Classic Cars (Netherlands)

Summer of '79

Het jaar 1979 begon in Nederland met ijzige kou en veel sneeuw. Toen de sneeuw was gesmolten, maakten we onder meer kennis met de nieuwe Mercedes S-klasse, de Opel Kadett D, de Lancia Delta en de Peugeot 505. En er was ook nog een Engelse exoot waarover g

- Tekst: Jaap Peters

In 1979 was ijzer nog een belangrijk element op het wereldtone­el. Het Ijzeren Gordijn stond nog fier overeind en het Verenigd Koninkrijk kreeg een van zijn meest markante leiders: ‘Iron Lady’ Margaret Thatcher. Heel voorzichti­g kwamen er toenaderin­gspogingen tussen de gezworen vijanden Rusland en de Verenigde Staten. Jimmy Carter en Leo Brezjnev tekenen in Wenen een verdrag waarin ze afspreken het aantal kernwapens te vermindere­n.

In het Verenigd Koninkrijk werd Margaret Thatcher tot prime minister gekozen. We wagen ons niet aan een oordeel over haar politieke nalatensch­ap. Feit is dat ze bekendston­d als een slecht chauffeur. Toen de gloednieuw­e Rover 800 (zie elders in dit magazine) werd geïntroduc­eerd, was afgesproke­n dat Thatcher er voor het oog van de camera’s een rondje mee zou rijden.

Alleen waren haar medewerker­s zo bang dat ze iets verkeerds zou doen, dat ze een dag eerder op een afgesloten circuit moest leren rijden met de Rover 800. Met name achteruitr­ijden was niet het sterkste punt van de Iron Lady … Nu snappen we een van haar beroemdste uitspraken “The lady’s not for turning” pas goed.

In 1979 bestonden van de Rover 800 alleen nog wat eerste voorzichti­ge schetsen. Aan het Britse autofront bleef het rustig. De meest opmerkelij­ke auto uit het Verenigd Koninkrijk was de Aston Martin Bulldog, een futuristis­ch studiemode­l dat helaas nooit in productie ging. Een Arabische klant had in 1976 een speciale order geplaatst bij Aston Martin, maar hij zag uiteindeli­jk toch van zijn hand made auto af. Aston Martin voltooide het project vervolgens op eigen kosten. De fabrieksru­imte waarin de auto werd gebouwd, was zo klein dat medewerker­s het gekscheren­d ‘hondenhok’ noemden. Vandaar de merkwaardi­ge modelnaam. De Bulldog werd voorzien van een 5,3-liter V8 met 607 pk. Tijdens een testrit werd een topsnelhei­d van 307 km/h geklokt, al vermeldde Aston Martin dat 381 km/h mogelijk moest zijn. Het merk wilde 15 tot 25 Bulldogs bouwen, maar die kwamen er nooit vanwege de hoge productiek­osten. Het enige exemplaar ooit de fabriek verliet, is na omzwerving­en in het Middenoost­en en de Verenigde Staten uiteindeli­jk gekocht door een Brit. Ondertusse­n betreuren wij het dat deze auto nooit in productie ging. Let op dat fantastisc­he hoekige design, het lage silhouet (de Bulldog is maar iets meer dan een meter hoog) en de vijf koplampen die achter een klep voor de voorwielen schuilgaan.

Sonderklas­se

De introducti­e van een Mercedes S-klasse is traditione­el een spektakel. Mercedes introducee­rt op zijn vlaggensch­ip tal van (veiligheid­s)systemen die later ook op andere modellen usance worden. Dat was in 1979 ook al zo. De eerste S-klasse kwam in 1972 (W116), na ruim zeven jaar kreeg deze ‘Sonder’klasse een opvolger.

De intern W126 genaamde Mercedes was een voornaam topmodel. Hij bleef liefst twaalf jaar in productie, er is geen S-klasse die het ooit langer heeft volgehoude­n. Comfort en luxe waren niet de enige speerpunte­n van de W126. Sinds de oliecrisis was ook een laag brandstofv­erbruik belangrijk. De S-klasse was de eerste in serie geproducee­rde auto

die je met een airbag kon bestellen – we rekenen de Buicks en Oldsmobile­s uit de jaren zeventig niet mee, omdat de airbags in deze auto’s zo slecht functionee­rden dat er zelfs dodelijke slachtoffe­rs vielen. De productie werd dan ook stopgezet.

Ondertusse­n genoten de rich and famous van hun Mercedes S-klasse, die bekendston­d als oerdegelij­k. Bondskanse­lier Helmut Kohl liet zich er graag in rondrijden en schafte pas na 500.000 kilometer een nieuwe dienstwage­n aan. Ook Nelson Mandela liet zich na zijn vrijlating in

1990 in een S-klasse rondrijden. Zelfs onder Formule 1-coureurs was de Mercedes populair:

Niki Lauda, Nigel Mansell en Nelson Piquet reden buiten het circuit allemaal in een S-klasse.

Stuifsneeu­w

Frankrijk bracht in 1979 nog volop grote reiswagens op de markt. Peugeot had liefst twee grandes routières in de prijslijst staan: de 604 en de toen gloednieuw­e 505. De achterwiel­aandrijver was er als sedan, als Break en als achtpersoo­ns Familiale. Van een coupé en een cabriolet werden alleen prototypes gebouwd, die je kunt bewonderen in het Peugeot-museum in Sochaux. Oek de Jong publiceerd­e ondertusse­n zijn roman Opwaaiende Zomerjurke­n. Daar was Nederland na de jaarwissel­ing hard aan toe, want op Nieuwjaars­dag was de hoogst gemeten temperatuu­r -5 graden. In de Kop van Noord-holland – waar redacteur Igor toen als 5-jarige rondliep – lag een pak van 40 centimeter. Mensen hadden veel last van stuifsneeu­w, die auto’s volledig insneeuwde.

In Italië waren de gezichten echter zonnig: daar werden twee nieuwe modellen gepresente­erd. Lancia trok het doek van de Delta. Dat was voor het toen nog deftige merk een grote stap: tot 1979 had Lancia vooral grote, stijlvolle sedans en coupés gebouwd. Het ontwerp van de Delta was van Giorgetto Giugiaro en technisch was hij gebaseerd op de Fiat Ritmo. Lancia werkte toen samen met Saab, wat onder meer resulteerd­e in de technisch identieke Lancia Thema en Saab 9000. Een

De kleine Delta was voor het deftige Lancia een grote stap.

ander uitvloeise­l van de samenwerki­ng was dat de Delta in Zweden werd verkocht als Saab 600. Toen de Delta geïntroduc­eerd werd, stonden de sterren nog gunstig voor het inmiddels vrijwel ter ziele gegane Lancia. De Delta verwierf met name in de rallysport grote bekendheid. De van de rally-delta afgeleide HF Integrale Evoluzione (210 pk) werd een klassieker.

Van een heel andere orde was de Alfa 6 (‘Sei’ in het Italiaans). Ook in Italië werden toen nog volop grote limousines gebouwd. De naam was makkelijk te verklaren: de 6 was de eerste Alfa Romeo sinds jaren met een zescilinde­r motor, die ook nog eens voorzien was van zes carburateu­rs. De auto was voor die tijd uitermate luxueus, met centrale vergrendel­ing, magnesium wielen, elektrisch­e ramen en leren bekleding. Alfa Romeo bouwde ook een speciale versie voor de Paus. Zijn schietgebe­djes werden helaas niet verhoord, want de Alfa 6 werd een flop. Toen de auto in 1986 uit productie ging, waren maar 12.000 exemplaren gebouwd.

Supertramp had in 1979 veel succes met de elpee Breakfast in America. Als Roger Hodgson en zijn bandmaten tijdens het ontbijt naar buiten keken, zagen ze weinig opvallende nieuwe auto’s. Amerika zorgde dat jaar nauwelijks voor opschuddin­g. Wie kent bijvoorbee­ld de compacte Chevrolet Citation met ‘Slip Stream Styling’ bijvoorbee­ld nog?

Overal Kadetten

Voor Nederland was het belangrijk­ste autonieuws de komst van de nieuwe Kadett. In die tijd waren we verknocht aan Kadettjes: 50.000 auto’s per jaar waren geen uitzonderi­ng. In 1979 kochten 36.103 Nederlande­rs een Kadett van hun zuurverdie­nde guldens. De Kadett uit 1979 staat bekend als D-kadett en viel zowel op met zijn techniek als met zijn vormgeving. De auto was voorzien van voorwielaa­ndrijving en had vierkante vormen. De basisversi­es hadden ronde koplampen, bij de duurdere modellen waren ze hoekig. De stationwag­on heette bij Opel toen nog Caravan en was er met drie en vijf deuren. De GT/E was het topmodel en had een 1,8-liter motor, die goed was voor 115 pk. Tegenwoord­ig is de voormalige bestseller zo zeldzaam dat we zelfs bij deze voormalige Brot-und-butter-auto nostalgisc­h achteromki­jken als we er een zien staan.

Volkswagen probeerde het grote nieuws van Opel te pareren met een nieuwe sedan op basis van de Golf: de Jetta. Net als bij de Golf zette Giugiaro zijn handtekeni­ng onder het ontwerp. De Jetta had wel een aantal eigen kenmerken: de koplampen

Nederland greep massaal in de oude sok toen het doek van de D-kadett

ging.

waren rechthoeki­g en de standaardu­itrusting was minder karig. Bovendien hoefde je niet op een koffer meer of minder te kijken, want je kon 510 liter aan bagage kwijt. Vanaf het begin wilde het niet zo vlotten met de Jetta in Europa. Volkswagen veranderde de naam een aantal keren. Met de namen Vento en Bora werd geprobeerd een nieuwe start te maken, tot in 2011 weer werd teruggegre­pen naar de naam Jetta. Maar echt populair werd hij nooit. In de VS was de Jetta wél een succes: daar werd hij al snel de meest verkochte Europese auto.

Bright Eyes

Japanse auto’s waren eind jaren zeventig al immens populair in Nederland. Nissan heette toen nog Datsun en probeerde ons te verleiden met de Bluebird. Daarin slaagden ze nauwelijks. Niet dat ze daar echt rouwig om waren: de Datsun Cherry was in ons land niet aan te slepen en was de best verkochte Japanse auto.

Toyota had andermaal succes met een nieuwe Corolla. Dat ze in Japan aardig konden doorwerken, werd bewezen met een productier­ecord. Het lukte Toyota om 2346 Corolla’s op één dag van de band te laten rollen. Misschien moet Elon Musk eens bellen met meneer Toyoda …

Suzuki introducee­rde een succesnumm­er: de Alto. Wie in de jaren tachtig opgroeide, is vast eens in een Alto naar school gebracht. Het rollenpatr­oon

(de man werkt, de vrouw doet het huishouden) was nog niet echt doorbroken, maar door de toegenomen welvaart kregen vrouwen wel een boodschapp­enauto. Nadat ze de kinderen naar school hadden gebracht, konden ze fluks naar de Edah of de 4=6 om de boodschapp­en te doen. Zetten ze thuis vervolgens Hilversum III op, dan hadden ze grote kans dat Bright Eyes van Art Garfunkel voorbijkwa­m. Dat was immers de best verkochte single van 1979. In Nederland overleed Hub van Doorne, oprichter van Daf (Van Doorne's Aanhangwag­enfabriek N.V.), op 79-jarige leeftijd. De Volvo 343, een door Daf ontwikkeld­e auto met Volvo-badge, stond op de tiende plek in de verkoopsta­tistieken. De auto werd gebouwd in de voormalige Daf-fabriek in Born.

Toen Wim Kan eind 1979 aan zijn Oudjaarsco­nference begon, was de Opel Kadett de best verkochte auto, gevolgd door de Volkswagen Golf en de Ford Taunus. De Datsun Cherry volgde op plek vier. Opel deed het sowieso goed in Nederland, ook de Rekord en de Ascona stonden in de top 10. Toch was 1979 in vergelijki­ng met 1978 een minder succesvol autojaar. Met 568.870 auto’s stond de teller 30.000 exemplaren lager dan in 1978. Na de terugblik van Wim Kan ging bij veel mensen Bat Out of Hell van Meat Loaf op de platenspel­er, om het jaar uit te luiden met zijn kersverse hit Paradise by

the Dashboard Light.

 ??  ??
 ??  ?? Oerdegelij­k en chic, met aan de zijkant de beroemde Sacco-bretter: de Mercedes S-klasse (W126).
Oerdegelij­k en chic, met aan de zijkant de beroemde Sacco-bretter: de Mercedes S-klasse (W126).
 ??  ?? Aston Martin leefde zich uit met de hoekige Bulldog, helaas bleef het bij één exemplaar.
Aston Martin leefde zich uit met de hoekige Bulldog, helaas bleef het bij één exemplaar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Lancia stortte zich met succes op de compacte auto: de Delta werd legendaris­ch dankzij zijn rallysucce­ssen. Jan met de Pet was gek op de Opel Kadett. Ook het nieuwe voorwielaa­ngedreven model wordt de onbetwiste nummer 1 van Nederland. Vormgeving, ruimte, betrouwbaa­rheid – de Alfa 6 flopte op alle fronten.
 Lancia stortte zich met succes op de compacte auto: de Delta werd legendaris­ch dankzij zijn rallysucce­ssen. Jan met de Pet was gek op de Opel Kadett. Ook het nieuwe voorwielaa­ngedreven model wordt de onbetwiste nummer 1 van Nederland. Vormgeving, ruimte, betrouwbaa­rheid – de Alfa 6 flopte op alle fronten.
 ??  ??
 ??  ??  De E70 is de laatste achterwiel­aangedreve­n Corolla. Strakke Europese lijnen voor de Datsun Bluebird. I luv the Datsun Cherry. Zou Patty Brard er nog steeds een hebben? Vooruit, we maken meer indruk met Cruijff en Neeskens, maar de Volvo 340 is een oernederla­nds product.
 De E70 is de laatste achterwiel­aangedreve­n Corolla. Strakke Europese lijnen voor de Datsun Bluebird. I luv the Datsun Cherry. Zou Patty Brard er nog steeds een hebben? Vooruit, we maken meer indruk met Cruijff en Neeskens, maar de Volvo 340 is een oernederla­nds product.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands