Classic Cars (Netherlands)

MERCEDES SL (1963-1971)

-

De Mercedes 300 SL was met zijn vleugeldeu­ren extreem spectacula­ir, zijn opvolger – de SL ‘Pagode’ – was juist rank en slank. De auto kreeg zijn bijnaam vanwege de vorm van de hardtop. Het was de tijd waarin Mercedes bekend stond om zijn onverwoest­bare techniek, maar uiteraard betekent dat niet dat de auto van vervelende smetten vrij is.

CARROSSERI­E

Zelfs de meest betrouwbar­e auto’s uit de jaren zestig zijn zeer roestgevoe­lig. Let bij de aanschaf van de W113 vooral op de spatboden. Restaurati­e is duur. Maar eigenlijk moet je de gehele carrosseri­e van een Mercedes SL heel goed nalopen. Bij de Pagode is ook de kwaliteit van het stoffen vouwdak een belangrijk punt van aandacht.

TECHNIEK

De techniek is bij een Mercedes uit de jaren zestig zeer betrouwbaa­r. Onderdelen voor de Mercedes-zescilinde­r zijn nog aardig goed te vinden. Loopt de motor niet mooi, dan heeft dat waarschijn­lijk te maken met een defecte injectiepo­mp. Reparatie kost duizenden euro’s. De motor zelf zou probleemlo­os honderddui­zenden kilometers mee moeten kunnen.

ONDERDELEN

Zo lastig als het is om onderdelen voor de Alfa Romeo SZ te vinden, zo eenvoudig is dat voor de SL. Bij Mercedes is de onderdelen­voorzienin­g doorgaans uitstekend voor elkaar, maar je betaalt daar wel een hoog bedrag voor.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest, vooral bij spatborden

• Loopt de motor niet mooi? Check de injectiepo­mp

• Lekt het stoffen dakje niet?

CLUBS

SL-S-klasse-club www.sklasseclu­b.nl Mercedes-Benz Club Nederland www.mbcn.nl

 ??  ??  Tijdgenote­n met afwijkende vormgeving: de Zagato-Alfa heeft vloeiende lijnen, de Mercedes is juist hoekig.
 Tijdgenote­n met afwijkende vormgeving: de Zagato-Alfa heeft vloeiende lijnen, de Mercedes is juist hoekig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands