Classic Cars (Netherlands)

E-nummers

-

Voordat ik in de autowereld ging werken, had ik geen idee dat er achter veel auto’s mysterieuz­e interne typebenami­ngen zitten. Voor mij was een Mercedes E-klasse een Mercedes E-klasse en een BMW 7-serie een BMW 7-serie.

Maar als je met een merkenlief­hebber praat, word je meegesleur­d in een magische wereld van duistere codes. Bij BMW moet je je bijvoorbee­ld verdiepen in allerhande E-nummers. Je zegt niet dat je de 5-serie van begin jaren tachtig zo mooi vindt, nee, je roemt de BMW E28.

Zoals de meeste BMW-liefhebber­s verlekkerd gaan kijken als je op een onbewaakt moment E39 noemt. Voor mij was dat altijd ‘de BMW 5-serie uit de jaren negentig, waarbij de dubbele rij koplampen achter glas was verstopt’. Maar ik geef toe: E39 is een stuk korter. En het verbroeder­t op internatio­nale evenemente­n: op een BMW-Treffen is iedereen klaarwakke­r als je E39 roept, in plaats van een omslachtig­e omschrijvi­ng in steenkolen­engels.

Na vele jaren in de autowereld, praat ik inmiddels vrijuit over de BMW E39, zoals ik de Mercedes E-klasse uit de jaren tachtig W124 noem en de laatste Porsche 911 met luchtgekoe­lde boxermotor 993. Alsof ik nooit anders heb gedaan. Gek genoeg wil het minder vlotten met merken als Mazda en Audi. De eerste Mazda MX-5 heette NA, de huidige ND. Wie weet de interne benaming van de tweede Audi 80 uit 1978? Het is B2. Maar ik denk dan eerder aan de hardhorend­e boef uit Bassie en Adriaan …

Ik denk wel eens: wie verzint die benamingen, en wat is de logica erachter? Bij Audi zit er wel logica in: ze tellen gewoon door van B1 (eerste Audi

80) naar B9 (huidige A4). Bij Porsche snap ik er al minder van. De Porsche 911 heette intern achtereenv­olgens 964, 993, 996, 997, 991 en 992. De wegen van BMW zijn helemaal ondoorgron­delijk: bij de 5-serie ging het van E39 naar E60 en F10, terwijl de nieuwste generatie G30 heet.

Schiet mij maar lek. Ik noem de huidige 5-serie gewoon ‘de 5-serie die wel érg op zijn voorganger lijkt’.

Wat is de overeenkom­st tussen een

Audi 80 en Bassie en Adriaan?

 ??  ?? Jaap Peters Brand Manager jpeters@fnl.nl
Jaap Peters Brand Manager jpeters@fnl.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands