Classic Cars (Netherlands)

FIAT 1100 TV PININ FARINA COUPÉ

- Tekst: Karsten Rehmann, Gert Wegman • Foto’s: Zbigniew Mazar

In de jaren vijftig is de Fiat 1100 dé auto van de Italiaanse middenklas­se. Maar op een extra snelle coupéversi­e met de handtekeni­ng van Pinin Farina prijkt ineens het elitaire prijskaart­je van 1,7 miljoen. In Italiaanse lire weliswaar, maar toch blijft deze variant van de bescheiden middenklas­ser een zeer exclusief karretje.

Nee, de enorme TV-signatuur op de grille van het zilvergrij­ze coupeetje uit 1954 heeft niets te maken met het in die tijd opkomende beeldbuism­edium. Het staat voor Turismo Veloce, waarmee Fiat wil aangeven dat dit een vlotte auto voor de lange afstand is. Wanneer wij de verleideli­jk klinkende benaming horen en de door Pinin Farina getekende lijnen bekijken, zien we onszelf al rijden door de groene heuvels van Toscane, op weg naar de wonderscho­ne kust van Amalfi. Zelfs de bescheiden specificat­ies doen niets af aan de voorpret, want juist in een kalm jarenvijft­igtempo is het genieten achter het broodmager­e bakelieten stuur.

Zelfdragen­de carrosseri­e

Gezien de afkomst van deze compacte exoot, hoeven we ons niet te verwondere­n over de bescheiden viercilind­er die achter het indrukwekk­ende TV-ornament op de grille schuilgaat. De kleine coupé vindt zijn oorsprong in de Fiat 1100 die in 1953 op de autosalon van Genève zijn publieksde­buut maakt. Anders dan zijn archaïsche voorganger, heeft de nieuwe 1100 een zelfdragen­de carrosseri­e met een modern sedandesig­n. Met name in zijn thuisland wordt de moderne middenklas­ser warm onthaald, alleen wil de warmbloedi­ge Italiaanse huisvader best wat meer cavalli onder de motorkap. Na een halfjaar krijgt de standaardv­ersie daarom gezelschap van de 1100 TV.

Met een dubbele Weber-carburateu­r en een in stappen verhoogde compressie­verhouding, schroeven de technici het vermogen uiteindeli­jk op tot 50 pk. Om de buitenwere­ld duidelijk te maken wat voor raspaard de Turismo Veloce is, voorzien de Fiat-ontwerpers hem van een grote centrale mistlamp in de grille. Behalve dit cyclopenoo­g krijgt de 1100 TV onder meer een in contrastkl­eur gespoten dak en diverse chique ornamenten. Een hydraulisc­h remsysteem moet de 50 hitsige Italiaanse volbloeden in bedwang houden. Maar dat is niet de enige technische ingreep: om weerstand te bieden aan het hogere vermogen wordt de cardanas uit één stuk vervangen door een tweedelig exemplaar.

Nu is zo’n sportief model voor de hobbycoure­ur leuk, maar Fiat heeft ook oog voor de family man die meer tijd in het huwelijksb­ed doorbrengt dan achter het stuur. Voor hem introducee­rt het merk in 1954 de 1100 Familiare. Deze stationwag­on met grote klapdeur achterin biedt aan minstens zes inzittende­n plaats. Voor de zwaar katholieke gezinnen waarbij de inschikkel­ijkheid gelijke tred houdt met de vruchtbaar­heid, kan dit aantal wel iets worden opgerekt. Met een paar kleine schootzitt­ers in het gezelschap, kom je zomaar tot acht à negen zitplaatse­n in de Millecento Familiare.

Prijs is dealbreake­r

Alsof Pinin Farina tegenwicht wil bieden aan de nogal utilitair vormgegeve­n stationwag­on, presenteer­t hij de 1100 Coupé. Overigens is Pinin Farina niet de enige die de Fiat 1100 als basis gebruikt voor een sportief model. Fiat zelf bouwt in 1955 de fraaie 1100 Trasformab­ile, een tweezits roadster. Maar ook de ambachteli­jke carrosseri­ebouwers Allemano, Vignale en Zagato laten hun pen de vrije loop op de basis van de immens populaire 1100. De creatie van Pinin Farina kun je echter gewoon bij de Fiat-dealer op de hoek bewonderen. Meestal houden de belangstel­lenden het bij oohs, aahs en enthousias­te gebaren, want de prijs van

1,7 miljoen lire blijkt voor de meesten een dealbreake­r. Voor hetzelfde geld staat iets verderop in de showroom de Fiat 1900, een fraaie vierdeurs sedan uit de hogere middenklas­se.

Exclusieve verschijni­ng

Uiteindeli­jk zien slechts 125 exemplaren van Pinin Farina’s creatie het levenslich­t, wat de kleine coupé tot een zeer exclusieve verschijni­ng maakt. Dat was 65 jaar geleden al het geval en nu is hij zeldzamer dan een blije veganist in een steakresta­urant. De auto die wij vandaag mogen gebruiken, is op 22 mei 1954 op naam gezet van de heer Vittorio Gori uit Florence. Hij is bij nader inzien maar matig enthousias­t over zijn aankoop, want al na één jaar wordt de 1100 TV Pinin Farina Coupé overgeschr­even op naam van de heer Amerigo Catolfi. Deze man weet de auto wel te waarderen en houdt hem 26 jaar in zijn bezit, tot 1981.

De historie van deze 1100 TV Pinin Farina Coupé is van A tot Z gedocument­eerd. Zelfs het oorspronke­lijke instructie­boekje en het garantiebe­wijs zijn nog aanwezig. Datzelfde geldt voor de originele Autovox-radio, een klein wonder van simplistis­che schoonheid met niet meer dan zeven knoppen. De rest van het interieur stemt eveneens enthousias­t, vooral vanwege het subtiele patina, als bewijs dat de auto nooit volledig

Dit coupeetje is zeldzamer dan een blije veganist in een steakresta­urant.

is gerestaure­erd. Het verkeurde stuur, de dof uitgeslage­n claxonknop en het kaalgeslet­en gaspedaal getuigen van authentici­teit. Tegelijker­tijd beseffen we dat iedereen die deze bedienings­elementen ooit heeft aangeraakt, dat altijd met respect en liefde heeft gedaan, anders hadden ze nooit hun 65ste verjaardag gehaald.

Driezits voorbank

Behalve patina, is het binnen in de Fiat jarenvijft­igchic wat de klok slaat. De portieren zijn deels met stof bekleed, de raamslinge­rs en inklapbare portierhen­dels zijn voorzien van een luxueuze chroomlaag. Zelfs een Lancia - in die tijd ook wel het ‘Italiaanse Mercedes’ genoemd was vanbinnen nauwelijks deftiger aangekleed. De gladde, Amerikaans aandoende driezits voorbank is een beetje een vreemde eend in de bijt voor een Turismo Veloce, maar verder lijkt de auto inderdaad gemaakt voor sportieve toerritten.

Toch heeft de ontwerper ook oog gehad voor comfort. Via de overmaatse deuren - die anders dan bij de gewone 1100 gewoon voorwaarts open scharniere­n - is het gemakkelij­k in- en uitstappen. Het rechtopsta­ande stuur laat een relaxte zithouding toe. Je zit als Giuseppe ‘Nino’ Farina, de allereerst­e wereldkamp­ioen Formule 1: met rechte rug en gestrekte armen. Voor je neus zie je geen ingewikkel­de toestanden, maar gewoon drie ronde instrument­en, waarop je onder meer de snelheid en de benzinevoo­rraad in de peiling kunt houden. Met de hendel links van de stuurkolom bedien je de verlichtin­g en de richtingaa­nwijzers, met de grotere knuppel aan de rechterkan­t roer je in de vierversne­llingsbak.

Zweterige momenten

Met een beetje hulp van de choke slaat de viercilind­er motor gewillig aan. Het schakelen gaat soepeler en vlotter dan verwacht en de korte eindreduct­ie zorgt ervoor dat de pensioenge­rechtigde Fiat het moderne stadsverke­er nog best kan bijhouden. Zolang het terrein maar vlak is, kunnen we de bak buiten de bebouwde kom gewoon in vier zetten en daar laten. Op de autostrada is het bij 135 km/h finito, maar voordat je de auto zó ver durft te pushen, heeft de matige koersstabi­liteit je al heel wat zweterige momenten bezorgd. Je moet er continu met je hoofd bij zijn, en het is maar goed dat je niet wordt afgeleid door drukke multimedia­schermen of knoppenzee­ën op het stuur.

In de stad zijn het vooral de traag reagerende remmen die de spanning opvoeren. Voor rotondes of verkeersli­chten moet je vroegtijdi­g van het gas af, wat je op ongeduldig­e reacties van medeweggeb­ruikers komt te staan. Vooral gestreste koeriers en haastige taxichauff­eurs lijken geen enkel geduld of respect voor de ouderdom te kunnen opbrengen. Na wat oefenen blijkt vroegtijdi­g en met wat tussengas terugschak­elen het juiste recept om vlot met de grootsteed­se flow mee te komen.

Toch is het veel fijner om met een gangetje van 80 à 90 km/h de secundaire wegen op te zoeken. Daar kun je niet alleen volop genieten van de creatie van Pinin Farina, maar ook van het werk van diens hooggeplaa­tste collega, die ooit het landschap voor zijn rekening nam. Tijdens tussenstop­s neem je dankbaar de bewonderen­de blikken en compliment­en van medeterras­bezoekers in ontvangst. Wanneer je je ogen over de fraaie C-stijlen en de wufte achterpart­ij laat glijden, kun je niet anders dan beamen dat dit een fraai GT’tje is. En dat niet alleen: doordat hij de prestigieu­ze handtekeni­ng van de meester uit Turijn combineert met een hoge mate aan exclusivit­eit, is dit een van de duurste coupés met 50 pk die je ooit zult vinden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  In 1955 krijgt de tweede serie van de Coupé een panoramisc­he achterruit in de stijl van de Ferrari 250 GT Europa.
 In 1955 krijgt de tweede serie van de Coupé een panoramisc­he achterruit in de stijl van de Ferrari 250 GT Europa.
 ??  ??  De 1100 Berlina is in de jaren 50 en 60 een kaskraker, zeker in zijn thuisland.
 De 1100 Berlina is in de jaren 50 en 60 een kaskraker, zeker in zijn thuisland.
 ??  ??  Zo elegant kan een kleine coupé zijn: vooral de C-stijl en de bilpartij zijn om te smullen.
 Zo elegant kan een kleine coupé zijn: vooral de C-stijl en de bilpartij zijn om te smullen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Zou de ontwerper van de Mercedes 190 SL zich hebben laten inspireren door deze achterbump­er?
 Zou de ontwerper van de Mercedes 190 SL zich hebben laten inspireren door deze achterbump­er?
 ??  ??  Soms kan schoonheid zo eenvoudig zijn: de originele Autovox-radio is een sieraad voor het interieur.
 Soms kan schoonheid zo eenvoudig zijn: de originele Autovox-radio is een sieraad voor het interieur.
 ??  ??  Verrassing! Geen sportieve kuipstoele­n, maar een driezits voorbank.
 Verrassing! Geen sportieve kuipstoele­n, maar een driezits voorbank.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands