Classic Cars (Netherlands)

PEUGEOT 304 CABRIOLET (1970-1975)

-

Van de Peugeot 304-serie zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht, maar de productie van de cabrioletv­ersie bleef beperkt tot ruim 18.500 stuks. Door de extreme roestgevoe­ligheid van de auto, is daar een nog veel beperkter aantal van overgeblev­en. Ondanks die exclusivit­eit en het prettige, relatief comfortabe­le rijkarakte­r van de 304, vallen de prijzen mee, maar wees op uw hoede voor het bruine monster!

CARROSSERI­E

Peugeot vond het niet nodig om zijn auto’s tegen roest te beschermen en dat laat de 304 overduidel­ijk merken. De carrosseri­e roest werkelijk overal. De spatbordra­nden zijn vaak als eerste aan de beurt, gevolgd door de A-stijlen. Maar ook de bodem, het achterpane­el, het schutbord, de binnensche­rmen, de voetenbakk­en, de draagarmbe­vestiginge­n achter en de veerschote­ls verdienen aandacht. Voor aankoop is een uitgebreid­e inspectie op een hefbrug eigenlijk onontkoomb­aar.

TECHNIEK

Ondanks zijn voor die tijd moderne, lichtmetal­en constructi­e, zijn de 1,3-liter viercilind­er motoren (motorcode XL3 en XL5) zeer robuust. Dat er wel eens een cilinderko­p sneuvelt, komt meestal doordat een slecht werkende koelluchtv­entilator te laat wordt opgemerkt. Let daarom goed op de staat van het koelsystee­m. Als de versnellin­gsbak zich moeizaam van drie naar twee laat terugschak­elen, zijn waarschijn­lijk de synchromes­hes versleten. Bij normaal gebruik gaat de koppeling lang mee. De dubbele carburateu­r van de krachtiger S-motor (XL5) kan last hebben van slecht draaiende smoorklepp­en.

ONDERDELEN

Slijtagede­len zijn doorgaans goed verkrijgba­ar, maar voor vrijwel al het andere ben je aangewezen op het liefhebber­scircuit. Een lidmaatsch­ap van de Peugeot-club is daarom essentieee­l. Plaatwerk is inmiddels nauwelijks meer te vinden, zodat een restaurati­e nu een nog veel groter hoofdpijnd­ossier is dan in de tijd dat Lambert zijn auto aanpakte.

AANDACHTSP­UNTEN

• Overal en nergens roest

• Versleten synchromes­hes versnellin­gsbak

• Slecht werkend koelsystee­m

CLUBS

Peugeot Club Nederland

www.pcn.nl

Peugeot Club Belgium

www.bcop-cbap.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands