Classic Cars (Netherlands)

BMW NEUE KLASSE (1963-1972)

-

Voor alle BMW’s van de Neue Klasse geldt dat de roestpreve­ntie nog in de kinderscho­enen stond. Hoe later het bouwjaar, hoe efficiënte­r de anti-corrosiema­atregelen. De techniek is robuust, maar lange statijden zijn funest.

CARROSSERI­E

Vooral de voorzijde is roestgevoe­lig. De veerpootst­eunen, de A-stijlen en hun directe omgeving, de spatborden en de motorkap zijn zeer kwetsbaar. Maar ook de spatborden, dorpels, draagarmst­eunen, het kofferdeks­el en de portieren dienen uitvoerig te worden gecheckt. Controleer bovendien de carrosseri­enaden en de ophanging van de portieren en let op scheuren in het dashboard.

TECHNIEK

De M10-motoren zijn betrouwbaa­r en gaan lang mee. Scheuren in de cilinderko­p komen alleen voor bij langdurige zware belasting. Blauwe rookwolken bij gas los zijn doorgaans het gevolg van verdroogde klepsteela­fdichtinge­n. De synchronis­atie van de versnellin­gsbak is slijtagege­voelig. Let op of de bak soepel en kraakvrij schakelt.

ONDERDELEN

Dankzij het bouwdoospr­incipe en de redelijk hoge productiea­antallen van de Neue Klasse zijn technische onderdelen vrij goed te vinden. Dat geldt zeker voor motoronder­delen. Niet zo gek als je bedenkt dat de basisconst­ructie van de M10-viercilind­er tot 1988 is gebruikt. Plaatwerk is nog verkrijgba­ar via BMW Classic en een aantal specialist­en in Duitsland..

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest aan alle plaatdelen, de veerpootst­eunen en de achterasop­hanging

• Verdroogde klepsteela­fdichtinge­n, scheuren in cilinderko­p, koppakking

• Synchronis­atie van de versnellin­gsbak

CLUBS

BMW Klassieke Autoclub Nederland

www.bmwklassie­k.nl

BMW Club Nederland

www.bmwclubned­erland.nl

BMW Bavaria Club België

www.bmwbavaria­club.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands