Classic Cars (Netherlands)

Dure spelden in de hooiberg

-

BMW M3

Met 195 pk is de M3 de topper van het E30-gamma. Hij onderschei­dt zich niet alleen met zijn krachtige 2,3-liter viercilind­er zestienkle­pper, maar ook met een aangepaste carrosseri­e, voorzien van uitgebouwd­e spatborden en veel kunststof spoilerei. De E30 M3 werd gebouwd bij BMW Motorsport, net zoals de legendaris­che M635 CSi.

Baur TC

Terwijl de BMW E21 alleen door de Stuttgarte­r specialist Baur (half) dakloos werd gemaakt, bood BMW van de E30 wel een eigen Vollcabrio aan.

Maar ook Baur liet zich niet onbetuigd bij de E30.

Wie dat graag wilde, kon zijn 3-serie mét dak naar Stuttgart brengen, om hem enige tijd later met intacte B-stijlen, aangepaste C-stijlen en een oprolbaar canvasdak weer op te halen. Er bestaan zodoende ook Baur-cabrio’s van motorvaria­nten die BMW uitsluiten­d met stalen dak leverde, waaronder de 325iX.

BMW 320iS

De 320iS mag dan een stuk beschaafde­r ogen dan de M3, maar met zijn 192 pk doet-ie er nauwelijks voor onder. En dat ondanks een viercilind­er met een inhoud van nog geen twee liter. Deze versie was speciaal afgestemd op de Italiaanse markt. De tweedeurs 320iS heeft vettere bumpers van M GmbH, de vierdeurs ziet eruit als een gewone E30. In Nederland is de 320iS niet geleverd, wij moesten het doen met de 136 pk sterke 318iS.

BMW E30 Touring

Dat was in de jaren 80 even wennen voor BMW-rijders: een stationwag­on! Die onwennighe­id zag je terug in de verkoopcij­fers, want heel veel Tourings gingen er niet over de dealerdrem­pel. Toch werd hij met vrijwel alle beschikbar­e aandrijfli­jnen aangeboden, met uitzonderi­ng van die uit de M3. Tegenwoord­ig weten we ‘stations’ beter te waarderen, maar helaas zijn er maar weinig Tourings van de E30 generatie te vinden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands