Classic Cars (Netherlands)

T1: GEEN BOXER, MAAR EEN STEKKER

-

Wie had ruim 60 jaar geleden gedacht dat de Volkswagen T1 zou uitgroeien tot een onbetaalba­re klassieker? Voor een goed exemplaar van de Samba-bus betaal je inmiddels zomaar een ton. Je kon erop wachten dat van de oer-Transporte­r ook een elektrisch­e versie zou verschijne­n. Die is te zien op de Techno Classica in Essen (25 tot 29 maart) en zal daarna waarschijn­lijk nog veel andere (klassieker)evenemente­n aandoen.

Volkswagen heeft een bus uit 1966 als uitgangspu­nt genomen voor de elektrific­atie en herdoopte hem tot E-Bulli. Het busje reed lange tijd rond in Los Angeles, maar nu is het terug in Duitsland. Hoewel Volkswagen het originele model zo veel mogelijk in ere wilde houden, zijn tal van moderne features toegevoegd. De boxermotor maakte plaats voor een moderne elektromot­or en een accupakket. Het busje maakt gebruik van dezelfde techniek als zijn verre opvolger ID. Buzz, die in 2022 op de markt komt.

Volkswagen beperkte zich niet tot het plaatsen van een elektromot­or en een accupakket. De E-Bulli is voorzien van led-koplampen en ook het chassis is geheel vernieuwd. Anders dan bij de ID. Buzz zit de keuzehende­l van de automaat tussen de voorstoele­n, in plaats van op het dashboard. In de dakconsole bevindt zich een tablet, waarmee je het dak kunt openen en sluiten. Leuk detail is het Bulli-symbool in de snelheidsm­eter.

Overigens was er tussen 1972 en 1979 al een elektrisch­e T2, die 2200 kilo woog. Op één acculading kon je 70 kilometer rijden, opladen duurde 10 uur. De accu woog 850 kilo, wat meer was dan het totaalgewi­cht van een VW Kever!

 ??  ??
 ??  ?? De klassieke E-Bulli deelt veel techniek met de
ID. Buzz, die voor 2022 op de rol staat.
De klassieke E-Bulli deelt veel techniek met de ID. Buzz, die voor 2022 op de rol staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands