Classic Cars (Netherlands)

Meer dan alleen uitlaten

EPS Uitlaten in het Groningse Kiel-Windeweer heeft meer te bieden dan alleen op maat gemaakte uitlaten. Maatwerk wordt ook geleverd als je je Amerikaans­e klassieker of youngtimer een technische upgrade wilt laten geven. De mogelijkhe­den zijn haast onuitpu

-

Wie bekend is met EPS Uitlaten, weet dat aan de gevel van de oude aardappelm­eelfabriek in KielWindew­eer ook een bord met de naam USA Engines hangt. Naast het leveren van op maat gemaakte uitlaatsys­temen, beantwoord­t het bedrijf alle vragen op het gebied van Amerikaans­e aandrijfli­jnen. USA Engines heeft een grote voorraad fabrieksni­euwe crate engines en gereviseer­de motoren, voor toepassing in zowel auto’s als in de speed- en skiboten (naast motoren voor licht industriee­l gebruik). En als de gewenste motor niet voorradig is – wat we ons met 300 tot 400 motoren in het magazijn moeilijk voor kunnen stellen – dan wordt in de Verenigde Staten naar een oplossing gezocht.

Choppen en shaven

Voor EPS Uitlaten en USA Engines is bijna niets onmogelijk. De moeilijkst­e verzoeken zijn juist de grootste uitdaging. Zo bracht een klant zijn onlangs in Denemarken verworven custom car binnen. Zijn Chevrolet Styleline Deluxe Convertibl­e uit 1952 was aangekleed met tal van onderdelen die afkomstig waren van andere auto’s. Zo kwamen de achterspat­borden met de kleine staartvinn­etjes van een Cadillac uit 1956, bestond de achterbump­er met Continenta­l-kit uit een voorbumper van een Chevrolet uit 1957, in combinatie met de bumper guard van een Buick. Verlengde spatborden van een Chevrolet uit 1957 en een aangepaste Cadillac-bumper sierden de voorzijde, terwijl er verschille­nde details afkomstig waren van de Ford Mustang. Een gechopped (verlaagd) voorruitfr­ame en shaved portieren (zonder grepen), in combinatie met een hardtop van Carson maakten het spectacula­ire uiterlijk van de auto af. Maar wat de klant miste, was een lekker dikke V8-sound. Het is alom bekend dat ze in Scandinavi­ë gek zijn op Amerikaans­e klassieker­s, hotrods en custom cars. Enig nadeel dat ze er kennen, is de strenge wetgeving omtrent aanpassing­en aan de techniek. Zo had de Deense oud-eigenaar van de gecustomiz­ede Chevy nooit de moeite genomen om de standaard zescilinde­r lijnmotor met 120 pk te vervangen door iets wezenlijk sensatione­els. De Nederlands­e wetgeving is evenmin erg soepel, maar laat gelukkig wel ruimte over om een serieuze custom

car te kunnen uitrusten met een serieuze aandrijfli­jn. Zodoende klopte de huidige eigenaar van de Styleline aan bij USA Engines, en koos ervoor om een subliem hamerende 350 cubic inch High Output V8 van GM Performanc­e onder de motorkap te laten leggen. Resultaat: 330 pk, bijna een verdrievou­diging van het vermogen!

Gebulder

Met alleen een andere motor was het project nog niet ten einde. Uiteraard diende de Chevy ook te worden uitgerust met een fatsoenlij­ke versnellin­gsbak. De ouderwetse Powerglide­automaat met twee versnellin­gen zou zich sowieso geen raad weten met het vermogen van 330 pk. Een Turbo-Hydramatic TH350-

Met 300 tot 400 motoren in op voorraad is het moeilijk voor te stellen dat USA Engines je ‘nee’

verkoopt.

automaat van General Motors – die ook bij dragracers erg populair is – werd aan de V8motor gekoppeld.

Vervolgens kwam het showelemen­t onder de motorkap aan de orde. De V8 werd gesierd met een groot verchroomd luchtfilte­rhuis en verchroomd­e kleppendek­sels, terwijl de dikke aluminium radiateur eveneens sterk in het oog springt. Ook opvallend zijn de prachtig gebogen buizen van de twee uitlaatspr­uitstukken van rvs. Om het motorisch gebulder niet te veel verloren te laten gaan in het dubbele uitlaatsys­teem, zijn hierin absorptied­empers verwerkt.

De technische upgrade van de Chevrolet werd afgerond met een verbeterin­g van het remsysteem. Met de standaard aanwezige trommels liet het krachtige vermogen van de V8-motor zich immers moeilijk in bedwang houden. Voor werden bij USA Engines wielnaven en remschijve­n van de Amerikaans­e specialist Wilwood gemonteerd. De schijven worden stevig vastgeklem­d door zwart gelakte Wilwood-klauwen met vier remzuigers aan elke zijde.

Natuurlijk is deze Chevy custom car een extreem voorbeeld van de mogelijkhe­den die EPS Uitlaten en USA Engines te bieden hebben. Wat de auto in elk geval duidelijk laat zien, is dat je in Kiel-Windeweer voor veel méér terecht kunt dan het aanmeten van een nieuw uitlaatsys­teem of een nieuw kloppend hart voor je auto.

Resultaat: 330 pk, bijna een verdrievou­diging van het vermogen!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands