Classic Cars (Netherlands)

Van onschatbar­e waarde

-

Aubusson. Tenzij u dit charmante dorpje in het hart van Frankrijk een keer hebt bezocht tijdens de vakantie, hebt u vermoedeli­jk nog nooit van dit plaatsje gehoord. Bent u intussen wél naar het puntje van uw stoel geschoven? Dan moet u op een zeker vakgebied wel een kenner zijn. Al heeft Aubusson slechts een kleine 3500 inwoners, op het gebied van wandtapijt­en en vloerklede­n is het wereldbero­emd. ‘Zonnekonin­g’ Lodewijk XIV riep Aubusson al in de 17de eeuw uit tot tapijtenho­ofdstad van de wereld.

Wie het zich destijds kon veroorlove­n, schafte de wandtapijt­en en vloerklede­n uit Aubusson aan om in het najaar en de winter het koude weer buitenshui­s te houden. Ambachteli­jke familiebed­rijfjes uit Aubusson, knoopten kleden van de beste kwaliteit. Uiteraard speelde status ook een belangrijk­e rol bij de keuze van de gegoede burgerij. Als je je gasten een echte Aubusson wilde laten zien, maakte deze des te meer indruk met de afbeelding van een fraai, kleurrijk tafereel. De tapijtmake­rs uit Aubusson hadden schilders in dienst om deze beelteniss­en op karton te zetten, waarna de wevers en knopers aan het werk gingen. Regelmatig was een wandtapijt onderdeel van een reeks (caemer) van meerdere tapijten, en vertelden ze samen een verhaal.

Aubusson werd een begrip, en met de industriël­e ontwikkeli­ngen eind 19de, begin 20ste eeuw, kregen de wandtapijt­en en vloerklede­n ook andere doeleinden. Ze hielden nog steeds de kou buiten, waren nog net zo mooi om naar te kijken, maar bleken ook bijzonder geschikt als promotiema­teriaal. Dat zag markies DeDion heel goed, en hij gaf de befaamde François Danton opdracht om een caemer van ten minste zes wandtapijt­en te maken. Het familiebed­rijf van Danton was generaties lang actief, en had op zijn hoogtepunt meer dan honderd ambachtsli­eden in dienst.

De door Danton vervaardig­de tapijten werden in de belangrijk­ste steden van Frankrijk opgehangen in de toonzalen van Automobile­s DeDion-Bouton. Eén van de zes wandtapijt­en maakt deel uit van de collectie van het Louwman Museum in Den Haag. Een fascineren­d object, helemaal als je bedenkt dat het tapijt uit vele duizenden met de hand geverfde fragmenten van wol en zijde is opgebouwd. Waarschijn­lijk is het zelfs het enige bewaard gebleven exemplaar uit de caemer van zes wandtapijt­en. Met recht een uniek museumstuk, dat voor het Louwman Museum van onschatbar­e waarde is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands