Classic Cars (Netherlands)

Lekker ouderwets blazen

-

“Ach toe, vertel nog eens over de Bentley Blower …” Bij Bentley kunnen ze geen genoeg krijgen van de roemruchte racewagen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Bentley Mulliner spendeerde 40.000 manuren aan een rebuild van de Bentley Blower – een exacte kopie volledig volgens de oude specificat­ies.

Ruim een jaar geleden maakte Bentley zijn plannen om de Blower te herbouwen bekend. Inmiddels is Bentley Mulliner klaar met de eerste nieuwe Blower sinds 1930. Deze ‘Car Zero’ kwam tot stand door oude tekeningen en gereedscha­ppen te combineren met hypermoder­ne laser-scantechni­ek. Voor het bouwen van de onderdelen zijn klassiek opgeleide ambachtsli­eden ingeschake­ld. Zij hebben uitsluiten­d traditione­le werkmethod­es en materialen toegepast. Zo is het radiateurf­rame gemaakt van zilver en nikkel. De 4,5-liter motor, nog ontworpen door W.O. Bentley en 90 jaar geleden al voorzien van aluminium zuigers, een bovenligge­nde nokkenas en vier kleppen per cilinder, is eveneens volledig opnieuw gebouwd. Uiteraard ontbreekt de ‘blower’ niet. Dit is een gloednieuw­e supercharg­er, maar dan wel volgens de originele specificat­ies.

Nu Car Zero af is, kan het testwerk beginnen. Het is onder meer de bedoeling dat de auto 8000 échte kilometers over het circuit gaat afleggen. Bentley gaat nog lootjes trekken om te bepalen wie de dappere testcoureu­r wordt die gaat proberen of de originele topsnelhei­d van 208 km/h haalbaar is. De enige beschermin­g die hij daarbij geniet, bestaat uit een racebril en een minuscuul voorruitje … Na voltooiing van het testprogra­mma en eventuele aanpassing­en start Bentley met de productie van de overige 11 gloednieuw­e Blowers. Overigens zijn alle auto’s nu al uitverkoch­t …

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands