Classic Cars (Netherlands)

DONKERVOOR­T D10

- Tekst: Arjan Kropman • Foto’s: Igor Stuifzand

Met de Donkervoor­t D10 vierde Joop Donkervoor­t in 1988 de tiende verjaardag van zijn automerk. De unieke sportwagen is echter meer dan een sigaar uit eigen doos: de D10 werd het begin van het echte werk.

Het verhaal van de Donkervoor­t D10 begint al in de jaren vijftig met de Brit Colin Chapman. Chapman was ingenieur en de oprichter van het Britse sportwagen­merk Lotus. Hij had de overtuigin­g dat niet een uitzinnig vermogen, maar juist een laag gewicht tot de beste prestaties zou leiden. Dit bracht hij bij Lotus in de praktijk door relatief eenvoudige motoren in lichtgewic­ht auto’s te bouwen, een principe dat het Britse merk nog altijd huldigt. In 1957 leidde Chapmans mantra tot de Lotus Seven, die veel techniek uit de formulerac­erij meekreeg, waarin het merk zo succesvol was. De Seven werd een succes en werd van 1957 tot 1973 door Lotus aangeboden – als kant-en-klare auto of als zelf te bouwen kitcar.

Nadat Lotus in 1973 stopte met de Seven, kocht het eveneens Britse Caterham de rechten van het ontwerp en ging het verder met de productie onder de naam Caterham Seven. Weer vijf jaar later dacht Joop Donkervoor­t de auto naar Nederland te halen. Dat had gezien de wettelijk noodzakeli­jke aanpassing­en zo veel voeten in de aarde, dat Donkervoor­t besloot om voor de volledig aangepaste auto een nieuw merk op te richten. Donkervoor­t was geboren.

Van S naar D

De eerste Donkervoor­ts kregen een S in de typeaandui­ding, als verwijzing naar de originele Lotus en Caterham Seven. De auto’s waren nog altijd licht, gebruikten techniek en vormgeving uit de formulespo­rt en hadden lichte Fordmotore­n onder de kap. Hoogstandj­es zoals de multilink-voorwielop­hanging en de volledig vlakke onderzijde kwamen uit de koker van Chapman. Het begon voor Donkervoor­t met de S7 (1978-1984). Het eerste model leende niet alleen de motor en wat losse onderdelen van

Ford, maar de hele achterwiel­ophanging kwam uit de Ford Escort. De S8 (1985-1989) was een serieuze doorontwik­keling van de S7. De auto werd voor verbreed, kreeg een tweeliter Fordmotor met 120 pk (in plaats van de 90 pk-sterke 1.6) en werd voorzien van een krachtiger remsysteem en twee aluminium brandstoft­anks. De S8A werd later in 1985 aan het gamma toegevoegd. Hij had een nieuwe achterwiel­ophanging en was breder en lichter – dankzij aluminium plaatwerk. De tweeliter werd gekoppeld aan een vijfversne­llingsbak (in plaats van een vierbak) en het design van de motorkap, de deuren en de neus werd aangepast.

Inhaalacti­e

Toen Donkervoor­t in 1988 het tienjarige feestje van zijn merk wilde vieren met een speciale uitvoering van de toenmalige S8A, bleek dit een grotere oefening te worden dan gedacht. Zo werd de D10 – die als feestauto was bedoeld – onverwacht een geheel nieuwe Donkervoor­t.

Een van de grote aanpassing­en betrof de motor. Nieuwe milieuwetg­eving zorgde ervoor dat de vaste motorlever­ancier Ford overstapte op een motor met katalysato­r. Dat betekende zo’n stap terug in vermogen, dat Donkervoor­t overging tot een aantal tamelijk drastische maatregele­n. Niet alleen werd de inhoud van de viercilind­er vergroot tot 2,2 liter, ook werd een Garrett T3 turbo met intercoole­r gemonteerd. Nieuwe zuigers (van Cosworth) en een nieuw injectiesy­steem verhoogden de output van de motor tot 190 pk. Destijds sowieso al een serieus vermogen, maar in combinatie met het vlieggewic­ht van 650 kilo, creëerde Donkervoor­t met de D10 een beest.

Het bleef niet bij de motor. Ook het chassis kreeg een grotere upgrade dan voor een speciale

 ??  ?? DONKERVOOR­T D10
DONKERVOOR­T D10
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  De 2,2-liter motor van Ford werd voorzien van een turbo.
 De 2,2-liter motor van Ford werd voorzien van een turbo.
 ??  ??  Met een ingebouwde brandbluss­er is de D10 klaar voor het circuit.
 Met een ingebouwde brandbluss­er is de D10 klaar voor het circuit.
 ??  ??  De motorkap ontgrendel je met een paar simpele kofferslui­tingen.
 De motorkap ontgrendel je met een paar simpele kofferslui­tingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands