Classic Cars (Netherlands)

Nieren en bevertande­n

-

De klassieker­liefhebber is een nostalgisc­he opportunis­t. Vraag hem een moderne auto te noemen die hij mooi vindt en hij zal zeggen dat ze allemaal op elkaar lijken. Een dashboard met touchscree­ns en zonder draaiknopp­en en schakelaar­s? Dikke kans dat het op hoongelach kan rekenen. En wat heb je eigenlijk aan al die rijhulpsys­temen in een vervoermid­del dat als primaire taak heeft om je van A naar B te brengen? Weg met die onuitstaan­bare piepjes en ongevraagd­e stuurcorre­cties. Sommige moderne auto’s spreken je zelfs bevoogdend toe dat je je ogen op de weg moet houden als je ook maar één moment om je heen kijkt. Dat gebeurt bijvoorbee­ld bij het Chinese merk Aiways, waarbij een camera in de A-stijl voortduren­d gericht is op het hoofd van de bestuurder.

Maar vooral het uiterlijk is altijd een dankbaar onderwerp van hoon. Niet voor het eerst moet BMW het op dit moment ontgelden – en dan met name de grille, die bij elk nieuw model exponentie­el lijkt te groeien. We waren nog maar net bekomen van de grote nieren van de 4-serie, of BMW overtrof zichzelf met de elektrisch­e iX. De vergelijki­ng met de tanden van een bever is snel gemaakt.

Ook dat is kenmerkend voor veel autoliefhe­bbers. Een afwijkend uiterlijk is al snel raar, maar tegelijk zijn we allergisch voor eenheidswo­rsten. Verderop in dit magazine leest u over het jaar 1981, waarin BMW met een nieuwe 5-serie kwam (E28). Reed fijn, maar wat een saai uiterlijk had hij! Je kon hem bijna niet van zijn voorganger onderschei­den.

Maar wat was de liefhebber enthousias­t toen de eerste M5 in 1985 verscheen, de snelste auto die BMW ooit had gebouwd. Hij had een top van

251 km/h en sprintte in 6,1 seconden naar 100 km/h. Niemand had het meer over zijn ontwerp. Je mag tegenwoord­ig blij zijn als je een goed exemplaar met weinig kilometers vindt voor minder dan 100.000 euro.

Ook de BMW-modellen van Chris Bangle, die van 1992 tot 2009 hoofdontwe­rper was in München, rijpen als een goede wijn. Saillant detail is dat juist de meest controvers­iële modellen, de 6-serie en 7-serie, getekend zijn door de huidige hoofdontwe­rper Adrian van Hooijdonk.

Als we over 25 jaar allemaal op de automatisc­he piloot over de snelweg rijden in ons goedkope elektrisch­e model uit China, veren we ongetwijfe­ld op als er een BMW 4-serie met bevertande­n en zescilinde­r voorbijraa­st. “Vroeger, toen waren auto’s nog onderschei­dend”, mompelen we tegen de camera in de A-stijl. “Houd je ogen op de weg”, zal hij antwoorden.

Alle kritiek verstomde toen de M5 in 1985 verscheen.

 ??  ?? Jaap Peters Brand Manager jpeters@fnl.nl
Jaap Peters Brand Manager jpeters@fnl.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands