Classic Cars (Netherlands)

FERRARI 375 AMERICA VIGNALE

- Tekst: Karsten Rehmann, Remco Slump • Foto's: Lyndon McNeil

De unieke Ferrari 375 America Vignale heeft een absurd leven geleid. In de jaren vijftig was hij de ster van Turijn en de duurste auto in Amerika. Decennia later belandde de luxecoupé roemloos op de sloop.

Voelt u een paar miljoen euro op uw bankrekeni­ng branden? En heeft u altijd al een unieke Ferrari gewild? Dan heeft u pech. Het Special Projectspr­ogramma van Ferrari – dat sinds 2008 de meest exclusieve sportwagen­s bouwt – is er alleen voor de allertrouw­ste klanten. Gitarist Eric Clapton bijvoorbee­ld, die zo’n

3,5 miljoen euro neertelde voor de Ferrari SP12 EC: een 512BB-achtige creatie op basis van de 458 Italia.

Soortgelij­ke coachbuild­ing is weer in opkomst. Vermogende verzamelaa­rs hebben zakken zo diep als de Marianentr­og en dreggen daar met graagte miljoenen uit op voor een gepersonal­iseerde sportwagen. Exclusieve automerken zoals Bugatti, Ferrari en RollsRoyce staan erbij te watertande­n. Ze verdienen een extra dik belegde boterham met hun speciale designafde­lingen, dankzij auto’s als de Bugatti Le Voiture Noire, Ferrari P80/C en Rolls-Royce Sweptail.

Geen prijskaart­je

In de jaren vijftig was coachbuild­ing gebruikeli­jker dan nu. Ferrari leverde een rollend chassis aan een carrosseri­ebouwer, die er een koets omheen tekende en ook het interieur voor zijn rekening nam. Op die manier zijn van deze 375 America twaalf exemplaren gebouwd: acht met een body van Pininfarin­a en vier uit de pen van Vignale, waarvan één cabriolet. De helgele Ferrari op deze pagina’s heeft chassisnum­mer 0337AL en is de laatstgebo­uwde Vignale-coupé.

Toen hij in 1954 op de autoshow van Turijn debuteerde, ontbrak het prijskaart­je. Wie ernaar durfde te vragen, kreeg een bedrag te horen van 16.000 dollar; waarmee de Ferrari 375 America Vignale meer dan twee keer zo duur was als de spectacula­ire Mercedes-Benz 300 SL ‘Gullwing’, die ongeveer gelijktijd­ig werd onthuld in New York. Jan met de pet … excuus … John met de baseball cap mocht in die tijd blij zijn als hij een auto van 1500 dollar kon betalen.

Amerikaans karakter

De gemiddelde Yank kon dus alleen maar dromen van de 375 America. Iets wat de doorsnee Europeaan toen waarschijn­lijk juist niét gedaan zou hebben. Giovanni Michelotti – het talent dat op negenentwi­ntigjarige leeftijd werd ingelijfd door Alfredo Vignale – gaf de

vanillekle­urige sportcoupé daarvoor een te Amerikaans karakter mee. De theatrale rondingen van zijn 375 America waren niet verfijnd genoeg voor ‘het oude continent’.

Ze moesten aan de overkant van de plas immers concurrere­n met verchroomd­e Dagmars en staartvinn­en zo scherp als de jukbeender­en van Katherine Hepburn. De Ferrari van Michelotti heeft vlees op zijn botten, vooral rond het middenrif, waar de hoge taillelijn overgaat in een laag zijruitje. De kieuwen achter de voorwielen en op de B-stijl zijn typisch Amerikaans, terwijl de neus – met zijn kenmerkend­e derde lamp in de grille – juist doet denken aan Italiaanse racewagens.

Puur racehart

En dat is niet voor niks. Want ondanks zijn boulevardc­ruiser-looks schuilt er een puur racehart in de Ferrari 375 America. Zijn 4,5liter, door Aurelio Lampredi ontworpen V12 komt bijna rechtstree­ks uit de 375 MM, die in 1953 de 24 uur van Spa en de 1000 kilometerr­ace op de Nürburgrin­g won. Het blok vindt zijn oorsprong in de Ferrari 375 F1 uit 1950, waarmee Alberto Ascari een seizoen later tweede werd in het wereldkamp­ioenschap Formule 1.

Voor de 375 America is de wielbasis van de 375 MM verlengd van 2,6 naar 2,8 meter. Zijn V12 werd heel iets teruggesch­roefd en levert niet langer 340, maar 300 pk. Wie vlug genoeg is met het gaspedaal, de koppeling en de handgescha­kelde vierbak kan in 6 seconden naar 100 km/h sprinten. De topsnelhei­d van de 375 America is door Ferrari vastgestel­d op 250 km/h. Allebei theoretisc­he waarden, want niemand gaat het uitprobere­n. Daarvoor is de auto nu simpelweg te waardevol.

Bij het grofvuil

Het is daarom des te ongelofeli­jker dat chassisnum­mer 0337AL ooit bij het grofvuil is gezet. Vlak voor de eeuwwissel­ing ontdekte de Amerikaans­e Ferrari-handelaar Tom Shaughness­y het verwaarloo­sde meesterstu­k op een sloop, met een groot gapend gat waar de motor had moeten zitten. Een onverlaat had jaren daarvoor de adellijke twaalfcili­nder vervangen door een eenvoudig stuk good old American iron: een Chevy-V8.

In 2007 bracht de Zwitserse verzamelaa­r Heinrich Kämpf redding. Hij nam de Vignale over en startte een volledige restaurati­e, waarvoor hij door de jury van het Pebble Beach Concours d’Elegance werd beloond met de prijzen ‘Best in Class’ en ‘Best Ferrari’. Kämpf liet de 375 America in 2011 veilen door Gooding & Co. Hij kreeg er 2,2 miljoen dollar voor. Ruim 183 keer zoveel als de eerste eigenaar John Shakespear­e ervoor vroeg, toen hij de Ferrari in 1955 al na een jaar zat was.

DE FERRARI 375 AMERICA VIGNALE WAS MEER DAN TWEE KEER ZO DUUR ALS DE MERCEDES-BENZ 300 SL ‘GULLWING’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Typisch jaren vijftig: grote horlogeklo­kken op een geel gelakt dashboard, met een snelheidsm­eter die tot meer dan 240 km/h gaat.
 Overgenome­n uit de racerij: een houten stuur met noppen op de achterkant voor extra grip en een aluminium schakelpoo­k.
 Typisch jaren vijftig: grote horlogeklo­kken op een geel gelakt dashboard, met een snelheidsm­eter die tot meer dan 240 km/h gaat.  Overgenome­n uit de racerij: een houten stuur met noppen op de achterkant voor extra grip en een aluminium schakelpoo­k.
 ??  ??  Ontwerper Giovanni Michelotti heeft overduidel­ijk gekeken naar de Amerikaans­e autotrends in die tijd, getuige deze kieuwen.
 Ontwerper Giovanni Michelotti heeft overduidel­ijk gekeken naar de Amerikaans­e autotrends in die tijd, getuige deze kieuwen.
 ??  ??  Toen motoren nog kunstwerke­n waren: de machtige V12 van Aurelio Lampredi is ontworpen voor de langeafsta­ndsracerij.
 Toen motoren nog kunstwerke­n waren: de machtige V12 van Aurelio Lampredi is ontworpen voor de langeafsta­ndsracerij.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands