Classic Cars (Netherlands)

De wonderlijk­e geschieden­is van Monteverdi

Toen Peter Monteverdi 18 jaar oud was, bouwde hij zijn eerste auto: de Monteverdi Special. Op zijn tweeëntwin­tigste werd de geboren Zwitser de jongste Ferrari-importeur ter wereld. Wat deed jij toen je zo oud was?

- Tekst: Tim Neumann, Remco Slump

Even terug in de tijd. Toen wij tweeëntwin­tig waren, woonden we op kamers, dronken we te veel, en sliepen we uit tot twaalf uur ’s middags, ook op doordeweek­se dagen. De eerste paar colleges van de dag misten we altijd, zo rond twee uur arriveerde­n we op de hogeschool. Beetje internette­n (het was 2001, we hadden zelf geen verbinding), wat ouwehoeren met medestuden­ten, en rond vier uur weer naar huis. Aan het bier en de kant-enklaarmaa­ltijd, met de PlayStatio­n 2 aan.

Racen? Dat deden we achterover leunend in een luie stoel, met een controller in de knuisten, in Gran Turismo 3: A-Spec. Niet als Peter Monteverdi, die al jong geobsedeer­d raakte door de racerij en op zijn achttiende besloot zijn eigen monoposto te bouwen. Voor hem geen alcohol, geen uitslapen. Monteverdi kocht een verongeluk­te Fiat 508 Balilla (1932 – 1937) en sleepte die naar de werkplaats van zijn vader. Hij maakte er zijn eigen eenzits racewagen van: de Monteverdi Special.

Ruzie met Enzo Ferrari

Monteverdi was van bescheiden komaf. Zijn vader had een autogarage in Basel, en zijn opleiding deed hij bij de Zwitserse vrachtwage­nfabrikant Saurer. Toen Monteverdi tweeëntwin­tig was, nam hij de zaak van zijn vader over. Hij hernoemde het bedrijf MBM, wat stond voor Monteverdi Motors Basel, en begon te werken aan een eigen automerk. Het eerste MBM-model – de Tourismo – werd in een beperkte oplage verkocht. Het was een compacte sportwagen met een buizenchas­sis en een koets van kunststof. Voor de aandrijvin­g zorgde een 1,0-liter Ford-motor met 85 pk.

In 1958 volgde een kleine serie Formule Junior-raceauto’s, waarmee Monteverdi ook zelf reed. Tussen 1956 en 1961 nam hij deel aan in totaal tachtig races. Zijn beste resultaat behaalde de Zwitser in een Ferrari, waarmee hij de derde plaats in de 1000 kilometer van de Nürburgrin­g wist te pakken. Voor het Formule 1-seizoen van 1961 ontwikkeld­e Monteverdi zijn eigen auto: de MBM-Porsche. In de eerste race moest hij al na twee ronden opgeven met motorprobl­emen. Na een zwaar ongeluk in zijn tweede wedstrijd, hing hij zijn helm definitief aan de wilgen.

Monteverdi besloot zich te concentrer­en op zijn snel groeiende bedrijf. Hij was inmiddels de Ferrari-dealer voor Zwitserlan­d (met uitzonderi­ng van Bern) en begon ook Bentley, BMW, Jensen en Lancia te verkopen. Het dromen kon hij echter niet laten. Monteverdi wilde zó graag autofabrik­ant worden, maar hij had een zetje nodig. Dat kwam in 1965, toen Enzo Ferrari zijn jonge importeur vroeg om in één keer honderd auto’s af te nemen én vooruit te betalen. Monteverdi weigerde. Dat resulteerd­e in een fikse ruzie met il Commendato­re.

Monteverdi High Speed

Een meningsver­schil met Enzo Ferrari leidt nog eens ergens toe. Ferruccio Lamborghin­i voelde zich begin jaren zestig beledigd door de Ferraribaa­s – die van Ferrari-koper Lamborghin­i geen kritiek op zijn producten duldde – en begon uit wrok zijn eigen sportwagen­merk. En ook ATS, Bizzarrini en De Tomaso hadden niet bestaan zonder de notoir korzelige Ferrari.

Peter Monteverdi was na zijn aanvaring met de mopperpot uit Modena geen Ferrariimp­orteur meer. Misschien dat de typeaandui­ding van zijn eerste echte seriemodel – de Monteverdi High Speed 375 S – een kleine sneer was naar de Ferrari 275 en 330. Het getal 375 staat voor het aantal SAE-pk’s uit de 7,2-liter (!) Chrysler-V8 voorin.

De High Speed werd grofweg in twee series gebouwd: van 1967 tot 1968 deels bij Frua (de koets), en van 1968 tot 1976 bij Carrozzeri­a Fissore. Na de indrukwekk­ende, klassiek fraaie coupé, volgden ook een cabriolet en een vierdeurs sedan. Die laatste kun je vergelijke­n met een Lagonda Rapide uit die tijd, of een Maserati Quattropor­te.

‘Hai’ is Duits voor haai

Hoeveel Monteverdi’s High Speed er precies zijn gefabricee­rd, is niet bekend. Van de spectacula­ire Monteverdi Hai weten we dat wel: twee. De opwindende supersport­wagen debuteerde in 1970 op de autoshow van Genève als Hai

450 SS. Hij was uitgerust met een 7,0-liter achtcilind­er van Chrysler en had een geclaimde topsnelhei­d van 290 km/h. De Belgische autojourna­list Paul Frère nam de Hai mee voor een rondje, klokte de sprint van 0 naar 100 km/h in 6,9 seconden en haalde een top van 270 km/h.

Drie jaar na de onthulling van de Hai 450 SS (‘hai’ is Duits voor haai) stond Monteverdi wederom in de expohallen van Genève, ditmaal met de Hai 450 GTS, die een langere wielbasis en een iets ander design had. Het kleine Monteverdi wilde beginnen aan een beperkte productie van 49 exemplaren, maar kon daar niet de financiële middelen voor vinden. De Hai 450 SS ging uiteindeli­jk naar een verzamelaa­r. Hij werd in 2010 afgehamerd op 398.000 euro tijdens een Bonhams-veiling.

Peter Monteverdi was na zijn aanvaring met de mopperpot uit Modena geen Ferrariimp­orteur meer.

Succes met luxe-suv’s

Door de oliecrisis in 1973 stortte de vraag naar benzine slurpende supersport­wagens in. Monteverdi zag zich genoodzaak­t om over te schakelen op minder exotische modellen, zoals de Sierra (sedan en cabriolet) en de terreinwag­ens Safari en Sahara. De Sierra stond op het Chrysler F-platform, dat ook de basis vormde voor de Dodge Aspen en Plymouth Volaré. De Safari en Sahara waren opgebouwd op Internatio­nal Harvester Scout-techniek (zie elders in deze Classic Cars).

Kennelijk gaat de huidige luxe-suv-rage terug tot de jaren zeventig, want de peperdure Safari groeide uit tot de bestverkoc­hte Monteverdi ooit. Er zijn tot en met 1982 enkele honderden geassemble­erd, vooral voor Europa en het Midden-Oosten. In 1976 sloot Peter Monteverdi een contract met British Leyland om een

vierdeurs variant van de Range Rover te ontwikkele­n. Die werd verkocht via officiële Land Rover-dealers, totdat de Britten in 1981 met hun eigen vierdeurs kwamen.

De allerlaats­te Monteverdi was de Tiara, waarvan in 1982 en 1983 slechts drie exemplaren gemaakt zijn. Oneerbiedi­g gezegd was het een verknutsel­de Mercedes S-klasse van de W126genera­tie, met een prijs die twee keer zo hoog lag. Voorin lag een 3,8-liter of 5,0-liter V8 van Mercedes, met 207 of 234 pk. Het enige wat Monteverdi toevoegde, was een High Speedachti­ge neus, verchroomd­e bumpers, en een hoekige achterzijd­e met Peugeot 505-lichten.

De Monteverdi-collectie

In 1984 hield Monteverdi op te bestaan. Peter Monteverdi begon vanaf dat moment zijn eigen auto’s terug te kopen. In de fabrieksha­llen in de Baselse voorstad Binningen richtte hij een klein museum in. Zes jaar later dook zijn naam kortstondi­g op in de Formule 1. Samen met de Zwitserse industriee­l Karl Foitek leidde Monteverdi het Monteverdi-Onyx-team. Het project was niet succesvol. Na slechts tien van de zestien races hield de renstal het voor gezien.

En toch begon het weer te kriebelen bij Monteverdi. Hij wilde zijn automerk nieuw leven inblazen en stond in 1992 op de autoshow van Genève met de Monteverdi Hai 650 F1.

Het was een hypercar met Formule 1-techniek, een beetje zoals de aankomende Mercedes-AMG Project One. Onder de felrode, gewelfde carrosseri­e van de Hai 650 F1 lag een teruggetun­ede Ford DFR V8 F1-motor. Het prototype staat in het Verkehrsha­us der Schweiz in Luzern, samen met de rest van de Monteverdi-collectie.

Want zijn passie voor auto’s had van Monteverdi een gefortunee­rd man gemaakt. In de jaren tachtig en negentig sprokkelde hij een imposante verzamelin­g van zo’n honderdder­tig naoorlogse klassieker­s bij elkaar. Hij heeft er helaas maar tot 4 juli 1998 van kunnen genieten. Peter Monteverdi – de ooit zo ambitieuze jongeling achter het bekendste automerk van Zwitserlan­d – werd op die dag geveld door kanker. Hij was toen 64 jaar.

 ??  ??
 ??  ?? Peter Monteverdi in 1967 bij zijn eerste seriemodel, de High Speed
375 S, met carrosseri­e van Frua.
Peter Monteverdi in 1967 bij zijn eerste seriemodel, de High Speed 375 S, met carrosseri­e van Frua.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Palm Beach (links) was gebaseerd op de 375 C (rechts) en luidde het einde van de 375serie in.
De Palm Beach (links) was gebaseerd op de 375 C (rechts) en luidde het einde van de 375serie in.
 ??  ??  Het mislukte raceavontu­ur met het Monteverdi-Onyx Formule 1-team leidde tot deze Hai 650 F1, met teruggetun­ede V8 F1-motor.
 Het mislukte raceavontu­ur met het Monteverdi-Onyx Formule 1-team leidde tot deze Hai 650 F1, met teruggetun­ede V8 F1-motor.
 ??  ??  Over slechte timing gesproken: de Monteverdi Hai 450 GTS werd nét voor de oliecrisis gelanceerd.
 Over slechte timing gesproken: de Monteverdi Hai 450 GTS werd nét voor de oliecrisis gelanceerd.
 ??  ??  Om de schijn van serieprodu­ctie op te houden, liet Monteverdi de enige Hai 450 SS meerdere keren overpuiten.
 Om de schijn van serieprodu­ctie op te houden, liet Monteverdi de enige Hai 450 SS meerdere keren overpuiten.
 ??  ??  In succesvoll­e tijden had Monteverdi wel vijftig medewerker­s in dienst.
 In succesvoll­e tijden had Monteverdi wel vijftig medewerker­s in dienst.
 ??  ??  Twee van de drie geproducee­rde Tiara’s, met Peugeot-achterlich­ten en een aangepaste Mercedes-koets.
 Twee van de drie geproducee­rde Tiara’s, met Peugeot-achterlich­ten en een aangepaste Mercedes-koets.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands