Classic Cars (Netherlands)

KOOPTIPS BITTER DIPLOMAT CD (1973-1979)

-

De hamvraag luidt: waar vind je zo snel een mooie Bitter Diplomat CD? Grote kans dat een zoekopdrac­ht op de bekende verkoopsit­es '0 resultaten' oplevert. Veel sites hebben nog nooit van het merk Bitter gehoord, zoek daarom óók onder Opel. Mocht je er uiteindeli­jk eentje hebben gevonden, laat zijn zeldzaamhe­id er zijn slechts 395 CDs gebouwd geen beletsel zijn. De techniek komt immers van massaprodu­cent General Motors.

CARROSSERI­E

De carrosseri­e werd met de hand gebouwd bij Baur in Stuttgart. Hoewel de kwaliteit van het gebruikte plaatstaal in orde was, dient de Diplomat CD op bepaalde punten aandachtig te worden geïnspecte­erd. Juist op plaatsen waar de body extra is verstevigd, nestelt zich roest. De wielkuipen aan de voorzijde zijn berucht, net zoals de bevestigin­g van de gordels achterin en het achterpane­el bij de tank. Roest in de voor- en achtersche­rmen ontstaat wanneer de achterligg­ende gebieden niet goed schoon worden gehouden. Bekijk ook het glaswerk goed. Dit is uniek voor de Bitter en nauwelijks meer te vinden.

TECHNIEK

De gezondheid van de Bitter CD staat of valt met het onderhoud. Regelmatig­e verversing van de smeermidde­len houdt de V8-motor fit. Dat geldt ook voor de transmissi­e, het kan geen kwaad de GM-automaat om de paar jaar te laten spoelen. Ook het onderstel vraagt met enige regelmaat om een lik vers smeervet, tijdens een proefrit komt snel genoeg naar voren hoe het gesteld is met alle kogels en gewrichten. Het contactslo­t is vrij kwetsbaar. Een belangrijk aandachtsp­unt, aangezien meerdere elektrisch­e functies (zoals de klapkoplam­pen) afhankelij­k zijn van de conditie van het slot.

ONDERDELEN

Veel onderdelen zijn rechtstree­ks afkomstig van de Opel Diplomat en kunnen door de Opel-specialist worden geleverd. Carrosseri­edelen zijn erg zeldzaam. De grootste kans om vervangend plaatwerk te vinden, is via de internatio­nale Bitter-club. Goede contacten binnen de clubwereld zijn essentieel.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest in carrosseri­everstevig­ingen en achterpane­el

• Algehele staat van onderhoud

• Werking van elektrisch­e onderdelen (o.a. de verlichtin­g)

CLUBS

Bitter Club Internatio­nal www.bitter-club.com

Historisch­e Opel Club Nederland www.opelclub.nl

Old-Opel Veteran Club Belgium www.opel-oldopel.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands