Classic Cars (Netherlands)

OPEL REKORD C 1900 S

- Tekst: Jaap Peters • Foto’s: Igor Stuifzand

De Opel-ontwerpers hadden halverwege de jaren zestig slapeloze nachten: zou het conservati­eve koperspubl­iek de wulpse Amerikaans­e heupswing bij de C-stijlen van de nieuwe Rekord accepteren? Of hadden ze dit bescheiden erotische detail beter weg kunnen laten, wat aanvankeli­jk ook de bedoeling was?

In 1966 had Opel in Dudenhofen, niet ver van het hoofdkwart­ier in Rüsselshei­m, een nieuw testcentru­m geopend. Tot op de dag van vandaag worden in de bossen van het Taunus-gebergte Opels getest, voordat ze in productie gaan. De Opel Rekord C was een van de eerste modellen die zijn testrondes er aflegde. Opel was trots op de Rekord: het onderstel had achter niet de klassieke bladveren, maar moderne schroefver­en. Bovendien kregen de voor- en achteras een stabilisat­or, die het overhellen van de carrosseri­e in bochten tegen moesten gaan. Het onderstel bleef jarenlang in gebruik en werd pas vervangen toen de Rekord in 1986 plaatsmaak­te voor de Omega.

De veiligheid was flink verbeterd dankzij het moderne remsysteem met schijfremm­en voor en een rembekrach­tiger. Driepuntsg­ordels en hoofdsteun­en waren echter nog een brug te ver, die leverde Opel alleen tegen meerprijs voor de voorstoele­n. Voor de aandrijvin­g werden talloze vier- en zescilinde­rmotoren geleverd, waarbij moderne technologi­e werd toegepast: bij de nieuwe camshaft-in-head motoren was de nokkenas in de cilinderko­p geïntegree­rd. Ook het aantal carrosseri­evarianten van de Rekord was groot: naast de twee- en vierdeurs sedan en stationwag­on (Caravan) had je ook een Rekord Coupé.

Dat de techniek zo’n grote rol speelde, was te danken aan Hans Mersheimer. Al in 1920 kreeg hij zijn eerste baan bij Opel. In 1959 werd hij hoofdingen­ieur en in de jaren zestig kwam hij in de directie van Adam Opel AG. In deze periode kwam de Rekord op de markt. In 1970 nam Mersheimer na een dienstverb­and van 50 jaar afscheid.

Heupswing

Op de oerdegelij­ke Duitse techniek was Opel trots, maar over het uiterlijk was minder overeenste­mming. De knik in de taillelijn bij de C-stijlen moest mannen én vrouwen verleiden om niet voor een concurrent als de Ford Taunus te gaan, maar om voor Opel te kiezen. De heupswing werd als erotisch omschreven, het design zo later bekend worden als coke bottle. Zeven jaar na de Rekord kwam Opel met de GT, een mooie sportwagen waarbij de colaflesvo­rm verder geperfecti­oneerd werd.

Duitsland en erotiek: dan denk je al snel aan foute jarenzeven­tigfilms met iets te veel lichaamsha­ar. Bij Opel hadden ze deze ontwerpric­hting dan ook niet zelf bedacht. Moederconc­ern General Motors was in de VS met wulpse lijnen gaan experiment­eren bij de Buick Riviera (zie Classic Cars editie 37) en Chevrolet Chevelle. Vanuit Detroit probeerde

Opel was bang dat de conservati­eve Duitsers de Rekord veel te uitgesprok­en zouden vinden.

men de Duitsers te veramerika­niseren. Claire MacKichan (een man) werd in Duitsland aangesteld als hoofdontwe­rper, de ontwerpafd­eling aan de Main ging sindsdien niet meer als Entwurfsab­teilung, maar als Styling Center door het leven.

Opel was bang dat het brutale Amerikaans­e ontwerp niet in de smaak zou vallen bij het conservati­eve Duitse koperspubl­iek. Er werd besloten om een ontwerpwed­strijd te houden voor de nieuwe Rekord. Een team onder leiding van Herbert Killmer tekende een versie zonder heupswing. Het tweede team, waarbij Erhard Schnell de scepter zwaaide, was verantwoor­delijk voor het ontwerp mét de spannende swing. Waarschijn­lijk was de Amerikaans­e bemoeienis vanuit Detroit doorslagge­vend om toch te kiezen voor het team van Schnell.

De vrees van Opel was niet ongegrond. Concurrent Ford gaf de Taunus P7 (1967) ook een erotische knik. Het was geen succes, al na tien maanden kwam er een nieuwe. Bij Opel bleek het publiek minder conservati­ef dan gevreesd. De Rekord C werd een verkooptop­per, ook in Nederland. Totdat hij in december

1971 afzwaaide, werden 1.253.161 exemplaren gebouwd. Nooit eerder had Opel meer dan een miljoen exemplaren van een middenklas­ser verkocht. In september 1971 was een Rekord Caravan overigens de tien miljoenste Opel die in Rüsselshei­m werd geproducee­rd.

Motorvaria­nten

De basis-Rekord had een 1,5-liter viercilind­er met 60 pk. Halverwege de jaren zestig was dat vermogen voor een middenklas­ser heel gewoon. De topsnelhei­d lag rond de 135 km/h en voor de 0-100 moest je ruim de tijd nemen: het duurde meer dan 25 seconden. De Rekord 1700 was de meest verkochte versie en beschikte over een vermogen van 66 pk. Ook deze

Rekord had geen haast om de 100 km/h te bereiken: het duurde langer dan 20 seconden. De 1700 S had dezelfde motor, maar was wat sneller. Bergaf kon je harder dan 150 km/h en de sprint van 0 naar 100 km/h duurde minder dan 20 seconden.

Onze Rekord heeft een 1,9-liter viercilind­er met 90 pk. Deze kon zelfs 160 km/h rijden

– we durfden niet na te gaan of de auto dat daadwerkel­ijk haalt. Van de 1,9-liter motor kwam ook een HL (Hochleistu­ng)-versie met 105 pk. Opel leverde de Rekord aanvankeli­jk ook met een 2,2-liter zescilinde­r lijnmotor met 95 pk, die nauwelijks sneller was dan onze

De zescilinde­r was nauwelijks sneller dan onze viercilind­er.

 ??  ??
 ??  ?? OPEL REKORD C 1900 S
OPEL REKORD C 1900 S
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▶ Driepuntsg­ordels en hoofdsteun­en waren niet standaard.
▶ Driepuntsg­ordels en hoofdsteun­en waren niet standaard.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▲ Prachtige ronde instrument­en met esthetisch verantwoor­d klokje in het midden.
▲ Prachtige ronde instrument­en met esthetisch verantwoor­d klokje in het midden.
 ??  ?? ⯆ Het cokebottle-design was uit Amerika overgewaai­d, maar in Duitsland was men bang dat het publiek dat veel te extravagan­t vond.
⯆ Het cokebottle-design was uit Amerika overgewaai­d, maar in Duitsland was men bang dat het publiek dat veel te extravagan­t vond.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands