Classic Cars (Netherlands)

GROOTSTE AUTOFLOPS

Alfa Romeo Arna

- Tekst: Gert Wegman

Arna staat voor Alfa Romeo Nissan Autoveicol­i. De compacte hatchback is – gelukkig – het enige tastbare bewijs van de kortstondi­ge samenwerki­ng die Nissan en Alfa Romeo in de jaren tachtig met elkaar aangingen. Van beide kanten was het eigenlijk ook een sprong in het duister.

Alfa Romeo was nog niet overgenome­n door Fiat en balanceerd­e aan de rand van de financiële afgrond. Het merk was daarom wanhopig op zoek naar een economisch sterke partner.

Wie tegenwoord­ig in Italië rondrijdt, struikelt over de Nissans. In de jaren tachtig hanteerde

Italië echter nog allerlei importbepe­rkingen voor

Aziatische auto’s. Om die reden leek het de Nissandire­ctie geen gek idee om de handen ineen te slaan met Alfa Romeo. Het Italiaanse merk had het weliswaar moeilijk, maar er hing nog altijd een sportief imago omheen. Daarnaast beschikte Alfa Romeo over een geweldige historie. Kortom: Alfa Romeo leek de ideale shortcut naar de grote Italiaanse automarkt.

Ongelukkig huwelijk

Op 9 oktober 1980 onderteken­den de directiele­den van beide fabrikante­n hun huwelijksc­ontract. Maar wat er ook in het verschiet lag, het werd geen

gelukkige verbinteni­s. En al evenmin een vruchtbare. Het eerste en enige kindje werd in 1983 op de de IAA in Frankfurt gepresente­erd: de Alfa Romeo Arna. Nissan en Alfa Romeo wilden de kosten laag houden en hadden ervoor gekozen om bestaande componente­n met elkaar te combineren. Zo werden de carrosseri­e en de achteras van de Nissan Cherry gebruikt, de boxermotor en de voorwielop­hanging waren afkomstig van de Alfasud. Het interieur was weer rechtstree­ks uit de Nissan Cherry overgenome­n. Tot overmaat van ramp vond de productie plaats in een nieuwe Italiaanse fabriek in de buurt van Napels, waar de werknemers niet bekendston­den om hun ijver en efficiency.

Weigeracht­ige importeurs

De Arna was eigenlijk alleen door het embleem in de grille te herkennen als een Alfa Romeo. Oké, het boxergelui­dje van de Alfasud was ook leuk. Toch zagen veel Alfaimport­eurs niets in de auto. Een heleboel van hen weigerden zelfs om de Arna in te voeren. Om die reden kwam de Alfa Romeo Arna

De meeste Arna’s zijn geëindigd als donorauto voor Alfasuds.

ook nooit via de officiële kanalen naar Nederland. Op de markten waar de Arna wel werd aangeboden, bleef het enthousias­me beperkt. Het werd dan ook nooit een serieuze concurrent voor auto’s als de Volkswagen Golf en de Opel Kadett. In thuisland Italië kon de Arna evenmin opboksen tegen de Lancia Delta en de Fiat Ritmo. Nog afgezien van het feit dat de diehard Alfisti de auto niet voor vol aanzagen. Tot 1987 liepen er maar 53.000 Arna’s van de band, wat voor een volumemode­l bijzonder karig is. Overigens is het merendeel van de Arna’s geëindigd als donorauto voor een Alfasud …

 ??  ??
 ??  ??  Alfa Romeo heeft nog net de moeite genomen om er een ander stuurtje in te zetten, maar verder is het interieur zo Japans als sushi.
 Alfa Romeo heeft nog net de moeite genomen om er een ander stuurtje in te zetten, maar verder is het interieur zo Japans als sushi.
 ??  ??  Op de wielen en het embleem na, is de Alfa Romeo Arna aan de buitenkant precies een Nissan Cherry.
 Op de wielen en het embleem na, is de Alfa Romeo Arna aan de buitenkant precies een Nissan Cherry.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands