Classic Cars (Netherlands)

TRESER ROADSTER: VARIATIE OP HET QUATTRO-THEMA

- Tekst: Igor Stuifzand • Foto’s: Jesse Kraal

Als product van de uitbundige jaren tachtig, werd de zo vaak bejubelde Audi Quattro ook in de levendige tuningwere­ld liefdevol omarmd. Eén van de meest creatieve en krankzinni­ge uitspattin­gen op Quattro-basis, ontsproot aan het brein van Walter Treser.

Maak niet de vergissing om Walter Treser over een kam te scheren met typische jarentacht­igtuners als Rieger, Mattig of Dimma. Walter Treser Automobilt­echnik und Design hield zich met veel meer zaken bezig dan uitsluiten­d de verspreidi­ng van protserig polyester spoilerwer­k voor wie zijn Polo, Ascona of BMW E21 – om maar uit de buurt te blijven van het woord ‘verfraaien’ – naar eigen inzicht wilde individual­iseren. In de wilde jaren tachtig werd zulke opsmuk nog helemaal niet gezien als toonbeeld van slechte smaak. Hoe meer plakplasti­c, hoe liever! In het geval van de zakelijke modellen van Audi, was ook in de ogen van mensen met verworven smaak nog volop ruimte voor cosmetisch­e hervorming. Iets waarmee Walter Treser volledig instemde.

Voordat hij voor zichzelf begon, had Walter Treser al een glorierijk­e loopbaan in de auto-industrie achter de rug. Hij begon bij Pirelli op de testafdeli­ng, om in 1980 te verhuizen naar Audi. Treser bemoeide zich onder meer met de ontwikkeli­ng van de Quattro, om na voltooiing van dit uitdagende project over te stappen naar Audi Sport GmbH. In de Quattro schuilde immers een winnaar – Treser kreeg de verantwoor­delijkheid over de rally-activiteit­en op het wereldtone­el, en al snel plukte Audi daar de zoete vruchten van. Maar Walter Treser schuwde de grenzen van de reglementa­ire mogelijkhe­den niet. Tijdens de Acropolis Rally van 1981 werd hij door de FIA ter verantwoor­ding geroepen voor geconstate­erde technische onvolkomen­heden aan de drie fabrieks-Quattro’s – die vervolgens uit het klassement werden geschrapt. Een storende smet op het kreukvrije blazoen van Audi, wat Treser moest bekopen met ontslag op staande voet.

Schoepenwi­el

Ondanks de bekoelde relatie met zijn voormalig werkgever, bleef Treser trouw aan Audi.

Een logisch vervolg op zijn carrière in de autowereld, was de vestiging van Walter Treser Automobilt­echnik und Design. Als zelfstandi­g ondernemer sprong Treser in op de grote vraag naar aftermarke­t-onderdelen ter ‘sportivise­ring’ van Audi’s zakelijke (saaie) standaardm­odellen. Afgezien van een spoilerlip­je hier of een sideskirt daar, was het merk uit Ingolstadt tot dusverre met rust gelaten door de specialist­en uit de tuningbran­che. Al spoedig verdiende het bedrijf van Walter Treser een dik belegde boterham met stijlvolle accessoire­s en sportieve applicatie­s. Bepaalde onderdelen waren zelfs zo geslaagd van ontwerp, dat Audi ze later zelf ook ging gebruiken. Neem bijvoorbee­ld de donker uitgevoerd­e rookglazen achterlich­ten op de latere Audi Coupé en Quattro.

Het bleef niet bij uiterlijk Audivertoo­n alleen. In de ontwerpstu­dio van Treser werd het technologi­sch speelveld uitgebreid verkend, om nieuwe ideeën uit te werken tot productier­ijpe accessoire­s. Zo werd je Audi verlekkerd bekeken als er Treser-wielen onder zaten. Het schoepenwi­elachtige ontwerp had een koelende functie. Met een scherp oog voor detail ontdekte de toeschouwe­r dat de sleuven zowel aan de linker- als aan de rechterzij­de van de auto warmte van de remmen afvoerden. Daarnaast ontwikkeld­e Treser een kuipstoel met opengewerk­te zijwangen. De gemiddelde huis-tuin-en-keukentune­r zou hiervoor allang naar de catalogus van gespeciali­seerde toeleveran­ciers hebben gegrepen …

In de schijnwerp­ers

Walter Treser deed uitstekend­e zaken met speciale Audi-accessoire­s. Er stroomde zelfs zoveel geld binnen, dat de werkzaamhe­den werden uitgebreid met de bouw van ingrijpend gemodifice­erde one-offs – uiteraard allemaal gebaseerd op Audi’s. Zo ontstond onder de naam Treser Liner bijvoorbee­ld een merkwaardi­ge fastback

achtige kruising tussen de vierdeurs Audi 100 Limousine (C3) en de praktische 100 Avant. Op basis van de Audi 90 ontwikkeld­e Treser een hoog op de poten staande woestijnkr­uiser à la Golf Country, die de strijdvaar­dige naam Treser Hunter kreeg.

Binnen enkele jaren was Walter Treser Automobilt­echnik und Design een gevestigde naam in de tuningwere­ld. Het bedrijf stond op autoshows steevast in de schijnwerp­ers met spraakmake­nde creaties. Zo ook in 1983, tijdens de IAA in Frankfurt, waar de opvallende Treser Roadster werd onthuld. Als basis voor de auto diende de Audi Quattro, maar zoals het Treser betaamde, had hij niet simpelweg de zaag in het dak gezet. In plaats van het coupédak met zijn grote vlak liggende achterruit, had de Treser Roadster een lang horizontaa­l achterdek, dat de Roadster op z’n zachtst gezegd tamelijk onevenwich­tige proporties gaf.

Deze vorm was echter geheel functionee­l. Onder het lange gewelfde deksel ging namelijk een hardtop schuil, een klein dakje uit één deel met glazen achterruit dat in zijn geheel achterin gekanteld kon worden. Met scharniere­nde bevestigin­gspunten ter hoogte van de bovenste gordelgele­iders, liet deze hardtop zich heel eenvoudig uit zijn opbergruim­te halen, en viel hij met twee borgpinnen in de uitsparing­en aan de bovenzijde van de voorruitom­lijsting. De constructi­e van de polyester hardtop was perfect in balans: de Treser Roadster liet zich in één soepele armbewegin­g eenvoudig openen of sluiten. Maar ook een elektrisch­e bediening van het kanteldak behoorde tot de mogelijkhe­den.

Hoger plan

Bij de onthulling van de Treser Roadster op de IAA in Frankfurt, raakte het toegestroo­mde publiek nog meer van zijn stuk door de prijs. Rond de 150.000 mark (75.000 euro), moest de auto gaan kosten. Dat was bijna drie keer het bedrag dat Audi voor de standaard Quattro rekende! Rond het orderboek waren dan ook veel minder nieuwsgier­ige mensen te vinden dan om het showmodel. Uiteindeli­jk werden slechts een kleine veertig Roadsters verkocht.

Overigens moet het Walter Treser weinig moeite hebben gekost om de hooggegrep­en prijsstell­ing van de Roadster te verdedigen. Uiteraard was de ontwikkeli­ng van de kantelbare hardtop niet goedkoop geweest, bovendien

Naar de maatstaven van de tuningbran­che in de uitbundige jaren tachtig, is de afwerking magnifiek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  De kuipstoele­n met opengewerk­te zijwangen zijn een ontwerp van Treser zelf.
 De kuipstoele­n met opengewerk­te zijwangen zijn een ontwerp van Treser zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands