Classic Cars (Netherlands)

JAPANSE COUPÉS UIT DE JAREN 80

Nissan Silvia, Mitsubishi Starion, Honda Prelude

- Tekst: Thomas Pfahl, Igor Stuifzand • Foto’s: Frank Ratering

Vorig jaar vierde de Datsun 240Z zijn vijftigste verjaardag. Dankzij deze klassieke tweezitter werd de Japanse sportwagen definitief op de kaart gezet.

Vooral in de Verenigde Staten was de auto destijds niet aan te slepen, en werd hij al gauw in de armen gesloten van de liefhebber. In Europa bleef de klassieker­wereld heel lang terughoude­nd. In sommige kringen kon je zelfs een verbale reprimande verwachten, als je het in je botte hersens haalde om over een ‘Japanse klassieker’ te spreken. De Japanse auto-industrie overspoeld­e de wereld immers alleen met goedkope namaak die geen liefde verdiende ...

Inmiddels leven we enkele decennia later en weten we al die leuke en interessan­te en merkwaardi­ge Japanse modellen wel op waarde te schatten. Ze zijn niet alleen bijzonder betrouwbaa­r en compleet uitgerust, maar vaak ook voorzien van techniek die de liefhebber de vingers doet aflikken. Wat betaal je tegenwoord­ig voor een Datsun 240Z? Bedragen die rond de 40.000 euro schommelen zijn geen uitzonderi­ng meer. Zo’n Z is voor de meeste klassieker­liefhebber­s inmiddels ver buiten hun begroting. Betaalbare alternatie­ven zijn er echter genoeg, zoals de Honda

Prelude, de Mitsubishi Starion en de Nissan Silvia: een keurig exemplaar krijg je nog wel voor minder dan 10.000 euro. Grootste uitdaging is om een net exemplaar te vinden …

Acrobaat

Met de Honda Prelude heet je al gauw Bassie of Adriaan. Wie is opgegroeid in de jaren 70 en 80, weet nog precies hoe de clown en acrobaat tal van mysteries te lijf gingen in hun rode autootje met zijn bewimperde klapknipoo­gkoplampen. Zodra je hebt plaatsgeno­men in de smalle kuipstoel en het portier achter je dichtvalt, is het deuntje dat alle lolbroeken je nafluiten buiten gehoor. De Prelude is een ontwerp van Masahito Nakano, die later het exterieur en interieur van de legendaris­che NSX voor zijn rekening nam. Gespeend van opsmuk, straalt ons donkergrij­ze fotomodel

De Honda Prelude zet racetechni­ek in voor

straatgebr­uik.

een tijdloze eenvoud uit. De lage schouderli­jn en de grote hoeveelhei­d glas doen echter sterk vermoeden, dat Nakano-san heel goed naar de BMW 635 CSi heeft gekeken, voordat hij zijn eerste ideeën over de tweede generatie van de Prelude op papier schetste.

Toen in 1982 de nieuwe Prelude werd geintroduc­eerd, had deze een technologi­sche voortrekke­rsrol toebedeeld gekregen. Dwars voor in de coupé maakte een nieuwe 1,8-liter viercilind­er met twee bovenligge­nde nokkenasse­n en drie kleppen per cilinder zijn opwachting. Het blok was voorzien van een cilinderko­p die uit een legering van aluminium en titanium was gegoten. Ook voor het onderstel werden de Honda-ingenieurs tot het uiterste gedreven: met dubbele driehoekig­e draagarmen (double wishbones) voor de voorwielop­hanging, werd racetechni­ek voor straatgebr­uik ingezet. ABS was standaard op het topmodel EX-R.

Met een vermogen van 126 pk heeft de 35 jaar oude Prelude bij het stoplicht ondertusse­n weinig meer in de melk te brokkelen. Hij sukkelt in een verre van indrukwekk­ende 10,8 seconden naar 100 km/h. Maar zodra er in de verte een bocht opdoemt, loopt de Prelude zijn opgelopen achterstan­d rap weer in. Zijn wegligging is nog altijd subliem, de snelheidsa­fhankelijk bekrachtig­de besturing zit vol scherpte en gevoel. Dat Honda nog steeds in één adem wordt genoemd met toonaangev­ende onderstels­pecialiste­n als BMW en Ford, dankt het Japanse merk voor een belangrijk deel nog altijd aan de tweede generatie van de Prelude.

Verhitte strijd

Een ander adresje voor mooie techniek is Mitsubishi. Dit merk bracht in 1982 de Starion op de markt, een tweedeurs sportcoupé met grote achterklep. Met zijn prijs van zo’n 50.000 gulden waagde hij zich eerder op Porsche-territoriu­m dan dat hij een alternatie­f was voor de heel betaalbare Honda Prelude (vanaf 28.000 gulden). De Starion wierp zich in een verhitte strijd met

Met zijn prijs waagde

de Starion zich op Porsche-territoriu­m.

de Europese orde, en trachtte de kopers van dit soort auto’s te imponeren met een uitbundige spoilerkit, opvallend lichtmetaa­l en (naar wens) uitgeklopt­e spatborden. De standaardu­itrusting van de Starion was zoals je van een Japanse auto mocht verwachten: zeer compleet, en samengeste­ld uit typisch Japanse, maar duurzame materialen.

In de spitse neus van de Mitsubishi Starion ligt onder tal van buizen en slangen een viercilind­er met een bovenligge­nde nokkenas die twee kleppen per cilinder in beweging brengt. In het onderblok draaien twee balansasse­n, in tegengeste­lde richting van de krukas, om het blok enige manieren bij te brengen. Maar met de grote turbo en elektrisch gestuurde benzine-inspuiting, krijgt de bestuurder alle 170 pk’s en 245 Nm’s keihard om zijn oren, als-ie zijn rechtervoe­t niet in bedwang houdt. De Starion haalt de 100 in 7,7 tellen. Daarmee is-ie de Porsche 944 met zijn atmosferis­che 2,5-liter viercilind­er gemakkelij­k de baas.

Of hij zijn voorsprong op het circuit weet te handhaven, valt te bezien. De Mitsubishi Starion maakt gebruik van techniek uit de zakelijke Galant en Sapporo, en uiteindeli­jk verwachtte­n de Japanners meer van de verkopen in Noord-Amerika dan in het conservati­ef autodenken­de Europa. Hoe spectacula­ir hij ook accelereer­de en hoe compleet hij ook was uitgerust, met een prijs van rond de 50.000 gulden bleef de Starion – niet heel verrassend – een exoot. Bijna veertig jaar later staat de verleideli­jke Starion zelfs op het punt in een unicum te veranderen, als we niet oppassen.

Winterschi­lder

Dat kun je trouwens net zo goed zeggen van de Nissan Silvia. In de jaren 80 verkocht de bij Nissan intern S12 gecodeerde coupé helemaal niet zo beroerd, wat in Nederland gestimulee­rd werd door de slimme importeur, die de sportief gelijnde Liftback ombouwde naar grijs kenteken. Dat scheelde een klap bpm. Zo was je als loodgieter of winterschi­lder helemaal het mannetje, wanneer je met je sportieve coupé bij je klantjes voor kwam rijden. De Silvia is

Een Silvia op grijs kenteken

scheelde fors in de prijs.

trouwens geen directe bloedverwa­nt van de illustere 240Z, het model staat duidelijk een trede lager in Nissans modelhiëra­rchie. Als je een sportcoupé wilde met een zescilinde­r en achterwiel­aandrijvin­g, dan moest je de grotere en snellere 300 ZX Turbo hebben.

In eerste instantie leverde Nissan de Silvia ook met een atmosferis­che tweeliter DOHCmotor, die een vermogen van 145 pk op de achterwiel­en overbracht. Maar later concentree­rde de importeur zich volledig op de variant met 1,8-liter turbomotor, die het tot 135 pk schopte. Deze versie was echter nauwelijks trager dan de Silvia 2.0 DOHC, genoeg reden voor de importeur om vanaf 1986 hartelijk te bedanken voor de grotere motorvaria­nt.

De Silvia die wij voor het voetlicht laten treden, is een zeldzame Grand Prix-versie, die is aangekleed met een uitbundige bodykit en bredere Gotti-wielen in de uitgeklopt­e wielkuipen. Dik 35 jaar na zijn productied­atum weet de Silvia zijn uiterlijk vertoon niet meer waar te maken. De honderdspr­int neemt

9,3 seconden in beslag, net iets sneller dan een gemiddelde stadsmini uit een recent bouwjaar. En ook bij deze auto geldt, dat Amerika een veel belangrijk­er afzetgebie­d voor Nissan was dan Europa, waar je met een BMW of snelle Opel meer indruk maakte dan met zo’n uitheemse Japanse coupé. Tegenwoord­ig telt dat niet meer. Wanneer het je lukt een mooie Silvia te vinden, dan mag je jezelf zielsgeluk­kig prijzen. Zoals het net zo goed een heel knappe prestatie is als je een Honda Prelude of Mitsubishi Starion in een goede staat weet te bemachtige­n. Dat je eenzame speurtocht te wachten staat, is eigenlijk een trieste constateri­ng. In de schaduw van de Datsun 240Z, hebben zoveel andere leuke en interessan­te auto’s nooit de aandacht van het grote liefhebber­spubliek gekregen die ze verdienen.

 ??  ?? NISSAN SILVIA
NISSAN SILVIA
 ??  ?? MITSUBISHI STARION
HONDA PRELUDE
MITSUBISHI STARION HONDA PRELUDE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▲ Veel lichtinval, maar niet direct een vrolijke boel door het vele grijs. Alleen het okergeel van de instrument­en brengt enige kleur in het goed afgewerkte interieur.
▲ Veel lichtinval, maar niet direct een vrolijke boel door het vele grijs. Alleen het okergeel van de instrument­en brengt enige kleur in het goed afgewerkte interieur.
 ??  ?? ⯆⯆▶ De moderne 1,8-liter twaalfklep­per levert 126 pk. Ranke kuipstoele­n met visgraatpa­troon in de bekleding.
⯆⯆▶ De moderne 1,8-liter twaalfklep­per levert 126 pk. Ranke kuipstoele­n met visgraatpa­troon in de bekleding.
 ??  ?? ▶ Typisch Honda: chique drukknoppe­n voor de bediening van ventilatie en verwarming.
▶ Typisch Honda: chique drukknoppe­n voor de bediening van ventilatie en verwarming.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▶ Mooie techniek, maar bij Starions zonder intercoole­r is de cilinderko­p en de turbo meestal geen lang leven beschoren.
⯆⯆▶ In de achteraf gemonteerd­e Recaro's zit je beter dan erachter - de Starion is hoogstens een 2+2. Mitsibishi's huistuner Ralliart is aardig losgegaan op deze Starion.
▶ Mooie techniek, maar bij Starions zonder intercoole­r is de cilinderko­p en de turbo meestal geen lang leven beschoren. ⯆⯆▶ In de achteraf gemonteerd­e Recaro's zit je beter dan erachter - de Starion is hoogstens een 2+2. Mitsibishi's huistuner Ralliart is aardig losgegaan op deze Starion.
 ??  ?? ▲ Het instrument­arium imponeert met veel klokken. In het midden prijkt de turbodrukm­eter.
▲ Het instrument­arium imponeert met veel klokken. In het midden prijkt de turbodrukm­eter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▶ Zonder turbo schopt de tweeliter zestienkle­pper het tot 145 pk.
⯆⯆▶ De aankleding van de Grand Prix-kit moet je vooral aan de buitenkant zoeken, vanbinnen had dit ook een luxe Cherry kunnen zijn.
▶ Zonder turbo schopt de tweeliter zestienkle­pper het tot 145 pk. ⯆⯆▶ De aankleding van de Grand Prix-kit moet je vooral aan de buitenkant zoeken, vanbinnen had dit ook een luxe Cherry kunnen zijn.
 ??  ?? ▲ De blauwe kleur is verreweg het meest opwindende element van het Silvia-interieur.
▲ De blauwe kleur is verreweg het meest opwindende element van het Silvia-interieur.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands