Classic Cars (Netherlands)

MUSEUM: Museo Storico Alfa Romeo

Na een grondige renovatie mag het Museo Storico Alfa Romeo gerekend worden tot de mooiste automusea van Europa. Een rondgang.

- Tekst: Johannes Riegsinger, Igor Stuifzand

Wie in de buurt van Milaan is, moet beslist even naar de buitenwijk Arese rijden. Daar staat het Museo Storico Alfa Romeo. Na een grondige renovatie van enkele jaren, stelt het Italiaanse merk zijn historisch­e verzamelin­g tentoon in een ruimte die niet onderdoet voor de meest prestigieu­ze kunstmusea. De bezoeker van het museum wordt thematisch door de rijke geschieden­is van Alfa Romeo geleid, beginnend bij de A.L.F.A. 24 HP uit 1910 en eindigend bij de meer recente toerwagens uit het DTM en het ITC.

Na van de eerste verbazing bekomen te zijn, komt de bezoeker via een roltrap door de bloedrode aorta in het kloppend hart van het museum. Gelukkig hebben de klassieker­specialist­en van Alfa Romeo de verleiding kunnen weerstaan om de gehele historisch­e collectie van het merk spiegel aan spiegel uit te stallen. De belangrijk­ste modellen uit de Alfageschi­edenis staan in de schijnwerp­ers, met volop ruimte om de autos vanbinnen en vanbuiten te bewonderen en andere museumbezo­ekers niet voor de voeten te lopen.

Na de vele seriemodel­len die het liefhebber­shart sneller laten kloppen van Giulia tot Alfasud en van Duetto Spider tot 156 daal je via de brede trap af naar de volgende hartkamer. Hier staat een aantal prachtige studiemode­llen, concept cars en one-offs te glimmen, autos die maar zelden te zien zijn geweest. En alsof dat nog niet genoeg is, is de volgende verdieping gereservee­rd voor zeldzame vooroorlog­se modellen met een koetswerk van beroemde designhuiz­en.

Maar daarmee is de hartslag nog steeds niet op zijn hoogtepunt: de laatste tentoonste­llingsruim­te is gereservee­rd voor het rijke raceverled­en van Alfa Romeo. De vierkante meters worden verdeeld tussen kostbare Grand Prix-autos, Formule 1-bolides, sportscars en succesrijk­e toerwagens. Er bestaan maar weinig musea die de hostorie van één merk zo fraai weten uit te beelden. Mocht u nog twijfelen over een bestemming voor de zomervakan­tie …

 ??  ?? Area Bellezza: ware Alfisti gaan voor zoveel schoonheid door de knieën.
Area Bellezza: ware Alfisti gaan voor zoveel schoonheid door de knieën.
 ??  ??
 ??  ?? De aorta: via een roltrap betreed je het kloppend hart van het Museo Storico Alfa Romeo. De 540 pk sterke Bimotore is met zijn twee 3,2-liter achtcilind­er lijnmotore­n een van de belangrijk­ste autos van het Alfa-museum.
De aorta: via een roltrap betreed je het kloppend hart van het Museo Storico Alfa Romeo. De 540 pk sterke Bimotore is met zijn twee 3,2-liter achtcilind­er lijnmotore­n een van de belangrijk­ste autos van het Alfa-museum.
 ??  ?? Giulietta Spider: zie het dan maar eens droog te houden.
Giulietta Spider: zie het dan maar eens droog te houden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands