Classic Cars (Netherlands)

25 jaar open en bloot

-

Momenteel heeft Renault het behoorlijk lastig, maar in de jaren negentig ging het de fabrikant voor de wind. En wie het breed heeft, laat dat graag zien. Renault deed dat in 1995 door op de salon van Genève de Renault Sport Spider te tonen. Dit jaar viert de snelle lichtgewic­ht dus zijn 25ste verjaardag. Al gebiedt de eerlijkhei­d te zeggen dat de eerste productiev­ersies pas in 1996 van de band liepen. Niet bij Renault zelf, maar in de Alpine-fabriek in Dieppe.

De extreme, pure sportwagen werd op de tekentafel al klaargesto­omd voor de racerij. Hij had een aluminium frame, een carrosseri­e van met glasvezel versterkte kunststof, vlinderdeu­ren en een winddeflec­tor in plaats van een voorruit. Die werkt beter dan verwacht. Dat neemt niet weg dat je er nogal open en bloot bij zit, want ook andere ruiten schitteren door afwezighei­d.

Aan de binnenkant is het een kale boel; we zien veel onbeklede oppervlakk­en en een rudimentai­r instrument­arium. Renault riep voor de Sport Spider een eigen raceklasse in het leven – zelfs in het voorprogra­mma van de Formule 1 kwamen de auto’s in actie. De straatvers­ie is rechtstree­ks afgeleid van de racewagen, hoewel het vermogen is teruggesch­roefd van 180 naar 150 pk. Net zoveel als de tweeliter viercilind­er in de Clio Williams levert. Daarmee sprint de vedergewic­ht van 902 kg in 6,5 seconden naar 100 km/h en pas bij 210 km/h is de koek op.

Wie dol is op spartaans en sportief, maar iets origineler­s wenst dan een Lotus Elise of een oudere Donkervoor­t, moet beslist eens met de Renault kennismake­n. Bang voor vliegen in je ogen, neus en mond? Ga dan op zoek naar een Sport Spider uit 1997 of later, want toen leverde Renault hem ook mét voorruit. Denk niet dat je met deze Fransman voor een dubbeltje op de eerste rang zit. De vraagprijz­en bewegen zich voor het merendeel boven de 40.000 euro. Het is de tol van de exclusivit­eit, want tot 1999 heeft Renault – of eigenlijk Alpine - maar 1685 Sport Spiders gebouwd.

 ??  ??
 ??  ?? Omdat er tot 1 september niet of nauwelijks evenemente­n worden gehouden vanwege het coronaviru­s, in deze editie geen klassieker­agenda. U kunt uw klassieker­evenement dat vanaf 1 september plaatsvind­t wel naar ons
blijven sturen. Mail alle details naar redactie@classiccar­smagazine.nl
Omdat er tot 1 september niet of nauwelijks evenemente­n worden gehouden vanwege het coronaviru­s, in deze editie geen klassieker­agenda. U kunt uw klassieker­evenement dat vanaf 1 september plaatsvind­t wel naar ons blijven sturen. Mail alle details naar redactie@classiccar­smagazine.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands