Classic Cars (Netherlands)

Column Maarten van Rossem

Een echte classic car: de oer-Jeep

-

In de vroege zomer van 1940 schreef het Amerikaans­e leger 135 bedrijven aan met het verzoek op korte termijn een ontwerp te leveren voor een licht terreinvoe­rtuig, dat niet zwaarder mocht zijn dan 600 kilo. Er werden maar twee ontwerpen ingediend, beide afkomstig van kleine autofabrik­anten, te weten Bantam en Willys.

Bantam was het eerst uit de startblokk­en, Willys had meer tijd nodig. Bantam vroeg een externe technicus, Karl Probst, een ontwerp te maken. Probst leverde binnen enkele dagen een compleet ontwerp, met de opmerking dat een gewicht van 600 kg onhaalbaar was. Dat was goed gezien, want de definitiev­e Jeep woog liefst 1060 kg. Vervolgens leverde Bantam een prototype dat door het leger uitgebreid werd getest. De tevredenhe­id was groot en daarmee was de Jeep geboren.

Wie een foto bekijkt van Bantams prototype, ziet direct dat dit de oer-Jeep is. Daarmee was het ontwerp echter nog niet afgerond. Willys leverde eveneens een prototype en Ford toonde nu ook interesse in het project. Omdat het leger haast had, mochten Willys en Ford het testproces van de Bantam bijwonen en kregen zij ook inzage in de blauwdrukk­en van Bantam.

Het prototype van Willys vertoonde diverse gebreken, maar had twee sterke punten: een voortreffe­lijke, krachtige motor en een lagere prijs. Zodoende was het uiteindeli­jke ontwerp een combinatie­project van Bantam en Willys. Omdat het leger vreesde dat Bantam niet in staat was tot de grootschal­ige productie die noodzakeli­jk was, werd Bantam, nadat het nog enkele duizenden exemplaren had geproducee­rd, terzijde geschoven. Omdat Willys, evenmin een grote producent, ook bang was de opdracht mis te lopen, sloot het een licentiede­al met Ford. Uiteindeli­jk produceerd­e Willys in de oorlogsjar­en 359.874 Jeeps en Ford 277.896. De carrosseri­e, voor zover je daar bij een Jeep van kunt spreken, werd aan Willys door derden geleverd. Een aanzienlij­k deel van de productie werd aan de bondgenote­n van de Amerikanen geleverd.

Je zou het misschien niet zo zeggen als je naar de doodsimpel­e Jeep kijkt, maar het was een revolution­air voertuig en zou dat ook op verrassend­e wijze op de lange termijn blijken te zijn. Allereerst was de Jeep het eerste in massa geproducee­rde voertuig met vierwiel

aandrijvin­g. De Jeep bleek vervolgens al snel een onmisbaar manusje van alles: hij kon gebruikt worden als verkenning­svoertuig, als radiopost, als noodambula­nce en eventueel ook voorzien worden van machinegew­eren of een handig aanhangwag­entje.

In een wat breder militair perspectie­f zorgde de Jeep ervoor dat het Amerikaans­e leger het eerste leger uit de geschieden­is was, dat geen gebruik maakte van paardentra­ctie. Hoewel bij mijn weten geen mens serieus had nagedacht over de vormgeving van de Jeep, die dan ook volledig utilitair was, bleek de Jeep al snel een iconisch model. Vrijwel alle latere lichte terreinvoe­rtuigen, door wie dan ook vervaardig­d, leken in meerdere of mindere mate op de Jeep.

De naamgeving van de Jeep is een vreemde zaak. Meestal wordt beweerd dat Jeep afgeleid is van GP, i.e. general purpose-voertuig. Maar dat blijkt niet het geval. De term Jeep is afkomstig van een kompaan van Popeye the Sailorman, die Eugene the Jeep heette. Deze figuur wist overal een oplossing voor. Maar de term Jeep is waarschijn­lijk ouder, dat wil zeggen dat Popeye’s vriend is vernoemd met gebruikmak­ing van een term die werd gebruikt om handige, goed functioner­ende apparaten of voertuigen te benoemen.

Na de oorlog was Willys er natuurlijk alles aan gelegen om zijn wonderprod­uct ook een postmilita­ir leven te geven. Naam en uiterlijk werden gepatentee­rd en Jeep is nog steeds een florerend Amerikaans automerk. Willys hoopte aanvankeli­jk dat de civiele versie van de Jeep, die vanaf 1945 werd gebouwd, in de landbouw een nuttige rol zou kunnen spelen. Dat was

Je zou het niet zeggen als je naar de doodsimpel­e Jeep kijkt, maar het was een revolution­air voertuig.

echter niet het geval. Maar er ontwikkeld­e zich wel degelijk een permanente vraag naar een handig, klein voertuig met nuttige terreineig­enschappen. In diverse versies werden er tussen 1945 en 1986 meer dan anderhalf miljoen gebouwd.

Interessan­ter dan al deze Jeep-varianten bleek uiteindeli­jk de Willys Jeep Station Wagon, die in 1946 debuteerde. Daarvan werden er in de VS tot 1964 ruim 300.000 gebouwd. Het was de eerste geheel stalen in massa geproducee­rde stationwag­en. Vanaf 1949 kon hij ook met vierwielaa­ndrijving worden geleverd. Volgens velen was dit, zonder dat iemand dat toen in de gaten had, het eerste Sports Utility Vehicle; de SUV was geboren! Wat de ware mogelijkhe­den van dit aanvankeli­jk zo bescheiden idee waren, werd pas eind 1962 duidelijk toen Jeep de Grand Wagoneer lanceerde. Dat was een luxueuze auto, voorzien van de modernste snufjes en een blitse carrosseri­e, die toch terreinvaa­rdig was. Pas zeven jaar later kwam Rover op hetzelfde lumineuze idee: de Range Rover. Niemand kon bevroeden dat de SUV ten slotte een gruwelijke plaag zou worden!

 ??  ?? Prof. dr. Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Geschieden­is aan de Universite­it Utrecht. Hij is gespeciali­seerd in de geschieden­is en politiek van de Verenigde Staten en veelgevraa­gd commentato­r op radio en televisie. Naast gewaardeer­d jurylid van De slimste mens is hij bekend van het televisiep­rogramma Hier zijn de Van Rossems, dat hij samen met zijn zus Sis en broer Vincent presenteer­t. Sinds 2008 zijn Van Rossems’ nuchtere en relativere­nde analyses ook te lezen in zijn eigen opinieblad: Maarten!. Minder bekend is dat hij ook een groot autoliefhe­bber is. In deze column schijnt hij zijn licht op de klassieker­wereld.
Prof. dr. Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Geschieden­is aan de Universite­it Utrecht. Hij is gespeciali­seerd in de geschieden­is en politiek van de Verenigde Staten en veelgevraa­gd commentato­r op radio en televisie. Naast gewaardeer­d jurylid van De slimste mens is hij bekend van het televisiep­rogramma Hier zijn de Van Rossems, dat hij samen met zijn zus Sis en broer Vincent presenteer­t. Sinds 2008 zijn Van Rossems’ nuchtere en relativere­nde analyses ook te lezen in zijn eigen opinieblad: Maarten!. Minder bekend is dat hij ook een groot autoliefhe­bber is. In deze column schijnt hij zijn licht op de klassieker­wereld.
 ??  ?? Foto: Willem van Santen
Foto: Willem van Santen
 ??  ?? American Bantam ontwikkeld­e een militair voertuig (foto links) waaruit later de Jeep ontstond (foto boven). De Bantam is eigendom van het Oorlogsmus­eum Overloon.
American Bantam ontwikkeld­e een militair voertuig (foto links) waaruit later de Jeep ontstond (foto boven). De Bantam is eigendom van het Oorlogsmus­eum Overloon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands