Classic Cars (Netherlands)

VOLVO 850 (1991-1997)

-

Een 25 jaar oude Volvo 850 kan nog altijd een fijne, veilige en betrouwbar­e reisgenoot zijn. Ook als er meer dan 300.000 kilometer op de teller staat. Minder ervaren 850’s zijn sowieso lastig te vinden en doorgaans niet goedkoop. Ga hoe dan ook voor een auto die volgens het boekje is onderhoude­n. De rijeigensc­happen zijn veilig, maar naar moderne maatstaven niet erg geraffinee­rd of dynamisch. Ooit vonden we de turbomodel­len bloedsnel, tegenwoord­ig zouden we ze eerder ‘lekker vlot’ noemen. Een Estate is zeer ruim en praktisch, een sedan is iets stijver en voelt compacter aan. Zuinig is eigenlijk geen enkele 850, daar tegenover staat dat de motoren het ook op lpg zeer lang volhouden.

CARROSSERI­E

Vrijwel elke 850 Estate krijgt last van roestblaas­jes rond de achterruit. Als ook de achterste spatbordra­nden zijn aangetast, loont het zeker de moeite om wat meer onderzoek te doen. Inspecteer bijvoorbee­ld de overgang tussen de linker A-stijl en het voorscherm, de achterste kokerbalke­n, en de bumpersteu­nen achter. De voorruit vertoont wel eens een melkachtig­e was aan de onderkant en vaak is de donkergrij­ze toplaag van de dakrails beschadigd of zelfs verdwenen. Soms vertoont het dak roest ter hoogte van de dakrailbev­estigingen. Bij gebrekkig onderhoud wordt de leren bekleding hard en stug, waardoor het leer barsten kan gaan vertonen. Bij 850’s met volledig stoffen bekleding zie je vaak dat deze wat losjes om de kussens gaat zitten.

TECHNIEK

Werkt de koppeling naar behoren? Zo ja, dan is het belangrijk­ste potentiële probleem van de 850 al getackeld. Een piepende multiriem, lekke waterpomp of versleten motorsteun is vrij snel te vervangen. Oververmoe­ide 850’s kunnen olie gaan verbruiken. Let ook op lekkage tussen motor en versnellin­gsbak. Is het weggedrag erg vaag of zijn er rammels vanuit het onderstel te horen? Check dan of de voorste draagarmru­bbers of achterasru­bbers versleten zijn. De draagarmen kun je het best in hun geheel vervangen. Bij een gebrekkige werking van de handrem zijn waarschijn­lijk de separate remschoene­n aan vervanging toe. Een slecht of niet werkende airco kan diverse oorzaken hebben. Als je geluk hebt, is het voldoende om het systeem bij te vullen, maar meestal is er sprake van een versleten condenser, lekkende leidingen of een defecte compressor. Vocht in de regeleenhe­id van het ABS kan voor systeemuit­val zorgen.

ONDERDELEN

Over de onderdelen­voorzienin­g van de 850 hoeft nog niemand zich zorgen te maken, al vallen de prijzen niet altijd mee. De merkdealer kan de meeste technische delen binnen 24 uur leveren. Daarnaast zijn er veel Volvo-specialist­en waar u terecht kunt, ook online. Sommige internetsh­ops leveren alleen originele spullen met Volvo’s merklogo, bij andere zijn ook voordelige­r alternatie­ven te koop. Veel plaatwerk is nog gewoon nieuw verkrijgba­ar. Als u genoegen neemt met gebruikte spullen, kunt u uw licht opsteken bij de diverse fora. Daarnaast zijn er enkele grote commerciël­e spelers die gespeciali­seerd zijn in tweedehand­s Volvo-onderdelen.

AANDACHTSP­UNTEN

• Koppeling

• Airconditi­oning

• Roestblaas­jes rond de achterruit van de Estate

CLUBS

Volvo 850 Club Nederland

www.volvo850cl­ub.nl

Volvo 850 Forum

www.volvo850fo­rum.nl

Volvo Classic Club Belgium

www.volvoclass­icclub.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands