Classic Cars (Netherlands)

I love 1981

Een jaar om snel te vergeten

-

Al zijn ze nog zo klein, aan opmerkelij­ke details geen gebrek bij dit tweetal.

zoals de Heinkel en BMW Isetta, in licentie geproducee­rd.

Austin was ruimschoot­s voor de Tweede Wereldoorl­og al actief met de bouw van betaalbare auto’s. De Seven kan gezien worden als het Britse equivalent van de Ford Model T. Toen Joe Average zich na de oorlog een auto kon veroorlove­n, had Austin de A30 inmiddels klaargesto­omd. Met zijn sierlijk gelijnde pontoncarr­osserie, was de A30 een modern product. Hij was in tal van carrosseri­evormen leverbaar, en zou wereldwijd – zover het Britse koninkrijk reikte – een gigantisch succes worden.

In 1956 onderging de kleine, maar verrassend ruime A30 een grondige update, waarbij de achterruit flink groeide en de ouderwetse semaforen werden vervangen door heuse knipperlic­hten. De inhoud van de Aseriesvie­rcilinder groeide van 803 naar 948 kubieke centimeter. Daarmee beschikte de A35 over een vermogen van 34 pk, in plaats van 28. Een toename van meer dan 20 procent! Dankzij de herziene versnellin­gsbak was de Austin A35 zelfs in staat een snelheid van 115 km/h te bereiken. Puur hypothetis­ch, want de eerste snelweg van GrootBritt­annië – de Prestonbyp­ass – was nog in aanbouw.

Muziek

Maar ook nu nog weet de kleine Austin A35 je algauw voor zich te winnen. De auto is een volwaardig­e vierzitter, en de Aseries motor knort er enthousias­t op los. Als originalit­eit voor jou niet heilig is, laat de A35 zich met wat kleine modificati­es aan de techniek – of desnoods een grotere motor uit een Mini, Midget of Marina – eenvoudig ombouwen tot een uiterst vermakelij­k sturende klassieker.

Hoewel de A35 veel sierlijke details herbergt, zoals de ‘vliegende A’ op de motorkap en de sierlijste­n langs de bovenrand van de voorspatbo­rden, is bij de bouw van de auto wel degelijk op de kosten gelet. Het symmetrisc­he dashboard hoeft niet te worden aangepast aan rechtse of linkse besturing en de zijruiten moet je met een handgreep open of dichtschui­ven. Aan de andere kant: de Austin A35 beschikt dan wel weer over een portierslo­t … aan de rechterzij­de.

Aan opmerkelij­ke details evenmin gebrek in de Glas Isar. Zo huist het reservewie­l aan de binnenzijd­e van de motorkap. De agrarische oorsprong van Glas is eenvoudig te herleiden uit de simpele en sleutelvri­endelijke techniek. Toch doet de luchtgekoe­lde tweecilind­er qua prestaties nauwelijks onder voor de viercilind­er in de Austin A35. De boxer is een ontwerp van Leonhard Ischinger, die bij BMW aan de wieg heeft gestaan van de liggende tweecilind­ers van de motorfiets­afdeling. Vanwege zijn zeldzaamhe­id wil je aan de originalit­eit van een mooie Isar liever niet tornen, maar een krachtige BMWboxer voor in de neus van de Isar klinkt ons als muziek in de oren …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands