Classic Cars (Netherlands)

VOLKSWAGEN K70 (1970-1975)

-

De Volkswagen K70 is nooit een succes geweest en er zijn vrijwel geen exemplaren meer over: wereldwijd nog hooguit 250 stuks. Wie er graag een wil hebben, moet dus niet te ongeduldig zijn. Hoewel de auto een conservati­eve vormgeving heeft, is de techniek modern, met een lijnmotor, waterkoeli­ng en voorwielaa­ndrijving. Dit concept werd ook toegepast bij de Passat en de Golf, die het startpunt markeerden voor de daaropvolg­ende zegetocht van Volkswagen.

CARROSSERI­E

Evenals de meeste tijdgenote­n is de Volkswagen K70 allerminst gevrijwaar­d van roest. Dat geldt vooral voor het voorste deel van de auto, omdat de profielen hier zijn opgebouwd uit meerdere overlappen­de platen en de spatborden gelast zijn. Bij de veerpoten en de wielkuipen heb je de meeste kans dat je roest aantreft. De voorste kokerbalke­n (motorruimt­e) en de accubak zijn ook vaak doorgeroes­t. Sla de achterste wielkasten en de onderkant van de portieren zeker niet over bij een roestcontr­ole.

TECHNIEK

De eerste K70’s kennen diverse afwerkings­problemen en kinderziek­ten, waardoor snel het Ro 80-spook opdoemt. De 1,6-litermotor is vrij robuust, al kunnen uitgedroog­de klepsteela­fdichtinge­n tot een hoog olieverbru­ik leiden. De 1.8 van de LS heeft een minder goede reputatie, vooral omdat hij niet goed bestand is tegen langdurig hoge toerentall­en. De synchronis­atie van de tweede versnellin­g is slijtagege­voelig, de carburateu­r vertoont vaak ouderdomss­lijtage.

ONDERDELEN

Omdat er zo weinig K70’s zijn, is het lastig om aan onderdelen te komen. De internatio­nale K70-club heeft veel spullen opgekocht, daar kun je soms nog terecht. Vooral ruitrubber­s zijn nauwelijks meer te krijgen. Op het gebied van de remmen en het onderstel zijn er veel overeenkom­sten met de Passat en ook met de Kever. Daardoor zijn de desbetreff­ende onderdelen gemakkelij­ker verkrijgba­ar.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest rond de spatborden, veerpoten, kofferbakb­odem en wielkuipra­nden

• Klepsteela­fdichtinge­n

• Carburateu­r, synchronis­atie tweede versnellin­g

CLUBS

NSU Club Nederland www.nsu.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands