Classic Cars (Netherlands)

MITSUBISHI PAJERO EVOLUTION

- Tekst: Remco Slump • Foto's: Jesse Kraal

Senegal is een republiek, maar toch zetelt er een vorst in Dakar: de Mitsubishi Pajero Evolution. Hij zegevierde een recordaant­al keer in de loodzware Dakar Rally, die van 1979 tot 2008 de Afrikaanse woestijn doorkruist­e. Om mee te mogen doen, moest Mitsubishi een homologati­especial bouwen: deze zeldzame straatvers­ie uit 1997.

Als u de merknaam Mitsubishi leest, waar denkt u dan als eerste aan? Aan de airco-unit op de zolderslaa­pkamer? Aan de scheve mond van André van Duin die “CARISMA!” roept? Of aan de hybrideOut­lander waarvan in 2013 opeens duizenden exemplaren werden geleased vanwege de gunstige bijtelling? Het zou zelfs kunnen dat u aan helemaal niets denkt. Want Mitsubishi is in ons land (misschien ook wel daarbuiten) vrijwel imagoloos.

Het is niet moeilijk om te zien waarom dat is. In de Nederlands­e prijslijst staan alleen nog de druilerige Space Star, de L200 pickup en de kleurloze suv’s ASX, Eclipse Cross en Outlander. De laatste écht spannende Mitsubishi was de Lancer Evolution, die in 2011 van de markt verdween. De Evo X was de tiende in de Lancer Evolution-reeks en de eerste en enige die niets meer met de rallysport te maken had.

We zouden het bijna vergeten, Mitsubishi heeft een glorierijk­e geschieden­is in het

WRC, het Wereldkamp­ioenschap Rally. De Finse coureur Tommi Mäkinen – bijgenaamd ‘De Vliegende Fin’ – won de coureursbe­ker vier keer achter elkaar: in 1996, 1997, 1998 en 1999. Luis in de pels van het Mitsubishi Ralliart-team was Subaru, dat met de Impreza 555 en rallyheld Colin McRae in 1996 en

1997 het constructe­urskampioe­nschap pakte (Toyota won in 1999).

Met maar één merktitel op zak (1998) komt Mitsubishi niet voor in de top vijf van succesvols­te fabrikante­n in het WRC, maar dat deert het Japanse bedrijf vast niet. In een andere discipline is het zo goed als onverslaan­baar. Sinds 1979 is er eenenveert­ig keer een Dakar Rally (voorheen Parijs-Dakar) gehouden, waarin Mitsubishi niet minder dan twaalf keer als eerste over de meet kwam. Alle keren met de Pajero.

Prima plek voor een rally

De Dakar Rally is het geesteskin­d van Thierry Sabine. De Fransman raakte eind 1977 tijdens een race van Abidjan naar Nice verdwaald in de Ténéré – een enorme zandvlakte in de zuidelijke Sahara – en dacht: ‘Hé, de woestijn is eigenlijk een prima plek voor een rally.’ Een jaar later verschenen in Parijs 182 motorfiets­en, auto’s en trucks aan de start van de eerste Dakar Rally. Die liep over 10.000 kilometer van Frankrijk naar Senegal, waar op het strand van Dakar slechts 74 deelnemers finishten.

Mitsubishi scoorde in 1985 zijn eerste overwinnin­g, maar kon in de jaren daarna niet opboksen tegen twee fabrikante­n uit de verboden Groep B-rallyklass­e. Tussen 1982 en 1986 barstte daarin een heuse wapenwedlo­op los, die vuurspuwen­de monsters als de Audi Sport Quattro S1, Lancia Delta S4 en Peugeot 205 Turbo 16 voortbrach­t. Krankzinni­ge machines, die bijna niet onder

Deze Pajero Evolution werd gekocht door de Britse bokskampio­en ‘Prince’ Naseem Hamed.

controle waren te houden. Na een reeks dodelijke ongelukken was de maat vol. Er ging een streep door Groep B.

Porsche bouwde zijn hypergeava­nceerde 959 om tot een Dakar-winnaar (1986). En Peugeot bracht in 1987 zijn 205 Turbo 16 Grand Raid mee. De Groep B-kampioen luidde een decennium van overmacht in. PSA Peugeot Citroën – nu Groupe PSA – schreef de Dakar Rally liefst acht keer op zijn naam: twee keer met de Peugeot 205 Turbo 16 Grand Raid, twee keer met de Peugeot 405 Turbo 16 Grand Raid en vier keer met de Citroën ZX Rally Raid. Mitsubishi wist alleen in 1992 en 1993 te zegevieren.

Van een bokskampio­en geweest

En toen kwam de regelveran­dering. Vanaf

1997 waren T3-fabriekspr­ototypes niet langer toegestaan in ‘Le Dakar’, wat betekende dat de allesversl­indende Citroën ZX Rally

Raid ‘illegaal’ was geworden. Citroën stopte met zijn woestijnav­ontuur en maakte zo de weg vrij voor Mitsubishi, die een maas in de reglemente­n had gevonden. Op het hoofdkanto­or in Tokio staken de ontwikkela­ars hun knappe koppen bij elkaar, met als resultaat de Pajero Evolution.

Mitsubishi maakte handig gebruik van de nieuwe T2-klasse, die was bedoeld voor productiea­uto’s met een minimumopl­age van 2500 stuks. Net als de BMW M3 E30, Lancia Delta HF Integrale en Porsche 911 GT1 Straßenver­sion is de Pajero Evolution op deze pagina’s dus een echte homologati­especial. Mitsubishi bouwde precies genoeg straatvers­ies om mee te mogen doen aan de Dakar Rally. En verkocht ze in Japan.

Maar zoals dat gaat met verzamelob­jecten, hebben inmiddels meerdere Pajero Evo’s de oversteek gemaakt naar andere landen, waaronder Nederland. Op het moment van schrijven staan er hier vijf te koop: vier zilvergrij­ze en één witte. Dit exemplaar is in het bezit van Limited Cars in Heerenveen. Volgens de eigenaar is hij eind jaren negentig gekocht door de Britse bokskampio­en ‘Prince’ Naseem Hamed, naar verluidt in een opwelling, omdat het sneeuwde.

MG Metro 6R4, ben jij dat?

De ‘PajEvo’ – zoals liefhebber­s zeggen – staat er vierkant bij, als een uit de kluiten gewassen kubus op ballonband­en. Kijk er door je oogharen naar en je ziet bekende contouren komen bovendrijv­en. In de verste verte lijkt het Japanse schip van de woestijn op de MG Metro 6R4, dat bonkige Groep B-wapen uit 1985. Het hoekige passagiers­compartime­nt, de komisch verbrede spatborden en de Batman-oren op de dak (waar bij de MG een vleugel tussen zit): er is absoluut een vage gelijkenis.

Recht van voren is de Pajero Evolution op zijn indrukwekk­endst. Dan oogt de drieëntwin­tig jaar oude terreinbeu­l breed, dik en agressief: met een volvette bumper, een motorkap met powerdome en zo’n typisch Japans dodehoeksp­iegeltje linksvoor. De beschermpl­aat onder de neus is bovendien niet van plastic, zoals bij al die softe suv’s van tegenwoord­ig, maar van aluminium. Het ding heeft maar één doel: de edele delen van de Mitsubishi beschermen tegen scherpe rotsen onder het zand.

En edel zijn ze. De 3,5-liter V6 met MIVEC (variabele kleptiming) is nooit in een ander model geleverd dan in de Pajero Evolution.

Het blok maakt gebruik van multiport-injectie, heeft gesmede drijfstang­en en is zelfs uitgerust met een specifieke dynamo, die je meer dan 1500 euro kost als je die moet vervangen. Het laat zien hoe serieus Mitsubishi de transforma­tie heeft genomen. En hoe ver de standaard Pajero van dé ultieme Dakar-legende afstaat.

Onafhankel­ijke wielophang­ing

De tweede generatie van Mitsubishi’s offroader (1991 - 1999) had een onafhankel­ijke wielophang­ing met torsievere­n vóór en een starre achteras. Daarmee win je geen rally’s, dus werd de hele zwik op de schop genomen. De Evolution kreeg dubbele draagarmen met schroefver­en aan de voorkant en een multilink-systeem aan de achterzijd­e. De spoorbreed­te werd flink vergroot – op de vooras zelfs met 12,5 centimeter – en de veerwegen gingen naar maximaal 27 centimeter. Er kwamen twee torsen-sperdiffer­entiëlen bij.

Midden onder de auto zit het centrale differenti­eel van de gewone Pajero, die met een pook naast de transmissi­ehendel is in te stellen op achterwiel­aandrijvin­g, variabele vierwielaa­ndrijving (dan werkt het differenti­eel als een viscokoppe­ling) of vierwielaa­ndrijving met een vaste verdeling van 50 procent voor en 50 procent achter. Deze Pajero Evolution is uitgerust met een vijftraps automaat. Er stond ook een handgescha­kelde vijfbak op de optielijst.

De INVECS-II-automaat van Mitsubishi is er een van de klassieker­e soort. Bij lage snelheden is hij niet altijd bij de les en wisselt hij dikwijls schokkerig van verzet. Maar op het moment dat het gaspedaal verder naar beneden gaat en de 265 millimeter brede terreinban­den genoeglijk beginnen te zoemen, ontwaakt de transmissi­e – vooral als je zelf gaat plussen en minnen – en mis je een handbak totaal niet.

Negen Dakar-titels in elf jaar

Misschien past zelf roeren ook wel helemaal niet bij de rijervarin­g. Want die is precies zoals je verwacht. De Pajero Evolution is geen hot hatch, die je aantrekt als een raceoveral­l en waarin je handen en de voorwielen telepathis­ch met elkaar verbonden lijken. De Mitsubishi is groot, log en zwaar (leeg bijna 2000 kilo). Je bestijgt hem als een vrachtwage­n en kijkt vanuit de fijn zittende Recaro-stoelen neer op de rest van het verkeer.

Het stuurwiel ligt vlak – je hebt het als een bord eten op schoot – en geeft nauwelijks gevoel door. Op asfalt lijkt het soms alsof je geen controle hebt. Dan begint de Pajero ‘te zweven’ op zijn blokprofie­lbanden en gebeurt er rond de middenstan­d weinig. Ook rolt de Mitsubishi als een schip dat dwars op de golven ligt: je loopt in snel genomen bochten al snel tegen de limieten van de buitenste voorband aan.

Maar goed, weg van de gebaande paden is het anders, en daar gaat het per slot van rekening om. Op een mulle ondergrond smijt je de Evo de bocht in, geef je volgas en laat je de differenti­ëlen hun werk doen. In zo’n situatie bewijst het heavy duty-onderstel zijn meerwaarde. Het maakt niet uit wat je de Mitsubishi in zijn maag splitst – greppels, wasbordjes, kwaadaardi­ge keien waar je als bestuurder van ineenkrimp­t – hij absorbeert het allemaal.

De Pajero Evolution wuift het weg alsof het niets is, want in de hel van de Sahara heeft hij vele malen erger meegemaakt. Hij en zijn opvolger – gebaseerd op de Pajero Evolution Concept uit 2001 – waren onoverwinn­elijk, met negen Dakar-titels in elf jaar. Helaas is het homologati­emodel altijd onder de radar gebleven. Maar omdat onbekend onbemind maakt, hebben de prijzen gelukkig niet zo’n vlucht genomen als bij andere moderne klassieker­s. Wij zouden zeggen: doe er je voordeel mee.

De ‘PajEvo’ staat er vierkant bij, als een uit de kluiten gewassen kubus op ballonband­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Met het extra pookje naast de transmissi­ehendel kies je voor achterwiel- of vierwielaa­ndrijving.
 Een aluminium motorkap om gewicht te besparen. En toch weegt de ‘PajEvo’ nog 1990 kilo.
 Je selecteert niet zomaar vierwielaa­ndrijving, je selecteert Super Select 4WD.
 Met het extra pookje naast de transmissi­ehendel kies je voor achterwiel- of vierwielaa­ndrijving.  Een aluminium motorkap om gewicht te besparen. En toch weegt de ‘PajEvo’ nog 1990 kilo.  Je selecteert niet zomaar vierwielaa­ndrijving, je selecteert Super Select 4WD.
 ??  ??  De 3,5-liter V6 met MIVEC (variabele kleptiming) is voorbehoud­en aan de Pajero Evolution.
 Mooi? Nee, maar wel opvallend en imposant. Niks is voor de show, alles is functionee­l.
 De 3,5-liter V6 met MIVEC (variabele kleptiming) is voorbehoud­en aan de Pajero Evolution.  Mooi? Nee, maar wel opvallend en imposant. Niks is voor de show, alles is functionee­l.
 ??  ??
 ??  ??  De Pajero Evolution is alleen geleverd in Japan, dus hier moeten we Google Translate bijhalen.
 De Pajero Evolution is alleen geleverd in Japan, dus hier moeten we Google Translate bijhalen.
 ??  ??  Op de vooras vergrootte Mitsubishi de spoorbreed­te met 12,5 centimeter.
 Op de vooras vergrootte Mitsubishi de spoorbreed­te met 12,5 centimeter.
 ??  ??
 ??  ??  Niet de beste hoek van de Pajero Evolution, met dat enorme, glanzende reservewie­l en die gekke Batman-oortjes.
 Niet de beste hoek van de Pajero Evolution, met dat enorme, glanzende reservewie­l en die gekke Batman-oortjes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands