de MR2, heeft het merk veel meer schade berokkend.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands