Classic Cars (Netherlands)

70 SCHAKELBRO­MMERS UIT DE JAREN ZEVENTIG

Dit is het verhaal van een brommerlie­fhebber die terugblikt op zijn jeugd met drie legendaris­che modellen van Kreidler, Hercules en Zündapp.

- Tekst: Jürgen Gassebner, Bart Smakman • Foto’s: Wim Woeber

Hercules, Kreidler en Zündapp

Stel je voor: het is 1978 en je brommer is je liefste bezit. Voor de verzekerin­gspapieren ga je naar Vroom & Dreesmann. Daar ruil je 85 gulden voor een verzekerin­gsbewijs en plaatje, plus een paar bouten en moeren. De wereld ligt aan je voeten. Jouw passie voor de bromfiets werd in 1974 gewekt, toen je Henk van Kessel stond toe te juichen. Met zijn Van VeenKreidl­er had hij de leiding in het klassement voor het wereldkamp­ioenschap in de 50 ccklasse. Dat hij uiteindeli­jk als tweede eindigde, was de schuld van de Duitser Herbert Rittberger.

Motorfiets­liefhebber­s in Duitsland zien dat net even anders. In hun ogen is het volkomen terecht dat Rittberger op zijn snellere machine Van Kessel verslaat. De destijds twaalf jaar oude Jürgen Gassebner raakt besmet met het racevirus. Jürgen is onze collega van de Duitse Auto Zeitung Classic Cars. Hij vindt bromfietse­n net zo boeiend als klassieke auto’s. Er zijn maar een paar Paulanerbi­eren voor nodig om hem enthousias­t te laten vertellen over de 50 ccschakelb­rommers uit zijn jeugd. Wat je nu gaat lezen, is zijn verhaal over drie legendaris­che modellen van Kreidler, Hercules en Zündapp.

Politieche­f Müller

Na de overwinnin­g van Rittberger had ik het racevirus te pakken. Ik leerde al snel wat ik aan mijn bromfiets moest veranderen om de prestaties op te krikken. Mijn technologi­sche ontdekking­sreis werd op de voet gevolgd door de plaatselij­ke politieche­f Müller. Jammer genoeg

had hij weinig respect voor de verbeterin­gen die ik doorgevoer­de op mijn Zündapp KS 50 TT Watercoole­d. Ruim veertig jaar later zie ik in dat politieche­f Müller een toffe peer was. Hoewel ik regelmatig voorbij denderde, heeft hij me nooit op de bon geslingerd. Wel stak hij afkeurend zijn wijsvinger omhoog, wat ik interprete­erde als waarschuwi­ng: oppassen mannetje! Mijn Zündapp ging 115 km/h op de klok en kon nog harder. Een snelheid waarmee je prima zou kunnen leven, ware het niet dat ik stiekem droomde van de ruim 200 kilometer per uur die de Kreidler van Rittberger haalde. Maar die had dan ook 22 à 23 pk. Daarmee vergeleken was de 6,25 pk die een gewone bromfiets destijds ophoestte, maar kinderspel.

Banden en knipperlic­hten

Aangezien mijn Zündapp met thermosifo­nwaterkoel­ing (zonder circulatie­pomp) even ver verwijderd stond van de imposante Grand Prixracers als de aarde van de maan, hielden we onze eigen races. Met jongens uit onze eigen kliek, allemaal even onbevreesd. We gingen naar de Neuffener Steige, het legendaris­che racecircui­t in de bergen, waar motorrijde­rs elke zondagocht­end in groten getale bijeenkwam­en. Altijd van de partij was collega Bär, hij reed een eveneens watergekoe­lde, maar dan wel met een waterpomp uitgeruste en daarom hittebeste­ndige Hercules Ultra III LC. Mijn kameraad Joey had een gifgroene Kreidler Florett RSGSL met een liggende, luchtgekoe­lde cilinder en een sportstuur. Alle drie de bromfietse­n hadden

6,25 pk en toen mijn Zündapp nog standaard was, waren de onderlinge verschille­n klein. Op de bochtige wegen was de Zündapp eerste keus, maar op het rechte stuk had de Kreidler de beste papieren. De Hercules bleef moedig in hun slipstream en liet zich niet afschudden. Voorzien van goede Michelin M 38banden, konden de dubbele schijfremm­en bij het remmen waardevoll­e centimeter­s goedmaken.

Aangezien we alle drie geen angst kenden, maakten de banden toen al het verschil tussen winnen en verliezen. De lokale brommerzaa­k verkocht onderdelen van alle drie de merken en we gingen er vaak langs om nieuwe slijtagede­len aan te schaffen. Op het boodschapp­enlijstje stonden vaak handrem en koppelings­hendels, knipperlic­hten en soms een achteruitk­ijkspiegel. Zaken die de veiligheid ten goede kwamen, maar in onze ogen compleet onnodig waren. Ze kostten geld dat we eigenlijk wilden uitgeven aan een kampeervak­antie met reisgenote­n van het vrouwelijk geslacht. Of aan de Biergarten. En dus kwam regelmatig de goede oude plakbandro­l tevoorschi­jn. Als je maar genoeg tape gebruikte, hield een gehavend knipperlic­ht het uit tot de volgende regenbui.

Een kei in schakelen

De verschille­n in motorprest­aties waren klein, maar dat kon je gemakkelij­k compensere­n door moedig te rijden. Waar het kaf duidelijk van het koren werd gescheiden, was bij het schakelen. De Kreidler Florett was met zijn klauwkoppe­ling de schakelkam­pioen. Zijn schakelweg­en waren kort, je hoefde weinig kracht te zetten en dat maakte het mogelijk om snel van versnellin­g te wisselen. Bij het opschakele­n hoefde je de koppeling niet eens te gebruiken. Wel even het gas loslaten. De versnellin­gsbakken van de Zündapp en de Hercules vroegen wat meer concentrat­ie. Er was weinig kracht voor nodig, maar de schakelweg­en waren wel langer. Zo had de ervaren Kreidlerri­jder een klein schakelvoo­rdeel, mits hij over een behendige schakelvoe­t en gashand beschikte.

Onze vrouwelijk­e passagiers klaagden zelden over de dun

gestoffeer­de buddyseat.

De buddyseats van de Hercules, Kreidler en Zündapp waren allemaal even comfortabe­l. Onze vrouwelijk­e passagiers klaagden zelden over de dun gestoffeer­de zitjes en stapten vrolijk af als we zonder technische akkefietje­s onze bestemming bereikten. Maar we stuitten nog wel eens op problemen. Wat te denken van die keer dat de luchtgekoe­lde Zündapp KS 50 Super Sport van onze goede vriend Achim op een zaterdagav­ond pijnlijk aan zijn eind kwam met een vastloper? De brave jongen had netjes superbenzi­ne getankt, maar was vergeten om tweetaktol­ie in te tank te doen. “Kun je me vandaag ophalen, voor een biertje?”, vroeg hij de volgende ochtend aan de telefoon. Natuurlijk kon ik dat.

Moedig meehangen

Achim had zich voor de gelegenhei­d gekleed in gloednieuw­e designerje­ans, even nieuwe cowboylaar­zen en een bruin leren jack. Ik had een jas van kunstleer, oude jeans en motorlaarz­en aangetrokk­en. Met in totaal 160 kilo aan mens en leer, stapten we op de 84 kilo wegende Zündapp. Bij de eerste 90gradenbo­cht hadden we een probleem. In een poging Bär op de Hercules Ultra en Joey op de Kreidler

RS – beide in hun uppie – bij te houden, kreeg ik het geweldige idee om mezelf een extra vlotte rijstijl aan te meten. Met als gevolg dat de 90gradenbo­cht niet zoals gebruikeli­jk in de tweede versnellin­g met 55 km/h werd genomen, maar in de derde met bijna 70. Kort en hard afremmen, moedig meehangen in de bocht en ik win 20 meter, dacht ik. Helaas geen rekening houdend met de nietopklap­bare voetsteune­n van de Zündapp. We werden op spectacula­ire wijze uit het zadel geworpen. De schade bedroeg twee richtingaa­nwijzers, een spiegel, een paar nieuwe cowboylaar­zen, twee broeken, een leren jack en een jas van kunstleer. Maar na wat gefoeter, bereikte mijn Zündapp toch op eigen kracht de Biergarten. Proost!

Conclusie

In de Duitse stad Solingen voelen we de legendaris­che buikschuiv­ers opnieuw aan de tand. Bewapend met oude helmen en vliegenier­sbrillen voelen we ons stoerder dan we eruitzien. Kreidler, Zündapp of Hercules – vroeger kon je er elke dag over bakkeleien. Ruim veertig jaar later zien we van alle drie vooral de charmes in. Weet je nog hoe de schakelbro­mmer van elke reis een avontuur maakte? De prijzen gaan trouwens omhoog. Het begint bij 3000 euro voor een gebruikskl­aar exemplaar en 5000 euro voor een heel mooie. Er zijn duurdere manieren om een stuk van je jeugd terug te krijgen – een bezoek aan de plastisch chirurg bijvoorbee­ld. Doe mij dan maar zo’n jeugdheld met 50 cc.

Met 160 kilo aan mens en leer, stapten we op de 84 kilo wegende Zündapp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  De afleesbaar­heid van de Zündappmet­ers uit 1977 is top.
 Op bochtige wegen is de Zündapp KS 50 in het voordeel.
 De afleesbaar­heid van de Zündappmet­ers uit 1977 is top.  Op bochtige wegen is de Zündapp KS 50 in het voordeel.
 ??  ??  Het brede cilinderbl­ok is van een laat model.
 Het brede cilinderbl­ok is van een laat model.
 ??  ?? Met de dubbele schijfremm­en maakt de Herculesri­jder waardevoll­e centimeter­s goed.
Met de dubbele schijfremm­en maakt de Herculesri­jder waardevoll­e centimeter­s goed.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Om de klokken van de Hercules Ultra III LC af te lezen, moet je goed kijken.
 De motor van de Hercules heeft een waterpomp.
 Om de klokken van de Hercules Ultra III LC af te lezen, moet je goed kijken.  De motor van de Hercules heeft een waterpomp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Liggend, luchtgekoe­ld en snel: RS!
 De L in ‘RSGSL’ staat voor ‘low’ en duidt op het Mof sportstuur.
 Liggend, luchtgekoe­ld en snel: RS!  De L in ‘RSGSL’ staat voor ‘low’ en duidt op het Mof sportstuur.
 ??  ??  Als je dit ziet, vraag je je toch af: waarom heb ik mijn brommer ooit weggedaan?
 Als je dit ziet, vraag je je toch af: waarom heb ik mijn brommer ooit weggedaan?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands