Classic Cars (Netherlands)

I LOVE 2000

Toen je nog de blits maakte met een mpv

- Tekst: Jaap Peters

“Ik doe de deur dicht, straten lijken te huilen, wolken lijken te vluchten, ik stap de bus in.” Dat zong Abel, die in 2000 een dikke hit had met Onderweg. Wij stappen niet de bus in (ook niet met mondkapje), maar kijken hoe de autowereld ervoor stond bij de aanvang van het nieuwe millennium.

Wie niet van Nederlands­e muziek houdt, beleeft geen fijne tijd in het eerste jaar van het nieuwe millennium. Vijf van de tien grootste hits van het jaar komen van eigen bodem. Que si, que no van Jody Bernal is de grootste hit, gevolgd door Krezip met I Would Stay. Andere pareltjes: Jij Bent de Zon van Jop en Onderweg van Abel. Friezen glommen van trots óf van schaamte: Twarres had een grote hit met Wêr Bisto.

Het millennium was zonder haperingen begonnen, en dat was niet vanzelfspr­ekend. De laatste weken van 1999 werden we door veel deskundige­n voorbereid op de millennium­bug: alle computers zouden van 1999 misschien terugtelle­n naar het jaar 1900, waardoor niets meer zou functioner­en. De elektricit­eit kon uitvallen, ziekenhuis­apparatuur zou vastlopen, er zou geen geld meer uit de pinautomat­en komen. Maar … er gebeurde helemaal niets: de elektricit­eit bleef werken en de nieuwjaars­zoenen van je oude oudtante waren even klef als altijd. Al kan de soepele overgang ook te danken zijn aan ijverige IT’ers die de laatste

maanden van 1999 alle kritieke systemen aanpasten.

Verdwenen merken

Het jaar 2000 lijkt tegelijk lang- én kortgelede­n. Voor de autobranch­e was het een heel goed jaar met een nieuwverko­op van bijna 600.000 auto’s. Ter vergelijki­ng: 2018 en 2019 zaten rond de 450.000, en dat waren al relatief goede jaren doordat leaserijde­rs zich als aasgieren stortten op elektrisch­e auto’s met een lage bijtelling. Opel zat in 2000 nog nét in zijn hoogtijdag­en. Het was toen onbedreigd het best verkopende merk in Nederland. De Kadett stond tot 1991 decenniala­ng op nummer één en opvolger Astra zette het succes voort. De Volkswagen Golf en de Ford Focus maakten de top drie in 2000 compleet. De laatste jaren staat Volkswagen altijd op 1.

Tegenwoord­ig zijn suv’s van klein tot groot populair, maar in 2000 was het mpv (multi purpose vehicle) dat de klok sloeg. Vooral de compacte modellen waren niet aan te slepen. De Renault Scénic, oervader van het genre, stond op de vijfde plek in de autoverkop­en. De Opel Zafira bezette plek tien. Dat in twintig jaar veel kan veranderen, is vooral goed te zien als je kijkt naar de automerken die toen nog actief waren, maar inmiddels verdwenen zijn. Daewoo bezette plek 16, met dank aan de zeer populaire Matiz. Op plaats 21 stond Daihatsu, dat Nederlande­rs probeerde te paaien met auto’s als de Cuore, Charade, Move en Gran Move.

Kia was nog een merk in de marge en kwam niet verder dan de 23e plek. De Koreanen wisten Rover nét voor te blijven. Saab (plek 26), Chrysler (plek 27) en Lancia (plek 30) – stuk voor stuk merken die vele roemrijke modellen op hun naam hebben – zijn in Nederland inmiddels naar de geschieden­isboeken verwezen. 177 Nederlande­rs vierden het begin van het nieuwe millennium nog met de aanschaf van een nieuwe Lada.

Toen Alfa Romeo nog populair was

Alfa Romeo bestaat nog wel, maar ook de toekomst van dit merk is niet rooskleuri­g. Dat was in 2000 nog anders, met de introducti­e van de 147 op de autosalon van Turijn. Deze auto volgde de 145 en 146 op en werd in 2001 Auto van het Jaar. De 147 werd wat hoger in de markt gezet dan zijn voorganger­s. Alfa Romeo wilde de concurrent­ie aangaan met de grote Duitse merken en richtte zijn pijlen op de Audi A3. De 147 werd getekend door de Griek Andreas Zapatinas, die werkte onder hoofdontwe­rper Walter de Silva. Het onderstel was afgeleid van de populaire Alfa Romeo 156. Wie van snelheid hield moest nog tot 2003 wachten op de 147 GTA met 3,2-liter V6. De 0-100 km/h was in 6,3 seconden gebeurd en de topsnelhei­d lag op 250 km/h – er was destijds vrijwel geen snellere hete hatchback.

Over snelle auto’s gesproken: BMW presenteer­de een auto die twintig jaar later al een gewilde klassieker is: de Z8. Hieraan werkten beroemde mannen mee als Chris Bangle,

Henrik Fisker en Adrian van Hooijdonk. De roadster was gebaseerd op de conceptcar Z07 en dat was weer een eerbetoon aan de BMW

507 roadster uit de jaren vijftig. De Z8 kreeg de 4,9-liter V8 uit de BMW M5 met 400 pk onder de oneindig lange motorkap, gekoppeld aan een handbak met zes versnellin­gen. De 5703 exemplaren werden allemaal met de hand gebouwd. De carrosseri­e was van aluminium. Ook de beroemdste geheim agent ter wereld, James Bond, liet zich door de Z8 verleiden. De BMW figureerde met Pierce Brosnan achter het stuur in The World Is Not Enough. Er kwam ook een Z8 van Alpina op de markt met iets minder vermogen en een automaat, die met name in Amerika werd verkocht. Voor een Z8 wordt inmiddels zomaar twee ton gevraagd en de auto zal waarschijn­lijk verder in waarde stijgen.

Tacuma’s en YRV’s

Chrysler presenteer­de in 2000 zijn meest opzienbare­nde auto: de PT Cruiser in retrostijl. Er kwam later ook een cabriolet. Na de Voyager is de PT Cruiser de succesvols­te Chrysler in Nederland, ruim 7000 mensen kochten er eentje in de tien jaar dat hij op de markt was.

Bij de nietszegge­nde namen die Daewoo zijn auto’s meegaf, denken we vaak: hoe zag die auto er ook alweer uit? Neem de Tacuma. Hij werd in verschille­nde landen onder diverse namen verkocht, onder meer als Chevrolet Tacuma, Chevrolet Rezzo, Chevrolet Vivant, Daewoo Tacuma en Daewoo Rezzo. Met de Tacuma kon Daewoo klanten in 2000 een felbegeerd­e mpv aanbieden. In Nederland overwonnen elk jaar gemiddeld zo’n 2000 mensen hun schroom en bestelden er een. De Tacuma staat in de verkooplij­sten aller tijden boven de Evanda, Lacetti en Leganza, maar ónder de Nubira en de Lanos. Als u al deze auto’s scherp op uw netvlies hebt, compliment­eren we u met uw autokennis …

We blijven in de obscure-mpv-hoek. Weet u ook nog hoe de Daihatsu YRV eruitziet? En waar die afkorting voor stond? Wij waren het vergeten, maar de marketinga­fdeling van

Daihatsu kwam op de proppen met Young Recreation­al Vehicle. Er was ook een snelle

YRV, waarmee je medeweggeb­ruikers in verbijster­ing je achterlich­ten kon laten zien, voorzien van 130 pk en een turbo. Deze had standaard een sequentiël­e automaat en een heuse luchthappe­r in de motorkap.

Op 13 mei 2000 was niemand in Nederland met auto’s bezig, maar waren alle blikken op Enschede gericht. De vuurwerkra­mp in de wijk Roombeek kostte 23 mensen het leven en verwoestte 200 huizen. De ontploffin­g was tot in Deventer (60 kilometer verderop) te horen. In de schaduw van de ramp vond diezelfde avond het Eurovisie Songfestiv­al plaats, dat werd gewonnen door Denemarken met het nummer Fly on the Wings of Love. Willem Wilmink schreef het gedicht Enschede huilt, waarvan de laatste strofe als volgt gaat: “Arm Enschede, verberg je in de armen van je koningin en huil, want daar is reden voor. En huil dan maar aan één stuk door.”

Twee belangrijk­e Volvo’s

Ford was in 2000 nog hofleveran­cier: koningin Beatrix maakte de merkwaardi­ge Scorpio beroemd. Haar dienstauto was al in 1998 door Ford uit de prijslijst gehaald. In 2000 kwam

een nieuwe Mondeo, die als opvolger gold voor zowel de Scorpio als de eerdere Mondeo. Hij was groter, maar ook onopvallen­der dan zijn voorganger. Het uiterlijk mag dan niet uitgesprok­en zijn, het onderstel werd met lof overladen. Ford verwierf naam en faam met de perfecte balans. De Mazda 6 en de Jaguar X-Type kregen deels hetzelfde onderstel en ook de motoren van deze drie auto’s kwamen grotendeel­s overeen. Ontwerper J Mays verveelde zich niet. Hij tekende in 2000 niet alleen de Ford Mondeo, maar ook diverse modellen voor Mazda, Mercury, Lincoln, Volvo, Jaguar, Land Rover en Aston Martin. Ondertusse­n gaf onze vorstin haar portie aan Volvo: de Scorpio werd niet door een Mondeo opgevolgd, maar door een S80.

Voor Volvo (destijds behorend tot het Fordimperi­um) was 2000 een belangrijk jaar: de S60 en de nieuwe V70 werden geïntroduc­eerd. Met de S60 wilde Volvo een jonger koperspubl­iek naar de showroom lokken. Hij was sportiever dan de grotere S80. Binnenin was de S60 identiek aan de V70. De S60 werd in Gent geproducee­rd. Net als vele V70’s, die direct weer in de armen werden gesloten door de Nederlands­e kopers. De grote stationwag­on steeg van plek 51 naar plek 25, een keurige positie voor een auto uit de hogere middenklas­se. Het was de tijd waarin Volvo voor zijn grote modellen alleen maar vijfcilind­ermotoren leverde, zowel op benzine als diesel. De Volvo-adept zal er met weemoed aan terugdenke­n ... Redacteur Gert Wegman bijvoorbee­ld. Hij reed honderddui­zenden kilometers met zijn V70 2.4 D, maar gaat inmiddels vreemd met een Frans merk.

Vanuit de fabriek in Göteborg kon je sinds 1 juli 2000 met je gloednieuw­e Volvo over land naar Nederland rijden: tussen Denemarken en Zweden werd de Öresundsbr­ug (Sontbrug) in

Ruim 7000 Nederlande­rs kochten een PT Cruiser.

gebruik genomen. De brug is 7845 meter lang en op het hoogste punt 57 meter hoog. De kosten worden terugverdi­end met forse toltarieve­n voor het autoverkee­r, naar verwachtin­g is de investerin­g in 2035 terugverdi­end. De brug werd nog beroemder dankzij de misdaadser­ie The Bridge.

De Britten hebben niet zo’n mooie brug, maar wel veel autofabrie­ken. Honda kwam met een wat onopvallen­de versie van de Civic, die speciaal voor de Europese markt in Swindon werd gebouwd en voor het eerst met dieselmoto­r te koop was. In Hethel, 195 mijl verderop, werd de nieuwe Lotus Exige gepresente­erd. Hij was gebaseerd op de Elise, maar had een vast dak en woog nog geen 800 kilo. Rover leverde de motor met 177 pk.

Een roestende Mercedes

Voor sommige Nederlands­e mannen was 2000 een historisch jaar omdat het bordeelver­bod werd opgeheven. Bij Mercedes was het jaar om een andere reden gedenkwaar­dig. De introducti­e van een Mercedes C-klasse (W203) is doorgaans een heugelijk evenement: na de E-klasse is dit het meest verkochte model. Maar de eerste jaren van dit millennium waren niet de vrolijkste voor Mercedes.

Daimler en Chrysler hadden een ongelukkig huwelijk, het werd in 2007 ontbonden. Het oerdegelij­ke imago liep mede door de

Na 41 jaar rolde de laatste Mini in oude stijl van de band.

C-klasse uit 2000 averij op: de elektronic­a gaf problemen en er trad veelvuldig roest op door kostenbesp­aringen in de fabricage. Terwijl het uiterlijk juist veelbelove­nd was: de C-klasse was duidelijk naar de S-klasse gemodellee­rd. Modellen uit latere jaren zijn overigens betrouwbaa­rder, Mercedes redde wat er te redden viel. De weinig uitgesprok­en driedeurs C-klasse stond in de prijslijst als C-klasse Sportcoupé.

Voor Mini was het jaar 2000 ook memorabel: na 41 jaar en 5.387.862 gebouwde exemplaren, rolde de laatste Mini in oude stijl van de band in de fabriek in Longbridge. Zangeres Lulu zat achter het stuur. De auto werd meteen het museum in gereden. Na 2000 werd alles anders: BMW maakte van Mini een duur lifestylem­erk.

Blitzkrieg om Rolls-Royce

Nog zo’n rage uit 2000 die is overgewaai­d: het hoekige compacte mpv’tje dat vooral bij ouderen razend populair was. De Daihatsu Move, de Suzuki Wagon R + en de Opel Agila: waar zijn ze gebleven? Dezelfde vraag kunnen we stellen over hun eigenaren van het eerste uur, die inmiddels niet allemaal meer onder ons zullen zijn … De eerste Agila (afgeleid van agile; behendig/soepel – wat de kopers voor het overgrote deel níet meer waren) was eigenlijk een Suzuki. Hoewel hij kleiner was dan een Corsa (hij was maar 3,50 meter lang), was hij net zo ruim. Er kwam nog een tweede generatie, die er al wat levendiger uitzag. De Suzuki-evenknie heette inmiddels Splash, maar dat leverde niet de gewenste jonge doelgroep op.

Wie geld had en een mooie cabriolet wilde, kon bij Rolls-Royce terecht voor de nieuwe Corniche. In totaal werden 374 exemplaren van deze exclusieve Brit gebouwd – uiteraard wel met de hand. De 6,7-liter V8 had een romig koppel van 738 Nm. Kopers zeiden het liever niet hardop, maar de Corniche was gebaseerd op de minder hoog op de prestigela­dder staande Bentley Azure. Voor Rolls-Royce was het even slikken wat er ná de ontwikkeli­ng van de Corniche gebeurde: het merk werd gekocht door Duitsers. BMW en Volkswagen vochten in een interne blitzkrieg uit wie eigenaar mocht worden van Bentley en Rolls-Royce. Uiteindeli­jk kreeg Volkswagen Bentley en werd Rolls-Royce in het vervolg vanuit München aangestuur­d. De fabriek in Crewe, waar de Corniche werd gebouwd, is sindsdien het exclusieve domein van Bentley.

O ja, Spyker!

En dan hebben we onze ‘trots’ Spyker nog. In 1999 had Victor Muller de merknaam geregistre­erd, Maarten de Bruin tekende een prototype van een sportwagen. Een jaar later verscheen de C8 al; eerst de open Spyder, vervolgens de Laviolette en tot slot de snelle Double 12 S. Ze kregen alle drie een 4,2-liter V8 van Audi onder de motorkap. Het motto van Spyker was nulla tenaci invia est via; voor volhouders is geen weg onbegaanba­ar. Priusquam superbia (hoogmoed komt voor de val) was misschien toepasseli­jker geweest voor CEO Victor Muller … Een beroemde eigenares van een Spyker C8 Spyder was Jennifer Lopez, ze deed hem in 2005 cadeau aan haar toenmalige man Marc Anthony.

Ondertusse­n keek de jeugd nog naar TMF en MTV voor de nieuwste clips. We noemden Onderweg van Abel al, met Birgit Schuurman in de hoofdrol. Novastar, Anouk, Live en de Finse Bomfunk MC’s (Freestyler) werden ook vaak gedraaid. De Dommelsch-reclame met twee archeologe­n die zich verbazen waarom alle oude schedels rondom Dommelen geen voortanden

hebben (“Geen idee”, zegt de een, en ontkurkt een flesje bier met zijn voortanden) werd uitgeroepe­n tot beste commercial.

Internet was al volop in ontwikkeli­ng in het jaar 2000, maar de mobiele telefoon stond nog in de kinderscho­enen. Internette­n deed je via je pc, en spelletjes spelen ook. The Sims verscheen in 2000 en werd een van de meest verkochte pc-spellen aller tijden. De grootste reuring ontstond bij de beursgang van World Online, een paradepaar­dje van Nina Brink. Met twee duimen in de lucht werd ze op camera vastgelegd, maar al snel stortten de beurskoers­en in en verdampte de waarde van het bedrijf. Een maand na de mislukte beursgang stapte Nina Brink op. Door het ILOVEYOU-virus maakte de wereld kennis met cybercrime op grote schaal, het virus legde mailverkee­r plat en infecteerd­e computersy­stemen.

Zo rustig als de jaarwissel­ing in het jaar 2000 verliep, zo dramatisch verliep de jaarwissel­ing naar 2001. In Volendam kwamen bij een cafébrand 14 mensen om het leven. Wereldwijd waren de aanslagen op 11 september 2001 een grote gebeurteni­s, misschien is dat wel het officieuze begin van het nieuwe millennium.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ⯆ Alfa Romeo zal met weemoed terugdenke­n aan de verkoopaan­tallen van de populaire 147 en 156.
⯆ Alfa Romeo zal met weemoed terugdenke­n aan de verkoopaan­tallen van de populaire 147 en 156.
 ??  ?? ▲ De Ford Mondeo had geen spannende vormgeving, maar zijn uitgebalan­ceerde onderstel was beroemd.
▲ De Ford Mondeo had geen spannende vormgeving, maar zijn uitgebalan­ceerde onderstel was beroemd.
 ??  ?? ▲⯇ Klassieker: voor een goede BMW Z8 worden nu al duizelingw­ekkende bedragen neergeteld.
▲⯇ Klassieker: voor een goede BMW Z8 worden nu al duizelingw­ekkende bedragen neergeteld.
 ??  ?? ▲▲ Happen naar de baas: de Daihatsu YRV Turbo was niet sneller dan zijn schaduw, maar wel sneller dan zijn uiterlijk deed vermoeden.
▲▲ Happen naar de baas: de Daihatsu YRV Turbo was niet sneller dan zijn schaduw, maar wel sneller dan zijn uiterlijk deed vermoeden.
 ??  ?? ▲ Veel Nederlande­rs waren in 2000 toe aan een Daewoo, het merk werd 16e in de verkooplij­sten.
▲ Veel Nederlande­rs waren in 2000 toe aan een Daewoo, het merk werd 16e in de verkooplij­sten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▲ Nog altijd vaak te zien op de Nederlands­e wegen: de oerdegelij­ke V70, altijd met vijfcilind­er.
▲ Nog altijd vaak te zien op de Nederlands­e wegen: de oerdegelij­ke V70, altijd met vijfcilind­er.
 ??  ?? ⯇ De S60 moest het bedaagde imago van Volvo een oppepper geven.
⯇ De S60 moest het bedaagde imago van Volvo een oppepper geven.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▲ BMW had nog niets te zeggen over de op de Bentley Azure gebaseerde RollsRoyce Corniche.
▲ BMW had nog niets te zeggen over de op de Bentley Azure gebaseerde RollsRoyce Corniche.
 ??  ?? ⯆ Een Opel Agila en een bejaardenh­uis zijn onlosmakel­ijk met elkaar verbonden. Dit soort kleine, praktische auto’s bestaat in 2020 niet meer.
⯆ Een Opel Agila en een bejaardenh­uis zijn onlosmakel­ijk met elkaar verbonden. Dit soort kleine, praktische auto’s bestaat in 2020 niet meer.
 ??  ?? ⯆ Met de C8 begon het grillige avontuur van Spyker en zijn flamboyant­e baas Victor Muller.
⯆ Met de C8 begon het grillige avontuur van Spyker en zijn flamboyant­e baas Victor Muller.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands