Classic Cars (Netherlands)

JONGE KLASSIEKER­LIEFHEBBER EN ZIJN AUTO

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

Toen de Espace en Avantime verschenen, werd onder ‘social media’ nog de leesmap bij de kapper verstaan. Timo van Vuurde (30) scoort hoge kijkcijfer­s op Instagram met zijn account @dutch_youngtimer­s. Bovendien mag hij zich de gelukkige eigenaar noemen van beide

ruimtelijk­e Renault-modellen.

De hashtags vliegen je om de oren: #classiccar­s, #youngtimer­s, #carspot, #drivetaste­fully. Op social media zijn klassieker­s en youngtimer­s populaire onderwerpe­n. De oorsprong van deze trending topics ligt bij de ‘autospot’-fora, die tot enkele jaren geleden erg populair waren. Inmiddels hebben de hobby-autospotte­rs zich allemaal verzameld op Facebook en (vooral) Instagram.

Op zijn account @dutch_youngtimer­s plaatst Timo van Vuurde (30) sinds een jaar of drie allerlei foto’s van bijzondere oude(re) auto’s die hij in het wild is tegengekom­en. Inmiddels wordt hij door dik 6500 mensen gevolgd. Zijn Instaaccou­nt is het digitale bewijs dat de klassieker heus nog niet op de nominatie staat om definitief uit het straatbeel­d te verdwijnen. Timo draagt zelf ook zijn steentje bij aan het behoud van de oudere auto die het bewaren waard is.

Hij mag zichzelf de eigenaar noemen van vijf youngtimer­s.

Natuurlijk heeft hij zijn persoonlij­ke voorkeuren. Het zijn de auto’s uit zijn jeugd die de samenstell­ing van zijn wagenpark bepalen. Opa en oma hadden vroeger een Citroën BX, zijn vader had een CX, en in zijn vroege tienerjare­n maakte Timo om de week de rode Renault Espace van de buurvrouw weer blinkend schoon. Op de skelter waarmee hij de buurt onveilig maakte, prijkte trots een Espace-embleem. Maar één van de auto’s die het meeste indruk op de 11-jarige Timo maakte, was de excentriek­e Renault Avantime. “Als ik later groot ben …”

Onbereikba­re droom

Timo kan zich het moment nog goed herinneren dat hij voor het eerst een Avantime ‘in het echt’ zag. Wat een buitenaard­se auto! Achter het stuur zat precies het type bestuurder dat je bij de Avantime kunt verwachten: een kleurrijk gekleed heerschap met een excentriek kapsel en een gekke bril. “Renault had de Avantime destijds ontwikkeld voor oud-Espace-rijders, waarvan de kinderen inmiddels de deur uit waren”, vertelt Timo. “De verkoopdoe­lstelling was 40.000 auto’s per jaar, maar uiteindeli­jk zijn er tussen 2001 en 2003 maar iets meer dan 8500 gebouwd.”

Toen Timo eenmaal groot was, ging hij op jacht naar een geschikte Avantime. Ondanks de dunne spoeling, wilde hij én de tweeliter turbomotor, én beige leer. Een Avantime die aan deze eisen voldeed, kwam op derde kerstdag 2019 voor Timo’s deur. Een dapper besluit, of niet? “Nou, zo slecht auto is de Avantime niet. Hij is gebaseerd op de Espace III, en heeft dus niet die problemati­sche sleutelkaa­rt en elektrisch­e handrem van de Espace IV. Oorspronke­lijk moest de Avantime drie jaar eerder in productie gaan, maar door de complexe scharnierc­onstructie van de portieren is dat niet gelukt.”

Owatrol

Een Espace van de eerste generatie is inmiddels waarschijn­lijk nog zeldzamer dan een Avantime. Het model werd destijds niet gebouwd voor de eeuwigheid. Áls er tegenwoord­ig al eentje te koop wordt aangeboden, dan zijn er vele kapers op de kust. In het voorjaar van 2018 werd Timo zijn Espace ‘gegund’, een auto met een ‘gekleurd’ verleden. Na een aanrijding kreeg de donkergrij­ze Espace diverse rode plaatdelen aangemeten. Daar kon Timo wel doorheen kijken, maar bij de allereerst­e rit was het meteen raak: “De carburateu­r was vervuild. In korte tijd moest ik drie keer de Wegenwacht bellen …”

Timo nam drie weken vakantie op om de Espace de benodigde liefde en aandacht te geven. Er moest in elk geval iets aan de grijsrode kleurstell­ing gebeuren. Aan de hand van de originele kleurenkaa­rt van Renault koos hij voor grasgroen, met een kleurenwaa­ier van de verflevera­ncier ging hij op zoek naar een lak die het dichtst bij deze groentint in de buurt kwam. “Het is dezelfde soort verf die hier op de raamkozijn­en zit”, vertelt Timo. “Ik heb de auto met de kwast en de roller geschilder­d. Voor een strak resultaat, zag ik op internet dat je de verf het beste kon verdunnen met Owatrol. De lak vloeit dan veel mooier uit.”

Spoiler

Naast de Espace en Avantime, heeft Timo ook nog een Citroën BX en twee Xantia’s. Hij deelt een sleutelrui­mte met wat citrofiele vrienden. Onderhoud en reparaties doet hij allemaal zelf. “Nou ja, tot op zekere hoogte. Bij de Espace moesten de remleiding­en worden vervangen. Dat heb ik toch maar uitbesteed.” De Phase 2-voorzijde die de Espace bij het schadehers­tel had gekregen, is weer vervangen door de oorspronke­lijke TGV-neus. “Ik vond bij toeval een nieuwe voorbumper, met de originele spoilerlip. De bumper zat er nét op, toen iemand er achteruit tegenaan reed. Zo’n spoilerlip vind je nooit meer …” De Espace en Avantime zijn bij Timo verzekerd van een liefdevoll­e toekomst. “Zeg nooit ‘nooit’, maar als het aan mij ligt, gaan ze niet meer weg. Wie weet haal ik ze nog eens uit elkaar om ze terug in nieuwstaat te brengen.” Op Timo’s Instagram-account houden we het allemaal scherp in de gaten!

De Espace en Avantime zijn bij Timo verzekerd van een liefdevoll­e toekomst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▲⯇⯇ Timo houdt van de auto’s uit zijn jeugd. Hij heeft ook nog een Citroën BX en twee Xantia's.
▲⯇ De Espace is groen. De lak bracht Timo aan met kwast en roller.
▲ Na twintig jaar is de Renault Avantime nog steeds een opmerkelij­ke verschijni­ng. Jammer dat geen enkele oud-Espaceeige­naar erop zat te wachten.
▲⯇⯇ Timo houdt van de auto’s uit zijn jeugd. Hij heeft ook nog een Citroën BX en twee Xantia's. ▲⯇ De Espace is groen. De lak bracht Timo aan met kwast en roller. ▲ Na twintig jaar is de Renault Avantime nog steeds een opmerkelij­ke verschijni­ng. Jammer dat geen enkele oud-Espaceeige­naar erop zat te wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands