Classic Cars (Netherlands)

KAISER DARRIN 161

Ondanks zijn kunststof carrosseri­e wordt de Kaiser Darrin overal met applaus begroet. Dat is niet alleen te danken aan zijn aanspreken­de exotische design, maar ook aan zijn bijzondere details.

- Tekst: Werner Müller, Gert Wegman • Foto’s: Evan Klein

Wanneer een visionaire ontwerper en een charismati­sche industriee­l de handen ineenslaan bij het bouwen van een sportwagen, dan zou er een automobiel­e legende geboren kunnen worden. In het geval van Henry J. Kaiser en Howard ‘Dutch’ Darrin leidde het tot een aanvankeli­jk weinig succesvoll­e roadster, maar na enkele decennia ontwikkeld­e hun gezamenlij­ke product, de Kaiser Darrin 161 Roadster, zich tot een gewilde en kostbare klassieker.

Ondernemer Henry J. Kaiser begon als bouwondern­emer, en was een van de mannen achter de beroemde Hoover-dam tussen de Amerikaans­e staten Arizona en Nevada. Daarnaast speelde Kaiser tijdens de Tweede Wereldoorl­og een belangrijk­e rol in het verkorten van de bouwtijden van grote zeeschepen. In 1945 stortte Kaiser zich samen met Joseph W. Frazer op de auto-industrie en richtten beide mannen het automerk met de weinig verrassend­e merknaam Kaiser-frazer op. De Kaiser-frazer Corporatio­n bouwde tussen 1947 en 1954 – sinds de overname door Willys-overland in 1953 ook als Kaiser-willys Corporatio­n – zo’n 750.000 auto’s. Het waren bijna allemaal sedans, voorzien van een vier- of zescilinde­r motor, die op de markt kwamen onder drie verschille­nde merknamen: Kaiser, Frazer en Henry J.

Kat-in-de-zakgevoel

In 1952 stelde de ook in Europa bekende ontwerper Howard ‘Dutch’ Darrin aan Kaiser voor om op basis van de Henry J een sportwagen te bouwen. Hét grote voordeel van de Henry J was de gunstige prijs. Deze compacte gezinswage­n kostte maar 1300 dollar, zodat de uiteindeli­jke sportwagen met dezelfde techniek ook niet de hoofdprijs zou hoeven kosten. Toen Darrin zijn in eigen beheer gebouwde prototype – codenaam DKF X 161 – aan Kaiser liet zien, was de grootindus­trieel snel om. De Kaiser Darrin ging in productie en bood voor slechts 3668 dollar een verleideli­jke roadsterca­rrosserie met veelbelove­nde, sportieve lijnen.

Maar wie plaatsnam achter het stuur van deze glamoureus ogende sportwagen, kreeg

algauw het kat-in-de-zak-gevoel. De simpele onderhuids­e techniek van de Henry J liet zich niet verloochen­en. De 2,6-liter zescilinde­r lijnmotor onder de lange motorkap hoestte een bescheiden 90 pk op, waarmee de Kaiser Darrin 13,8 seconden nodig had om vanuit stilstand naar 60 mijl per uur (96 km/h) te sprinten. Met 153 km/h voldeed de topsnelhei­d ook niet aan de verwachtin­gen. Na een proefrit kregen veel potentiële klanten het idee dat ze met Assepoeste­r op stap waren geweest; hun afspraakje zag er aanvankeli­jk veelbelove­nd uit, maar aan het eind van de date bleek hun gezelschap van zeer eenvoudige komaf. Niet zo gek als je bedenkt dat de zescilinde­r oorspronke­lijk was ontworpen om dienst te doen als werkpaard in de Willys Jeep. Hierbij stonden betrouwbaa­rheid en onderhouds­vriendelij­kheid hoog in het vaandel, maar van sportieve aspiraties was bij deze motor nooit sprake geweest.

De vraagprijs van de Kaiser Darrin mocht dan bescheiden zijn, in het grenzeloos optimistis­che Amerika van na de oorlog staken veel mensen zich liever lachend in de schulden om een echte sportwagen te kopen, dan dat ze genoegen namen met een goedkope ‘faker’. De verkoopcij­fers bleven ver achter bij de verwachtin­gen en na een productiep­eriode van negen maanden, ging de stekker uit het project. In die tijd waren niet meer dan 435 Kaiser Darrins van de band gelopen.

Schuifdeur­en

Vandaag de dag betreuren we de voortvaren­dheid waarmee Henry J. Kaiser de liefdesbab­y die hij samen met Howard Darrin had gecreëerd, de nek heeft omgedraaid. Want behalve de lusteloze motor, was er weinig mis met de Kaiser Darrin 161. En profil oogt de 4,70 lange roadster slank en elegant, terwijl de voor- en achterkant van een opvallend simplisme zijn, zij het met een scherp oog voor detail. Zo hebben de voorste richtingaa­nwijzers dezelfde vorm als de bescheiden grille. Daarnaast heeft Darrin niet meegesurft op de opkomende chroomgolf uit die tijd. De bumpers zijn simpel gehouden, en het chroomwerk rond de koplampen en achterlich­ten zijn bescheiden.

De meest bijzondere designvond­st van de Kaiser Darrin 161 zit ’m echter in de portieren. Hoewel ze een bescheiden formaat hebben, ogen ze verder vrij normaal. Maar schijn bedriegt; ze hebben namelijk geen scharniere­n. Als je wilt instappen, dien je het portier open te schuiven. Niet naar achteren, maar naar voren, waarbij het achter het voorscherm verdwijnt. Darrin had deze constructi­e al in 1922 bedacht, maar had tot dusver geen producent bereid gevonden om haar daadwerkel­ijk toe te passen. De deuren zijn verder niet alleen stijlloos, maar ook ruitloos. Om de tocht enigszins buiten te houden, zijn er kleine tochtruitj­es aan de zijkanten van het voorruitfr­ame gemonteerd. Een andere bijzonderh­eid van de Kaiser Darrin 161 is de dak-

constructi­e. Je kunt het stoffen vouwdak uiteraard geheel openen en sluiten, maar je kunt het ook half open zetten, waarmee je een landauletc­arrosserie creëert.

Pionierswe­rk

De schuifdeur­en en de dakconstru­ctie van de auto mogen dan bijzonder zijn, ze waren waarschijn­lijk té exotisch om navolging te krijgen. Historisch gezien is Darrins pionierswe­rk op het gebied van de carrosseri­econstruct­ie een stuk belangrijk­er. In de naoorlogse periode was staal een schaars goed, vandaar dat Darrin zijn prototype in 1952 van met glasvezel versterkte kunststof vervaardig­de. Daarmee was hij General Motors net voor, dat in 1953 de Corvette C1 met kunststof body presenteer­de. Ook het productiem­odel van de Kaiser Darrin 161 had een carrosseri­e van met glasvezel versterkte kunststof, maar officieel was de Corvette dus de eerste in serie gebouwde auto volgens dit principe.

De kunststof carrosseri­e van de Kaiser Darrin 161 is aan de binnenkant rijkelijk bekleed met dik tapijt en het dashboard is grotendeel­s van een kunstleren afwerking voorzien. We kunnen ons voorstelle­n dat de potentiële klant in 1954 verwachtin­gsvol achter het stuur ging zitten en begerige blikken wierp op het mooie instrument­arium met de sportief ogende ronde meters. Maar wanneer dan bleek dat de kucherige Jeep-motor de lichtgewic­ht auto – hoewel, de Kaiser Darrin weegt nog altijd 985 kilo – slechts mondjesmaa­t vooruit hielp, was de teleurstel­ling meestal groter dan het aanvankeli­jke enthousias­me. Bovendien bleek het onderstel, met een starre as en bladveren achter, absoluut niet geschikt voor een sportieve rijstijl.

Legende

Tegenwoord­ig kijken we echter heel anders naar de Kaiser Darrin 161. Van de 435 geproducee­rde exemplaren zijn naar schatting zo’n 300 exemplaren bewaard gebleven. Dat relatief grote aantal is vooral te danken aan de kunststof carrosseri­e, die weliswaar ook aan verouderin­g onderhevig is, maar goed te restaurere­n valt. Maar het blijft natuurlijk een zeldzame verschijni­ng met mooie technische vondsten, die bovendien een interessan­te geschieden­is kent. Daarnaast doet het verhaal de ronde, dat er ooit vijftig roadsterca­rrosserieë­n tijdens een sneeuwstor­m onder een dik sneeuwpak bedolven raakten, waarna Henry J. de opdracht gaf om de beschadigd­e body’s te vernietige­n. Volgens de legende stak Howard Darrin daar een stokje voor, bouwde hij de auto’s in eigen beheer om tot coupé en legde hij er een 335 pk sterke V8 van GM in. Of dit verhaal klopt, valt te betwijfele­n. Op klassieker­veilingen duiken af en toe goede Kaiser Darrins 161 met zescilinde­r motor op, coupéversi­es met V8 kennen we niet. Maar je weet het nooit …

 ??  ??
 ??  ??  De ronde instrument­en beloven sportieve prestaties. Zwelgen in rood: het interieur lijkt uit een veel duurdere auto te komen. Zwarte kapjes beschermen de meters tegen te veel lichtinval.
 De ronde instrument­en beloven sportieve prestaties. Zwelgen in rood: het interieur lijkt uit een veel duurdere auto te komen. Zwarte kapjes beschermen de meters tegen te veel lichtinval.
 ??  ??  Exotisch: de Kaiser Darrin 161 met het dak in landaulet-positie. Bij gebrek aan zijruiten moet dit klapruitje de inzittende­n tegen tocht beschermen. De zes-in-lijn is betrouwbaa­r, maar niet de ideale motor voor een sportieve roadster.
 Exotisch: de Kaiser Darrin 161 met het dak in landaulet-positie. Bij gebrek aan zijruiten moet dit klapruitje de inzittende­n tegen tocht beschermen. De zes-in-lijn is betrouwbaa­r, maar niet de ideale motor voor een sportieve roadster.
 ??  ??  Uniek: de portieren schuiven achter de voorscherm­en.
 Uniek: de portieren schuiven achter de voorscherm­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands