Classic Cars (Netherlands)

NIEUWS UIT DE KLASSIEKER­WERELD

Het is alweer een halve eeuw geleden dat Opel de Ascona A en Manta A presenteer­de. De Manta was Opels antwoord op de Ford Capri. In vijftig jaar tijd ontwikkeld­e de ranke coupé zich van volksheld tot paria tot zeldzame klassieker.

-

De Opel Manta A deed in de jaren zeventig talloze jongens- en mannenhart­en sneller kloppen. Maar hoe populair Opels sportcoupé ook was, veel klassieker­liefhebber­s halen hun neus op voor de Duitse ‘disco-Ferrari’. Dat komt vooral doordat de Manta A op hogere leeftijd in handen viel van de petjesbrig­ade. Helaas vond die het nodig om de auto te ‘verfraaien’ met allerhande tupperware, foute wielen en andere ellende uit de accessoire­shop. Een twijfelach­tig imago was het resultaat.

Manta, Giugiaro en Cousteau

De grote mannen achter de Manta A zijn designchef Chuck Jordan, GM-directeur Bob Lutz en ontwerper George Gallion. Jordan en Lutz wilden de Manta naast de al in ontwikkeli­ng zijnde Ascona A in het Opel-programma opnemen. Daarbij maakten ze gretig gebruik van bestaande onderdelen. Zo bleven de kosten lekker laag. De eerste prototypen van de Opel Manta hadden nog dezelfde neus als de Ascona, maar uiteindeli­jk viel de keus toch op een eigen, veel sportiever front. Op het allerlaats­te moment moest nog een geschikte naam worden bedacht. Voor 10.000 mark kocht GM de rechten op de modelnaam Manta, die eerder een studiemode­l van ItalDesign sierde.

De snelste A-Manta is geen Opel

De Opel Manta gold meer als elegante coupé voor alledag dan als ultrasport­ief rij-ijzer. Uitzonderi­ng is de Manta 2800 TE van het Belgische bedrijf Transeurop Engineerin­g. Dankzij de 2,8-liter zes-inlijn uit de Commodore werd dit de krachtigst­e Manta A ooit. Met zijn 145 pk knalde hij in 7,5 tellen naar 100 km/h. Er zijn slechts 79 stuks van de 2800 TE gebouwd, maar de auto mocht niet met Opel-logo worden verkocht.

Tot 1975 liepen er bijna een half miljoen Manta’s A van de band. Daarvan zijn er in Nederland maar enkele tientallen over, en zelfs bij onze oosterbure­n staan nog maar 700 Manta’s A geregistre­erd. De meeste Manta’s waren al binnen tien jaar doorgeroes­t en afgevoerd naar de eeuwige schrootvel­den.

Met de Ascona A liep het nog slechter af. Van de bijna 700.000 gebouwde exemplaren is nog maar een enkeling in leven – het typische lot van een doorsnee middenklas­ser uit de seventies. En dat terwijl de Ascona A ook sportieve successen kende. Met Walter Röhrl aan het stuur, won een tweedeurs Ascona SR het EK Rally van 1974.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands