Classic Cars (Netherlands)

Replica’s Aston Martin DB5 in de startblokk­en

-

Roken is ongezond. Toch staan deze vijf Aston Martin DB5 Goldfinger-recreation­s er blakend van gezondheid bij. En dat mag ook wel, want ze zijn splinterni­euw en kosten ongeveer 3 miljoen euro per stuk.

De rook die u op de foto ziet, hoort erbij. De James Bond-replica’s zijn namelijk voorzien van een systeempje dat een rookgordij­n kan neerleggen. De Goldfinger-continuati­on cars, zoals Aston Martin ze noemt, zijn kopieën van de legendaris­che Aston Martin DB5 uit de derde James Bond-film: Goldfinger, met de onlangs overleden Sean Connery in de hoofdrol.

De auto’s worden in een oplage van vijfentwin­tig exemplaren gebouwd, en dit zijn de eerste vijf. Ze zijn allemaal in de kleur Silver Birch gespoten en voorzien van een hele reeks aan James Bondgadget­s: ‘machinegew­eren’ achter de richtingaa­nwijzers, roterende kentekenpl­aten, een kogelweren­d scherm achter de achterruit, de genoemde rookgenera­tor, en nog veel meer. De schietstoe­l werkt niet echt, toch zit er een luik in het dak. Verder is het interieur aangekleed met een nep-radarscher­m, een heel arsenaal aan tuimelscha­kelaars, en een bakelieten telefoon in het bestuurder­sportier. Met de Aston Martin DB5 Goldfinger mag je helaas niet de openbare weg op. De 4,0-liter zescilinde­r lijnmotor met drie carburateu­rs voldoet niet aan de milieu-eisen en dus kun je alleen op een afgesloten circuit ‘nulnulzeve­ntje’ spelen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands