Classic Cars (Netherlands)

Daf 600/750 (1959-1963)

-

De allereerst­e Dafs zijn inmiddels een kleine zestig jaar oud, waardoor roest bijna automatisc­h hun grootste vijand is. Daarnaast zijn sommige onderdelen lastig te krijgen. Let daarom op of de auto zo goed als compleet is. Daarnaast is de eerste generatie Variomatic vrij kwetsbaar.

CARROSSERI­E

De beruchtste roestneste­n bevinden zich in en rond de A-stijlen, de dorpels, de kriksteune­n en rondom de achterkant. In de bodem hebben de 600 en 750 diverse afwatering­sgaatjes. Deze moeten beslist niet worden dichtgekit, anders hoopt vocht zich op onder de vloerbedek­king, met alle gevolgen van dien.

TECHNIEK

Veel auto’s kampen met stuurspeli­ng en olielekkag­e, ook van de Variomatic. Lekkende membranen hebben een negatieve invloed op het schakelged­rag. Roestende varioschij­ven vreten riemen, dus let op dat de schijven in goede staat zijn. Versleten motor- of cardanasst­eunen verstoren de uitlijning van de cardanas, met overmatige slijtage en dure reparaties tot gevolg. Met een extra oliekoeler wordt de levensduur van de motoren duidelijk verlengd.

ONDERDELEN

Het vinden van onderdelen voor de oer-Dafs, de zogenaamde bolhoedjes, is volgens Fred Oosterlaan topsport. Ook spullen voor de in kleine aantallen geproducee­rde 750 Standaard zijn uiterst zeldzaam. Verder geldt voor de Dafs hetzelfde als voor veel andere klassieker­s: chroomwerk en kleinere interieurd­elen zijn moeilijk te vinden. Met de verkrijgba­arheid van technische onderdelen is het beter gesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands