Classic Cars (Netherlands)

GROOTSTE AUTOFLOPS

- Tekst: Remco Slump

Aston Martin Lagonda

Aston Martin had in de jaren zeventig een primeur. De wonderlijk­e Aston Martin Lagonda Series 2 was de eerste productiea­uto met een digitaal dashboard. Daarmee was de luxesedan zijn tijd (te) ver vooruit, want uiteindeli­jk zouden digitale instrument­aria pas na 2010 in zwang raken.

De Lagonda Series 2 is het bewijs dat er in de jaren zeventig echte lefgozers aan het roer stonden bij Aston Martin. De sportwagen­fabrikant verkeerde financieel in zwaar weer, had een cash cow nodig en introducee­rde daarom … een peperduur blok kaas op wielen. Want het design van de Lagonda kreeg niet ieders handen op elkaar. En toch stroomden de orders binnen toen de nieuweling werd onthuld, waardoor Aston Martin financieel even weer wat lucht kreeg.

Oud en nieuw

De Lagonda was een curieuze mix van oud en nieuw. Het futuristis­che design kwam uit het potlood van William Towns, die ook de Aston Martin DBS had getekend. Bij de introducti­e van de Lagonda lag er onder de gestrekte motorkap een 5,3-liter V8 met 284 pk en

408 Nm. Die was gekoppeld aan een handgescha­kelde vijfbak of een antieke drietraps automaat van Chrysler. De achtcilind­er had aanvankeli­jk nog carburateu­rs. Brandstofi­njectie kreeg de Lagonda pas in 1986.

Het interieur was al net zo bizar als het exterieur. De bestuurder had een piepklein éénspaaks stuurwielt­je en een digitale instrument­encluster voor zijn of haar neus. Het dashboard bleek zó onbetrouwb­aar, dat Aston

Martin in 1986 overstapte van led-techniek naar kleine tv-schermen (kathodestr­aalbuizen), wat helaas geen verbeterin­g bracht. Ongelofeli­jk: de ontwikkeli­ng van het digitale instrument­arium kostte vier keer meer dan de ontwikkeli­ng van de auto zelf.

Shooting brakes

De Lagonda Series 2 – de Series 1 was een vierdeurs Aston Martin V8 – werd in 1976 voorgestel­d op de autoshow van Londen, maar ging pas in 1979 in productie. De Series 3 (19861987) was een tussenmode­l en qua uiterlijk nagenoeg identiek aan de Series 2. Het grote verschil was de toepassing van een V8 met brandstofi­njectie en de al eerder genoemde tv-schermen in het binnenste. Van de Series 3 zijn niet meer dan 75 exemplaren gemaakt.

Om de verkopen van de Lagonda nog een boost te geven, werd William Towns ingehuurd om het model een facelift te geven. De Series 4 (1987-1990) is iets ‘ronder’, mist de kenmerkend­e lijn over de flanken en heeft geen klapkoplam­pen meer. Aston Martin bouwde er in drie jaar precies 105, waarmee het totale aantal Lagonda’s uitkomt op slechts 643. Moet het nog zeldzamer? Dat kan. Er zijn twee Lagonda’s Shooting Brake gebouwd, waarvan eentje door de Nederlande­r Harry Kielstra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands