Classic Cars (Netherlands)

OPEL KADETT D GTE (1983 – 1984)

-

‘Nog nergens ter wereld te zien geweest.’ De Opel Kadett GTE beleefde zijn wereldprim­eur op de personenau­to-RAI in 1983. Met 115 pk was het de krachtigst­e versie van de D-Kadett. Toch was de GTE niet het grootste nieuws op de Opel-stand. De kittige kleine Corsa was voor het grote publiek veel interessan­ter.

CARROSSERI­E

De D-Kadett heeft veel last van roest, zo simpel is het. Maar het is niet beleefd om bij een ogenschijn­lijk nette GTE van een oud mannetje direct op zoek te gaan naar roestplekk­en. Bewonder liever de zwarte sticker rondom de achterruit, de meegespote­n spoilerkit en de Recaro-sportstoel­en. Dat je ondertusse­n ook de dorpels, wielkasten en A-stijlen naloopt voor roest, mag voor zich spreken.

TECHNIEK

De switch naar voorwielaa­ndrijving is niet de enige technische veranderin­g die kenmerkend is voor de D-Kadett. Dit is ook de generatie waarbij GM de nieuwe Family II-motor met bovenligge­nde nokkenas introducee­rt. Een motorreeks waarbij in de eerste jaren vrij veel nokkenassc­hade voor kwam. De GTE kreeg de imposante 115 pk sterke 1.8E met LE-Jetronic die ook in de Opel Ascona zat.

ONDERDELEN

Bladerend door het onderdelen­aanbod van Classic Opel Parts Emmen (www.copeparts.nl) twijfelen we er niet aan dat je de D-Kadett technisch in goede staat kunt brengen en houden. Ook bieden eigenaren uit binnenen buitenland met enige regelmaat onderdelen aan bij de Opel Kadett D Owners Club op Facebook.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest, roest en nog eens roest

• Hoe zijn de Recaro-sportstoel­en eraan toe?

• De 5-deurs GTE oogt lang niet zo sportief

CLUBS

Historisch­e Opel Club Nederland www.opelclub.nl

Opel Kadett D Owners Club

www.facebook.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands