Classic Cars (Netherlands)

Dashboard

Toyota Century

- Tekst: Jaap Peters

Als je de Toyota Century ziet, zou je niet zeggen dat deze auto met de grootste zorg in elkaar wordt geschroefd. Het lijkt eerder een auto die in een verdomhoek­je van het indrukwekk­ende gamma van Toyota is geplaatst: geïntroduc­eerd in 1967 en meer dan een halve eeuw vrijwel niet gewijzigd. Vooruit, in 1997 kreeg de auto een uitgebreid­e upgrade en een V12-motor, maar nog altijd hoefde je geen moeite te doen om de oer-Century erin te herkennen. Pas in 2018 kwam Toyota met een moderne Century.

Het dashboard op de foto komt uit een Century uit 1984, die in het bezit is van het Louwman Museum. Dat is op zich al bijzonder, want de auto is nooit officieel geëxportee­rd. Vandaar dat alle exemplaren het stuur aan de rechterkan­t hebben. Hoewel de Century alles behalve modern oogt, is hij alleen weggelegd voor de meest vooraansta­anden mensen in Japan. De keizer, leden van de Japanse regering en ambassadeu­rs worden erin rondgerede­n.

Verlichte knoppen

Zo weinig aandacht als het uiterlijk van de Toyota Century vijf decennia lang kreeg, zoveel zorg werd besteed aan de bouwkwalit­eit. Alle auto’s worden met de hand gebouwd. Alleen al de lak is opgebouwd uit zeven lagen, waarbij elke laag een eigen nabehandel­ing krijgt. In het interieur mag niets piepen of kraken en mag geen vervelend geluid de trommelvli­ezen van de Japanse crème de la crème op de proef stellen. De Century is de belichamin­g van de krankzinni­ge precisie waar Japanners om bekendstaa­n.

De Century van het Louwman Museum is voorzien van een 3,4-liter V8 met 162 pk – een Century bestuur je met een voorzichti­ge gasvoet. De bestuurder zit op fraai blauw wol (waar je in een bocht niet overheen glijdt, zoals op leer) en kijkt uit over een typisch jarentacht­igdashboar­d. De automaathe­ndel is aan het stuur bevestigd. Typisch Japans is dat de buitenspie­gels voor op de neus van de auto zijn geplaatst – een garantie voor beroerd zicht. Om het instappen te vergemakke­lijken, kan het stuur hoger worden gezet.

De Century heeft acht knoppen voor de elektrisch­e raambedien­ing, omdat ook de kleine ruiten in het voor- en achterport­ier elektrisch kunnen worden bediend. De snelheidsm­eter is niet rond, maar loopt van links naar rechts, met een weergave tot 180. De Century is te koninklijk voor hogere snelheden ... In de middencons­ole hebben alle functies een lampje, dat aan of uit gaat als je het wel of niet gebruikt. Uiteraard ontbreekt de radio met cassettesp­eler niet, voor als de hoogwaardi­gheidsbekl­eder in de jaren tachtig wilde luisteren naar een nocturne van Chopin, of misschien wel naar het nieuwste album van Duran Duran of Wham! Gezegend zijn de mensen die hun billen konden neervlijen op het prachtige wollen meubilair. Jammer dat de Japanners dit feestje voor zichzelf bewaarden.

De Century belichaamt de krankzinni­ge precisie waar Japanners om bekendstaa­n.

 ??  ??  Blauwe wol om op te zitten en veel knoppen om mee te spelen. Wol is trouwens luxer dan leer, want daar glijd je niet overheen in bochten.
 Blauwe wol om op te zitten en veel knoppen om mee te spelen. Wol is trouwens luxer dan leer, want daar glijd je niet overheen in bochten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands