Classic Cars (Netherlands)

ALFA ROMEO GT 1300 JUNIOR (1965-1977)

-

In pakweg vijftig jaar tijd is weinig veranderd: de Alfa Romeo GT Junior is nog altijd een beeldschon­e coupé met een prachtige dubbelnokk­er onder de motorkap. Hij levert sprankelen­de prestaties voor de sportieve rijder, maar biedt ook genoeg comfort voor lange afstanden. Doordat Alfa Romeo over een lange periode veel GTvariante­n gebouwd heeft, is er nog steeds voldoende aanbod. De kwaliteit van de klassieker­s varieert enorm: van geweldig tot gruis.

Van de GT Coupés is roest (weinig verrassend) de grootste vijand. Aangezien veel exemplaren hiervoor naar de las en plamuurdok­ter zijn geweest, is voorzichti­gheid geboden. Het geleverde restaurati­ewerk is lang niet altijd van een wenselijk niveau. Controleer daarom niet alleen de dorpels, de wielkasten en de bodemplaat, maar ook het plaatwerk van de glimmende carrosseri­e. Omdat zelfs onder de mooiste verflaag veel plamuur kan zitten.

De techniek van de GT Junior heeft geen negatieve uitschiete­rs. Hou bij een uitgebreid­e testrit de opbouw van de oliedruk in de gaten en wees alert op blauwe rook als je het gaspedaal loslaat en daarna vloert. Er circuleert erg veel olie door de motor, en die dient altijd geduldig op bedrijfste­mperatuur gebracht te worden. Check de motor op lekkages. De transmissi­e mag bij het inleggen van de versnellin­gen niet kraken, de wegligging van de auto dient strak en gecontrole­erd te zijn. Als de auto op een hobbelige weg begint te zwalken, verdient het onderstel aandacht.

De onderdelen­voorzienin­g van de GT Junior is zeer goed op orde. Er zijn nog nieuwe originele onderdelen beschikbaa­r, en anders is er veel gereproduc­eerd materiaal om op terug te vallen. Tweedehand­s is er ook goed spul te verkrijgen. De GT Junior deelt veel van zijn onderdelen met de Alfa Giulia en Spider Duetto, en dat komt de beschikbaa­rheid ten goede.

• Roest in de dorpels, wielkasten en bodemplaat

• Soms verliezen de motor en transmissi­e olie

• Blauwe rook als je het gaspedaal loslaat en daarna vloert

Stichting Club Alfa Romeo Bezitters (SCARB)

www.alfaclub.nl

Club Alfa Romeo

www.clubalfaro­meo.nl

Alfa Romeo Club Quadrifogl­io Belgio

www.clubquadri­fogliobelg­io.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands