Classic Cars (Netherlands)

PEUGEOT 504 BREAK (1968-1983)

- Onder de groottrans­porteurs uit het 504-gamma is de Familiale verreweg het populairst. De gewone Break en de Commercial­e golden lange tijd als pakezel en pakezel alleen. Het zal dan ook een hele opgave zijn om er eentje te vinden, laat staan een exemplaar

CARROSSERI­E

Vooral 504’s uit de jaren zeventig zijn een gewilde prooi van het roestmonst­er. Check zorgvuldig in hoeverre de corrosie nog te repareren is. Roest aan de spatscherm­en, de A-stijlen, de portieren en de dorpels is vrij eenvoudig te controlere­n. Lastiger is het om te zien in hoeverre de binnenspat­borden nog te redden zijn. Let aan de onderkant vooral op de bevestigin­gspunten van de achteras en de bijbehoren­de steunen. Hier wordt vaak volstaan met provisoris­che reparaties.

TECHNIEK

De carburatie­motoren hebben een ijzersterk­e reputatie en de tamme diesels gaan een mensenleve­n mee. Toch zal het heus wel eens voorkomen dat een koppakking lek is. Enige olietransp­iratie is evenmin een uitzonderi­ng. Maar net als een zachtjes zingende versnellin­gsbak is dat niet direct alarmerend. Een zwak punt van de 504 is het remsysteem: de schijven slijten snel en de handremwer­king laat vaak te wensen over. Bij zwaar belaste auto’s is slijtage aan de wielophang­ing eerder regel dan uitzonderi­ng.

ONDERDELEN

De onderdelen­voorzienin­g van deze million seller is redelijk goed voor elkaar. Als iets niet meer nieuw verkrijgba­ar, is het vaak nog wel in het liefhebber­scircuit te vinden. Voor de achterklep en de meeste interieurd­elen is het een ander verhaal. Nieuw zijn deze onvindbaar en gebruikte spullen zijn vrijwel altijd versleten.

AANDACHTSP­UNTEN

• Lekke koppakking, vaak ten gevolge van defecte thermoscha­kelaar

• Bij zeer hoge kilometers­tanden raakt het differenti­eel uitgeput

• Achterklep en interieurd­elen zijn vrijwel onvindbaar

CLUBS

Peugeot Club Nederland

www.pcn.nl

Belgische Club voor Oude Peugeots

www.bcop-cbap.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands