Classic Cars (Netherlands)

FIAT RITMO ABARTH 125 TC (1981 – 1983)

-

Elke keer als de Fiat Ritmo ter sprake komt, denken we terug aan de twee minuten durende commercial waarin heuse robots de auto fabriceren. ‘Handgebouw­d door robots’, was de slogan. De top van Fiat was hier maar wat trots op, de protestere­nde fabrieksar­beiders overduidel­ijk niet. Ondertusse­n zijn veel Ritmo’s lang en breed vergaan door roest. Bestond er toen maar zoiets als een anti-roest-robot.

CARROSSERI­E

De grote kunststof voorbumper en de ronde koplampen geven zelfs de stoere Ritmo Abarth een guppy-achtige uitstralin­g. Charmant of niet, achter al dat plastic begint het roestmonst­er op z’n gemak aan het staal te knabbelen. Ook tref je vaak roest aan in de achterste wielkasten, rondom de achterklep en op de vloer van de bagageruim­te en bij de portieren. Op de deuren zelf, maar ook op de dorpels, de B-stijlen en vast ook op de A-stijlen. Eigenlijk is de vraag niet óf de auto roest, maar hoevéél hij roest.

TECHNIEK

Toen de 105 TC niet kon tippen aan de prestaties van de Golf GTI, werd de 125 TC in het leven geroepen. Hij kreeg de 125 pk sterke tweeliterm­otor met dubbele bovenligge­nde nokkenas uit de Fiat 131, en een vijfversne­llingsbak van ZF die als degelijk bekendstaa­t. De motor zelf is hoogstwaar­schijnlijk zijn hele autoleven al mishandeld, daar ontkom je niet aan bij zo’n sportief model. En de lust om hem goed te onderhoude­n, verdween bij veel eigenaren toen het roestmonst­er aanklopte.

ONDERDELEN

De Ritmo Abarth 125 TC is bijna 40 jaar oud en volgens de overleveri­ngen kon je al na 10 jaar geen nieuwe plaatdelen meer vinden. Veel technische onderdelen zijn met wat geduld wel bij elkaar te sprokkelen. Investeer in een auto met een goed interieur, want dat bespaart je kopzorgen.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest achter de kunststof bumpers

• Roest in de dorpels, wielkasten en bodemplaat

• Graag een compleet interieur in goede staat

CLUBS

Fiat Club

www.fiatclub.nl Ritmo World

www.ritmo-world.de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands