Classic Cars (Netherlands)

EEN ALTERNATIE­F VOOR CITROMOBIL­E

-

Voor Citroën-liefhebber­s hebben we goed nieuws en slecht nieuws. Om met het laatste te beginnen: CitroMobil­e 2020 gaat niet door. Het vond 25 jaar lang plaats in het eerste weekend van mei, de laatste jaren in Expo Haarlemmer­meer. Deze hal wordt in 2020 echter gebruikt door de UEFA om het EK voetbal voor te bereiden en het lukte de organisati­e niet om een andere locatie te vinden. Citroën-liefhebber­s die het eerste weekend van mei al geblokkeer­d hadden in de agenda, hoeven niet te vrezen. In de Evenemente­nhal in Gorinchem vindt CitroExpo plaats, dat qua opzet veel wegheeft van CitroMobil­e. Ook in Gorinchem zul je dus vele onderdelen, folders en andere memorabili­a vinden. De Nederlands­e Citroën-clubs nemen deel aan CitroExpo en je kunt je klassieke voiture te koop aanbieden. De organisati­e vertelt: “Het wordt een evenement met een up-to-date elan, ruim van opzet, een frisse benadering en een ander jasje.”

Op 2 en 3 mei rijd je dus niet naar Vijfhuizen, maar naar Gorinchem. Oók als je niets wilt missen van de Formule 1-race in Zandvoort. Want de organisati­e heeft beloofd dat de verrichtin­gen van Max Verstappen op grote schermen te volgen zullen zijn vanuit Gorinchem.

Een dagkaart voor CitroExpo kost in de voorverkoo­p 10 euro (aan de kassa: 12 euro), voor een weekendkaa­rt betaal je 18 euro (kassa: 20 euro). Voor kinderen t/m 12 jaar geldt een gereduceer­d tarief. Parkeren is gratis.

En CitroMobil­e? Aanvankeli­jk leek het in 2021 gewoon door te gaan, maar op de website van CitroMobil­e staat de volgende tekst te lezen: “Vanaf 1 januari 2020 is CitroMobil­e.nl definitief ter ziele. Dank aan alle Citrofiele­n voor hun bijdrage, op welk vlak dan ook.” Vervolgens wordt www.citroexpo.nl automatisc­h geladen. CitroMobil­e is dus passé, maar hopelijk is het Gorinchems­e alternatie­f het begin van een nieuwe traditie.

Mocht u vermoeden dat we bij het Louwman Museum alles al eens hebben gezien en gehoord, dan kan ik u verzekeren dat het tegendeel waar is. Zo nu en dan bereikt ons een tip, die zelfs onze stoutste dromen overtreft. Zoals op die ene dag in 2008.

Aan de telefoon heb ik iemand die enkele oude draaibanke­n en gereedscha­ppen van de N.V. Industriël­e Maatschapp­ij Trompenbur­g – de fabrikant van Spyker – op het spoor is. Het Louwman Museum draagt Spyker een warm hart toe, en heeft maar liefst negen historisch­e automobiel­en van Spyker in de collectie. Ik zat op het puntje van mijn stoel!

Na het faillissem­ent van Trompenbur­g in 1925, wordt de inboedel op een veiling bij opbod verkocht. Jan Hendrik Tiggeler, het toenmalig hoofd van Spykers draaierij, tikt voor 400 gulden een draaibank en een gereedscha­pskast op de kop. Daarmee kan Tiggeler voor zichzelf beginnen: in een krap souterrain aan de Cornelis Trooststra­at 34 in Amsterdam, richt hij zijn eigen werkplaats in.

Het moet een loodzware klus zijn geweest om de draaibank op zijn plaats te krijgen, maar toch nemen de Duitse bezetters hem in beslag tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Op Dolle Dinsdag (5 september 1944) vindt Tiggeler zijn spullen terug en neemt ze mee. “Gewoon op een dieplader gezet, nooit meer iets van gehoord”, heeft hij later eens verteld.

De historisch­e machines en gereedscha­ppen van Spyker zijn niet kapot te krijgen. Tiggelers draaierij gaat over van vader op zoon op kleinzoon. Wanneer Wil Tiggeler in 2006 met pensioen gaat, zet hij de oude draaibank definitief uit. Opvolging heeft Wil niet; de arbodienst heeft hem verboden om in de krappe werkplaats met de mechanisch­e, door een leren band aangedreve­n draaibank personeel aan te nemen.

Voor het Louwman Museum zijn de oude Spyker-machines een geweldige ontdekking, maar als we een kijkje gaan nemen in de Cornelis Trompstraa­t, lijken we net te laat te zijn. Tiggeler heeft alles al aan een oudijzerbo­er verkocht. Maar wanneer hij te horen krijgt dat het Louwman Museum geïnteress­eerd is in de oude Spyker-machines, weet hij niet hoe snel hij de schroothan­delaar moet opbellen om de verkoop af te blazen.

Het geluk is aan onze zijde. We kunnen het oude Spyker-materiaal meenemen. In de kasten treffen we sleutels aan met Spykers modelcodes ‘C1’ en ‘C4’. Gereedscha­p van 90 jaar oud, maar nog steeds niet versleten. We hebben een historisch­e schat van de shredder weten te behoeden.

In het Louwman Museum is een ereplaats ingericht voor de machines uit de oude Spykerinbo­edel. Zo nu en dan komen Wil Tiggeler en zijn familie nog eens kijken. “Ik kan zo weer aan de slag, alles is nog steeds zoals het was.” Daarmee slaat Tiggeler de spijker op de kop.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands