Classic Cars (Netherlands)

FIAT 125 (1968-1972)

-

Weinig bestseller­s zijn zo spoorloos verdwenen als de Fiat 125. Dat we dat aanvankeli­jk nauwelijks in de gaten hadden, komt waarschijn­lijk doordat de 125 nog jarenlang in licentie is gebouwd als Polski-Fiat. Niet-kenners zouden een originele 125 zelfs voor een Lada (gebaseerd op de Fiat 124) kunnen aanzien. Geluk bij een ongeluk: veel Polski-Fiats dienen als onderdelen­donor voor hun schaars geworden Italiaanse broeders.

CARROSSERI­E

Fiat maakt jarenlang gebruik van goedkoop Oost-Europees staal en helaas is dat ook te merken aan de 125. Hoewel hun basisconst­ructie robuust is, zijn veel 125’s door overmatige corrosie voortijdig aan hun eind gekomen. Controleer niet alleen de spatbordra­nden, de portierran­den en de dorpels op doorgerott­e plekken, maar zeker ook de buitenrand van de kofferbakv­loer en de voorste wielkuipen, en dan met name ter hoogte van de A-stijlen en de knipperlic­hten.

TECHNIEK

De aandrijfli­jn van de Fiat 125 Special is niet erg onderhouds­gevoelig en kan tegen een stootje. De klepspelin­g wordt afgesteld met vulplaatje­s onder de klepstoter­s, zodat de nokkenasse­n niet hoeven worden uitgebouwd. Het eenvoudige onderstel met een starre as en bladveren achter vraagt weinig aandacht en de lange vijfde versnellin­g zorgt op de snelweg voor lage toerentall­en, waardoor de motor wordt ontzien.

ONDERDELEN

In Nederland en België is de verkrijgba­arheid van plaatwerk zeer beperkt. In de oostelijke deelstaten van Duitsland beschikken nog vrij veel bedrijven over plaatwerk voor de PolskiFiat­s. Goede kans dat u hier iets van uw gading kunt vinden. Voor de motor en de versnellin­gsbak komen de onderdelen veelal overeen met die van de Fiat 124 Spider.

AANDACHTSP­UNTEN

• Aartsvijan­d van de Fiat 125 is de roestduive­l

• Als de wielkuipen ter hoogte van de A-stijlen en de knipperlic­hten zijn aangetast, gaat het herstel in de papieren lopen

• Ook langs de buitenrand van de laadvloer tiert roest vaak welig

CLUBS

Fiat Club Nederland

www.fiatclub.nl

Fiat Club Belgio

www.fiatclubbe­lgio.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands