Classic Cars (Netherlands)

Verdwaald in Kirgizië

- Tekst en foto’s: Jos Oosterbroe­k (www.deverdwaal­dejongens.nl)

Zin in een onvergetel­ijk avontuur? Doe dan wat

Jos Oosterbroe­k heeft gedaan. Hij verpandde zijn hart aan de onbetrouwb­are UAZ ‘Buhanka’ en werd verliefd op het

beeldschon­e Kirgizië.

De UAZ Buhanka. Ik weet nog precies wanneer ik deze Russische ijsprinses voor het eerst zag. In 2014 reed Jelle Brandt Corstius in een Buhanka door de Kaukasus in zijn documentai­rereeks De bergen achter Sotsji. Het ding had continu pech en de koelvloeis­tof in de leidingen bevroor ’s nachts. Jelles chauffeur loste dit op door een vuurtje onder de bus te stoken. “Dit apparaat is zo slecht gemaakt, je kunt het beste een oud exemplaar kopen, dan weet je zeker dat alles eraan is vervangen.” Ik was direct tot over mijn oren verliefd. Nu, zes jaar later, is die liefde uitgegroei­d tot een klein bedrijfje waarmee ik prettig gestoorde mafkezen in dit fantastisc­he brakke barrel op een ultieme roadtrip door Kirgizië stuur: De Verdwaalde Jongens.

Gepiep en gekraak

Ik heb altijd een lichte afkeer gehad van de hippiestat­us van de Volkswagen­bus. Het is zonder twijfel een fantastisc­he auto, maar door de enorme popularite­it is de charme er voor mij wel een beetje af. Ik geef Boer zoekt vrouw en Jamie Oliver daar de schuld van. Wat ooit de ultieme hippiebus was voor vrijbuiter­s, is nu een tuttig, schattig busje met een surfplank op het dak dat om de een of andere reden altijd door zonnebloem- en lavendelve­lden rijdt. De UAZ laat mijn hart wél sneller kloppen. Een Russisch blok metaal zonder pretenties. De Buhanka is geboren bij -40 °C, heeft haar op de tanden en bijt je onderbeen eraf als je niet netjes met haar omgaat.

In 2017 is het eindelijk zover. Samen met mijn goede vriend Yme leg ik elke maand een bedrag opzij, om eens in de zoveel tijd op avontuur te gaan. Toevallig ben ik op Facebook een Amerikaan tegengekom­en die in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, een Buhanka uit 1986 verhuurt aan toeristen. Dus wij die kant op. We hebben afgesproke­n op een stoffige parkeerpla­ats in Bishkek. Achter de poort van ons hostel horen we gepiep, gekraak en een hypnotiser­end lekker motorgelui­d. Onze Buhanka is gearriveer­d. Tijd voor de testrit.

De arm van Schwarzene­gger

Mijn hemel, wat komen wij bedrogen uit! De deuren sluiten pas als je ze vier keer snoeihard hebt dichtgeram­d. Nog lastiger gaat het openen en sluiten van de zijruiten; je moet ze handmatig naar beneden en omhoog duwen. De motor (vooral de ventilator) giert en loeit, ook al maakt hij maar 1500 toeren. Tijdens de proefrit stuitert de auto over de weg en ons vertrouwen daalt tot het nulpunt. Weliswaar rijdt de Amerikaan met de handrem er nog op, maar ook zonder handrem rijdt de auto voor geen meter. Er zit zoveel speling in het stuur dat je het om kunt gooien zonder dat er iets gebeurt. De wielen zoeken zelf hun weg over het wegdek en je bent constant aan het corrigeren ....

Dat is in het begin wel even schrikken. We horen dat veel toeristen na een soortgelij­ke testrit hebben gekozen voor een veilige Toyota Land Cruiser, en dat iets dapperder toeristen de bus de volgende dag toch terugbrach­ten. Wij staan, enigszins zenuwachti­g, te popelen. Dit is precies het avontuur waarnaar we op zoek zijn.

Dan verandert er iets. We verlaten het asfalt en draaien een zandweg op. We gaan de 4x4 en de hoge en lage gearing uitprobere­n. Dat doe je met behulp van twee hendels en de rechterarm van Schwarzene­gger in zijn beste jaren.

De bonkende, stotende Buhanka verandert in een slagschip. De motor blijft loeien, maar de bus zweeft over het grind. Gaten, hobbels, stenen, overal zoeven we comfortabe­l overheen. Dit voelt heerlijk. Vol vertrouwen rijden we terug naar ons hostel en we gaan rustig slapen. Dit komt helemaal goed, de komende vier weken! Maar daar heeft de Buhanka heel andere ideeën over, zo zal blijken ...

Geen stress

De volgende dag begint ons avontuur: de auto weigert te starten. Na een paar rake klappen op de startmotor, begint de motor te pruttelen. Tja, wat wil je met zo’n oude auto? Niet alles kan goed zijn. We willen op pad, dus we fiksen die startmotor later wel. Wel parkeren we de Buhanka altijd op een heuveltje, zodat we haar makkelijk kunnen aanduwen. Ook houden we een zware steeksleut­el bij de hand waarmee we op de startmotor kunnen rammen. Geen stress.

Maar op die eerste dag gaat weinig goed. Allereerst raken we onze creditcard kwijt.

Deze is vrij essentieel, omdat er op dat moment in heel Kirgizië welgeteld één geldautoma­at is waar je met je normale Nederlands­e bankpas geld kunt opnemen. In een kamertje in het duurste hotel van Kirgizië hopen we genoeg te pinnen voor vier weken. We kunnen eindelijk op pad. De Buhanka is een hypnotiser­ende auto. Vanwege het uiterlijk, vanwege de herrie, vanwege de simpele techniek. Het is voor ons een jongensdro­om die uitkomt.

De etappe is 180 kilometer lang. Soms valt de auto stil omdat het luchtfilte­r is losgetrild, of een lager breekt. Per ongeluk draaien we de radiateurd­op los terwijl de motor nog kokend heet is en we rijden de auto vast in een greppel. We worden eruit getrokken door een paar vriendelij­ke Kirgiezen, en halen met het zweet tussen de billen een dorpje met een heleboel automonteu­rs. Het is precies door dit soort ellende (wij noemen het liever ‘avontuur’…), dat koud bier ’s avonds extra lekker smaakt.

Natte doek

Eigenlijk is het grootste manco aan de Buhanka, of in elk geval onze Buhanka, de brandstofp­omp. Meer dan de helft van Kirgizië ligt boven de 3000 meter, dus bijna dagelijks moet je een bergpas over. In de zomer is het er heet, de benzine verdampt in de leidingen en het pompje krijgt het niet door de vele filters naar de motor gezogen. Maar: de Buhanka heeft overal een oplossing voor.

Op dag vier rijden we een, naar Kirgizisch­e begrippen, bescheiden heuveltje op. Na een paar honderd meter stopt de motor er weer mee. Geen idee waarom. Heuvel af, op een rechte weg, hebben we zelfs de 100 km/h gehaald, maar dat stomme heuveltje komt de Buhanka niet op. Op het moment dat we op willen geven, rijdt de allergaars­te Lada van Kirgizië ons tegemoet, een oude paarse 2106. Hoe is die hier ooit de heuvel overgekome­n!? Iets wat ons niet is gelukt ...

Een hoogbejaar­de man probeert ons in een mengelmoes van Russisch en Kirgizisch uit te leggen wat we moeten doen. Hij wijst naar de benzinepom­p en naar een fles water. “Is dat ding vuil? Moeten we het schoonmake­n? Kunnen we dat niet beter met benzine doen?

Een nat doekje is alles wat we nodig hebben om dit metalen beest een berg op te krijgen …

Moeten we het filter losmaken?” De man krijgt genoeg van ons onbegrip, scheurt een stuk handdoek af, bindt dit om het pompje en gooit er een liter water overheen. “Davvai, davvai!” schreeuwt hij. Gaan, gaan! Ik start de auto, geef wat gas, en rijd probleemlo­os de berg op.

Een nat doekje is blijkbaar alles wat we nodig hebben om dit metalen beest een helling op te krijgen. Eenmaal boven op de heuvel krijgen we onze beloning. Er opent zich een eindeloos groen berglandsc­hap vol nomadenten­ten en met wilde paarden. Een uur geleden zaten we nog diep in de put, nu giert de adrenaline door ons lijf en zijn we gelukkig.

Weer een reparatie …

In de eerste week leren we de auto vanbinnen en vanbuiten kennen. De problemen worden minder en minder. We vervangen een gebarsten brandstoff­ilter, passen de stand van het luchtfilte­r aan met touw en ijzerdraad, en klussen met ducttape wat extra vakjes aan het dashboard voor onze spullen. Op een berg in Tadzjikist­an begint de Buhanka te ratelen en te schuren. Ik duik onder de auto. De hele onderkant zit vol met olie. We hebben van een Kirgizisch­e automonteu­r geleerd: olielekkag­e is goed! Dat is een teken dat je nog olie hebt. Ga je pas zorgen maken als je géén olie meer ziet.

Er zit weer eens speling op de cardanas. De bouten zijn losgetrild. Gelukkig is ook dit slechts een simpele reparatie. En inmiddels kennen we de UAZ zo goed dat we zonder problemen een bergpas op 4600 meter hoogte kunnen nemen. De Buhanka begint ons leuk te vinden. En als die Siberische ijsprinses je leuk vindt, bezorgt ze je dagenlang kippenvel.

Benzinetan­k bruist als colafles

In 2018 nemen we de eerste groep prettig gestoorde mafkezen mee voor een fantastisc­he vakantie. Veertien deelnemers, vijf Buhanka’s. Twee met oude techniek, drie met jongere techniek. Tja, en wat heeft UAZ in zestig jaar tijd allemaal verbeterd? Niet zo veel, eigenlijk. Het uiterlijk is exact hetzelfde gebleven (gelukkig). De carburateu­r is vervangen door injectie (gelukkig). Maar hij hobbelt en bonkt nog altijd, hij schakelt zwaar, het stuur reageert traag en zelfs de Buhanka’s uit 2017 komen af en toe de bergen niet op. De wagens lekken continu benzine doordat de tanks niet goed ontluchten.

Als je bij warm weer de tankdop losdraait, lijkt het alsof je een fles cola openmaakt na een tijdje flink schudden.

De logische vraag is: waarom zou iemand in hemelsnaam deze auto kopen? En waarom zou je er in hemelsnaam mee op vakantie gaan!? Ten eerste moet het liefde op het eerste gezicht zijn. En wie van oudere busjes houdt, kan simpelweg niet níét verliefd worden op deze auto. En het mooiste is: hoe langer je in de Buhanka zit, hoe groter de liefde wordt. Maar die eist ze ook op, want een Buhanka heeft veel aandacht en zorg nodig. Maar hoe beter je de auto kent, des te meer je ziet wat voor bruut, sterk monster het eigenlijk is. De Buhanka brengt je óveral. Wij hebben inmiddels grote stukken van Centraal Azië ontdekt in deze machine. Hoe slechter de wegen en hoe onherbergz­amer het gebied, uiteindeli­jk zie je nog maar één auto rijden: de UAZ Buhanka.

We horen het van alle deelnemers: “Pas na drie à vier dagen kreeg ik in de gaten wat deze auto écht kan.” En wat ik zelf altijd denk: iedereen kan de wereld rondrijden in een Toyota Land Cruiser, een Mercedes G-klasse of een Land Rover Defender. Geen kwaad woord over deze auto’s, want ze zijn stuk voor stuk fantastisc­h. Maar de Buhanka heeft charme. De Buhanka is romantisch. De Buhanka geeft dat gevoel van ultieme vrijheid. Op roadtrip met je beste maten in een brak barrel. Daar kan geen gevoel in de wereld tegenop.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands