Classic Cars (Netherlands)

ALFA ROMEO 2600 SZ (1965-1967)

-

De 2600 is bepaald niet de meest succesvoll­e Alfa Romeo aller tijden. De opvolger van de 2000 uit 1958 deelde nog veel techniek met zijn voorganger, zoals het onderstel en de motor. Alfa Romeo bouwde de vierdeurs Berlina in eigen huis, de Spider werd door Touring gebouwd en de Sprint door Bertone. Zagato ten slotte tekende de uiterst zeldzame Sprint Zagato (105 exemplaren) die we in deze reportage hebben geportrett­eerd. Van dat bescheiden productiea­antal zijn nog veel minder bewaard gebleven.

CARROSSERI­E

Elke auto uit de jaren zestig is roestgevoe­lig, daarvan is de handgebouw­de Alfa Romeo 2600 SZ het schoolvoor­beeld. Omdat de 2600-reeks nogal duur was, verkochten alle versies relatief matig. Dat geldt nog meer voor de beschermin­g die het plaatwerk kreeg tegen roest. De bij Zagato gebouwde SZ is met 105 exemplaren al helemaal een zeldzaamhe­id, eigenlijk kun je stellen dat het onmogelijk is om nog onderdelen voor de carrosseri­e te vinden. Extra lastig: de auto’s werden met de hand gebouwd, waardoor geen onderdeel uitwisselb­aar is. Roest betekent een kundige restaurate­ur inschakele­n.

TECHNIEK

De zescilinde­r motor van de 2600 SZ doet liefhebber­s likkebaard­en. De dubbelnokk­er is betrouwbaa­r, mits hij goed is behandeld (olie rustig op temperatuu­r laten komen!) en onderhoude­n. Ook de versnellin­gsbak staat bekend als zeer precies, maar ook hier is essentieel dat in de loop der jaren niet is beknibbeld op onderhoud. De remmen zijn een punt van aandacht: een paar keer krachtig op het rempedaal trappen verdient aanbevelin­g.

ONDERDELEN

Motoronder­delen voor de zescilinde­r zijn nog mondjesmaa­t te vinden, maar voor specifieke plaatdelen van de carrosseri­e kunt u de moed eigenlijk bij voorbaat al opgeven. Als u op zoek bent naar een Alfa Romeo 2600 Sprint Zagato, wees dan geduldig tot u een exemplaar in perfecte staat vindt. En wees bereid daar een heel hoge prijs voor te betalen.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest

• Conditie van de motor en versnellin­gsbak

• Remmen

CLUBS

Stichting Club van Alfa Romeo Bezitters (SCARB) www.alfaclub.nl Club Quadrifogl­io www.clubquadri­fogliobelg­io.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands