Classic Cars (Netherlands)

AUDI A8 (1994-2002)

-

De meeste Audis A8 van de eerste generatie die tweedehand­s worden aangeboden, hebben een benzinemot­or. Dat houdt de wegenbelas­ting nog enigszins betaalbaar. Het verloop in kilometers­tanden is groot, met uitschiete­rs naar boven en beneden net als bij de A2. De bijbehoren­de vragenprij­zen variëren net zo erg. Dus rondkijken loont.

CARROSSERI­E

Aluminium roest niet, dus dat is een zorg minder. Wel is de carrosseri­e wat gevoeliger voor deuken en de daaropvolg­ende reparatie is relatief kostbaar. Spiek onder de voorbumper waar de Audi A8 over de stoeprand schuurt bij het inparkeren hoe zachtzinni­g de vorige eigenaar met de auto is omgesprong­en. Diepe krassen verklappen genoeg. Loop ook alle naden van de carrosseri­e na; de Audi A8 is een stijve auto die geen gapende kieren hoort te hebben.

TECHNIEK

Je voelt je als een kind in een snoepwinke­l als je kijkt naar het motorenaan­bod. Dat varieert van de 2,8-liter V6 met 174 pk tot de 420 pk sterke, zesliter W12, waarvan er maar 750 gebouwd zijn. Olielekkag­e bij het kleppendek­sel is een bekend euvel. Andere plekken waar de A8 mogelijker­wijs vocht verliest, is bij de stuurbekra­chtigingsp­omp en daar waar de Tiptronic-transmissi­e is verbonden met de cardanas. Bij A8s van voor de facelift, vertoont de Tiptronic vaak kuren.

ONDERDELEN

Een A8 kópen gaat nog wel, maar het onderhoud kan flink in de papieren lopen. Dat vertelt de verkoper er niet bij, dus dat vervelende besef komt later. Sommige eigenaren nemen dan acuut afscheid van de auto en zo wordt er weer een A8 met achterstal­lig onderhoud aangeboden. Een A8 als youngtimer leasen kan interessan­t zijn voor de zakelijke rijder (zie kader).

AANDACHTSP­UNTEN

• Onderhoud is duur, dus graag een afgestempe­ld onderhouds­boekje • Butsen en krassen zijn duur om te repareren • Functionee­rt alles naar behoren? Ook de stoelverwa­rming?

CLUBS

Algemene Audi Club Nederland www.audiclub.nl Belgian Audi Club www.belgianaud­iclub.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands