Classic Cars (Netherlands)

FORD TAUNUS TC STATION WAGON (1970-1975)

- Van de Taunus TC is vooral de Coupé-versie gewild. De Station Wagon staat veel minder hoog op het verlanglij­stje van de gemiddelde Taunus-liefhebber. Hierdoor zijn de prijzen gunstig, maar doordat veel Station Wagons langdurig zijn ingezet als werkpaard,

CARROSSERI­E

Combineer een carrosseri­estructuur met legio roestneste­n met een matige corrosiebe­scherming en je krijgt na enige tijd gegarandee­rd een krokant resultaat. Bij de Taunus TC kun je het bruine monster werkelijk overal tegenkomen. Het front, de uiteinden van de spatborden, de dorpels en de portierran­den zijn echter het gevoeligst. Lekke raamrubber­s kunnen ook op verborgen plaatsen voor een bloeiend bloemkolen­landschap zorgen. Ga met een magneet op zoek naar plamuurwer­k en let op de carrosseri­enaden.

TECHNIEK

In de beginfase kreeg de Taunus TC veel kritiek vanwege allerhande kinderziek­ten. Naderhand ontpopte de TC zich als een robuust werkpaard. De zwabberige rijeigensc­happen en de vage besturing horen bij de auto, maar een hakerige versnellin­gsbak duidt op versleten of verbogen schakelsta­ngen. Een sterk trillende aandrijfli­jn is doorgaans het gevolg van een versleten cardanas of een oververmoe­ide achteras.

ONDERDELEN

De meeste technische onderdelen zijn jarenlang voor veel verschille­nde Ford-modellen gebruikt, en om die reden nog ruimschoot­s verkrijgba­ar. Voor plaatwerk geldt een heel ander verhaal, helemaal waar het specifieke Station Wagononder­delen betreft.

AANDACHTSP­UNTEN

• Overgangsg­ebied tussen front en voorspatbo­rden is zeer roestgevoe­lig

• De verschille­nde onderdelen van het instrument­arium houden er soms spontaan mee op

• Bij veel auto’s wordt de laadruimte ontsierd door deuken, krassen en vochtschad­e

CLUBS

Taunus M Club Nederland

www.taunusmclu­b.nl

Ford Members Club Nederland

www.fmcn.nl

Taunus M Club België

www.taunusmclu­b.be

Ford Flemish Friends

www.fordflemis­hfriends.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands